kalmāri gatavošana
Foto: Shutterstock
Kalmāram nepieciešams ļoti īss termiskās apstrādes laiks, burtiski dažas minūtes, tādēļ tas ir tik iecienīts visā pasaulē ātrām uzkodām. Pēc īsa mirkļa, ja to turpinās vārīt, sutināt vai cept, tas kļūs arvien stīvāks un gumijotāks. Tomēr, ja kalmāru ļoti ilgi sutina, tas atkal atgūst mīkstumu. Šī īpašība tiek izmantota, gatavojot paelju, ļaujot kalmāram kopā ar pārējām ilgi gatavojamām sastāvdaļām sutināties.

Vispirms, ja nepieciešam, kalmārus atkausē - pa nakti kalmārus no saldētavas pārliek parastā ledusskapja nodalījumā.

Kalmāru notīrīt ir ļoti vienkārši un aizņems vien dažas minūtes. Ja kalmārs ir ar taustekļiem, tos var nogriezt vai atstāt klāt atkarībā no tā, kādu vizuāli vēlas kalmāru uzkodu. No ārpuses kalmāra liemenim noņem plēvīti, bet pēc tam to kā cimdu apgriež otrādāk un noņem plēvīti no iekšpuses, vienlaicīgi iztīrot dažus kalmāra skrimšļainos kaulus. Viss darbs padarīts, kalmārs sagatavots. To var griezt gredzenos, to var griezt gareniski uz pusēm, taustekļus var cept atsevišķi, var atstāt pie pirmā kalmāra gredzena. Kalmāra liemeni var arī pildīt, līdzīgi kā papriku.

Ja kalmaru vāra, uzvāra ūdeni, pievieno pēc garšas sāli, lauru lapu un ieliek kalmāra liemeni, uzreiz katliņu noņem no uguns. Apsedz ar vāku un ļauj kalmāram karstajā ūdenī stāvēt 10 minūtes. Cepot vai grilējot kalmārs no katras puses jākarsē apmēram 1 - 2 minūtes. Gatavam kalmāram gaļa zaudē nosacīto caurspīdīgumu un kļūst pienaina un mīksta, ar debešķīgu varasaras un jūras aromātu.

Izvēlies kādu no Tasty kalmāru receptēm un sagatavo gardu uzkodu.

Cepti kalmāri ar apceptiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojama uzkoda, kuru var pasniegt kopā ar ceptām zivīm, tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai arī kā pamatēdienu. Cepti kalmāri lieliski saderas ar pannā apceptiem sparģeļiem vai jebkuriem citiem apceptiem dārzeņiem. Kalmārus var grilēt arī uz oglēm.

Lasīt vairāk

Pikantie kalmāra kumosiņi

Foto: Shutterstock

Eļļā vārīti kalmāru kumosiņi ir garda uzkoda, kas parasti ātri pazūd. To pikantā, kraukšķīgā garoziņa indiešu gaumē patiks asu ēdienu cienītājiem. Vārot kalmārus, uzmani eļļu, lai tā nekļūst pārāk karsta, tad kalmāri apdegs, bet nebūs izcepušies. Karsē katlu un vidējas uguns.

Lasīt vairāk

Kalmāru sautējums Toskānas gaumē

Foto: Vida Press

Kalmāri ir specifiska jūras velte, kas prasa īpašu uzmanību pagatavošanā. Šis pikantais sautējums būs veids, kā pagatavot kalmāru tik maigu, lai tas būtu patiesi gards!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kalmāri ar sīpoliem un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarīga un viegli pagatavojama spāņu uzkoda jeb tapa, piemērota pasniegšanai, gaidot pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Jūras veltes tomātos ar rīsiem un bekonu

Foto: Vida Press

Pannā gatavotas jūras veltes ar tomātiem, rīsiem un bekonu būs gatavas jau pusstundas laikā un apmierinās pat visprasīgāko gardēžu izmalcināto gaumi.

Lasīt vairāk

Salāti ar kalmāru

Foto: Shutterstock

Ja esiet zivju ēdienu cienītājs, tad šie salāti ir kā piemēroti jums - sniegs ne vien sāta sajūtu, bet arī garšas baudījumu.

Lasīt vairāk

Sevišs ar tekilu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sevišs (ceviche) ir Dienvidamerikā dzimis ēdiens, ar kuru parasti apzīmē jēlu marinētu zivi vai jūras veltes un kuru pasniedz kā priekšēdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!