Gatavot var ar diviem paņēmieniem: auksto un silto. Gatavojot ar auksto paņēmienu, garšaugus un garšvielas aplej ar etiķi vai eļļu un noliek tumšā vietā apmēram trīs nedēļas. Gatavojot ar silto paņēmienu, pirms aromātisko vielu apliešanas etiķi vai eļļu sasilda. Ar silto paņēmienu eļļa un etiķis daudz ātrāk uzsūks burvīgos aromātus un garšas buķeti nekā ar auksto paņēmienu. Siltajam paņēmienam pietiks ar divām nedēļām. Turklāt garša būs spēcīgāka un izteiksmīgāka. Īpaši smaržīgi uzlējumi sanāks ar dillēm, ķiplokiem un citrusu miziņām.
Ar salātiem saderas aromatizētas eļļas un etiķi ar ķiplokiem, pētersīļiem, baziliku, timiānu, rozmarīnu, grieķu salāti sader ar piparmētras aromātu, jūras veltēm piestāv kinzas smarža un garša. Aveņu aromāts saderas praktiski ar jebkuru ēdienu, īpaši izceļot putnu gaļu un aknas.
Aromatizēšanai var izmantot arī dažādu garšaugu maisījumu, piemēram, ļoti smaržīgs etiķis, piemērots gaļas marinādēm sanāks, ja samaisīsi smaržīgos piparus ar dillēm un kadiķogām; čili piparu ar dillēm. Salātiem derēs maisījums baziliks ar citronu miziņām; citronu, apelsīnu miziņas ar rozīnēm.
Ļaujies savai fantāzijai, bet iesākumā lieto vienkāršākas garšvielas un garšaugus!
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.
Marokas Marbellas vista
Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.
Vistas fileja ar sinepēm un zaļumiem
Kas būtu diena bez vismaz vienas maltītes, kurā ir gaļa? Vistas filejas vari pagatavot simtiem variācijās, bet šī recepte būs īpaši viegla un garda – gaļai īpašu garšu un maigumu piešķirs gardās Dižonas sinepes.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Cepti kalmāri ar apceptiem dārzeņiem
Ļoti ātri pagatavojama uzkoda, kuru var pasniegt kopā ar ceptām zivīm, tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai arī kā pamatēdienu. Cepti kalmāri lieliski saderas ar pannā apceptiem sparģeļiem vai jebkuriem citiem apceptiem dārzeņiem. Kalmārus var grilēt arī uz oglēm.
Liellopa steiks ar rozmarīna sviestu un krāsnī ceptiem kartupeļiem
Mājās gatavots rozmarīna-sarkano piparu sviests steiku padarīs vēl sulīgāku. Rozmarīna smarža ir spēcīga un atsvaidzinoša, kūstošs sviests pār cepto gaļu atmodinās ikviena gardēža sirdi. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.
Risoto ar pētersīļiem un baziliku
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.
Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.
Saulē kaltētu tomātu pesto
Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem
Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.