Gatavot var ar diviem paņēmieniem: auksto un silto. Gatavojot ar auksto paņēmienu, garšaugus un garšvielas aplej ar etiķi vai eļļu un noliek tumšā vietā apmēram trīs nedēļas. Gatavojot ar silto paņēmienu, pirms aromātisko vielu apliešanas etiķi vai eļļu sasilda. Ar silto paņēmienu eļļa un etiķis daudz ātrāk uzsūks burvīgos aromātus un garšas buķeti nekā ar auksto paņēmienu. Siltajam paņēmienam pietiks ar divām nedēļām. Turklāt garša būs spēcīgāka un izteiksmīgāka. Īpaši smaržīgi uzlējumi sanāks ar dillēm, ķiplokiem un citrusu miziņām.
Ar salātiem saderas aromatizētas eļļas un etiķi ar ķiplokiem, pētersīļiem, baziliku, timiānu, rozmarīnu, grieķu salāti sader ar piparmētras aromātu, jūras veltēm piestāv kinzas smarža un garša. Aveņu aromāts saderas praktiski ar jebkuru ēdienu, īpaši izceļot putnu gaļu un aknas.