aromatizēta eļļa etiķis
Foto: Shutterstock
Lielisks veids, kā ziemai saglabāt vasaras kārdinošās smaržas, ir eļļas un etiķa aromātizēšana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetelīga un garda. Turklāt to izdarīt ir ļoti viegli. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas nederēs.

Gatavot var ar diviem paņēmieniem: auksto un silto. Gatavojot ar auksto paņēmienu, garšaugus un garšvielas aplej ar etiķi vai eļļu un noliek tumšā vietā apmēram trīs nedēļas. Gatavojot ar silto paņēmienu, pirms aromātisko vielu apliešanas etiķi vai eļļu sasilda. Ar silto paņēmienu eļļa un etiķis daudz ātrāk uzsūks burvīgos aromātus un garšas buķeti nekā ar auksto paņēmienu. Siltajam paņēmienam pietiks ar divām nedēļām. Turklāt garša būs spēcīgāka un izteiksmīgāka. Īpaši smaržīgi uzlējumi sanāks ar dillēm, ķiplokiem un citrusu miziņām.

Ar salātiem saderas aromatizētas eļļas un etiķi ar ķiplokiem, pētersīļiem, baziliku, timiānu, rozmarīnu, grieķu salāti sader ar piparmētras aromātu, jūras veltēm piestāv kinzas smarža un garša. Aveņu aromāts saderas praktiski ar jebkuru ēdienu, īpaši izceļot putnu gaļu un aknas.

Aromatizēšanai var izmantot arī dažādu garšaugu maisījumu, piemēram, ļoti smaržīgs etiķis, piemērots gaļas marinādēm sanāks, ja samaisīsi smaržīgos piparus ar dillēm un kadiķogām; čili piparu ar dillēm. Salātiem derēs maisījums baziliks ar citronu miziņām; citronu, apelsīnu miziņas ar rozīnēm.

Ļaujies savai fantāzijai, bet iesākumā lieto vienkāršākas garšvielas un garšaugus!

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Marokas Marbellas vista

Foto: Shutterstock

Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar sinepēm un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Kas būtu diena bez vismaz vienas maltītes, kurā ir gaļa? Vistas filejas vari pagatavot simtiem variācijās, bet šī recepte būs īpaši viegla un garda – gaļai īpašu garšu un maigumu piešķirs gardās Dižonas sinepes.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Cepti kalmāri ar apceptiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojama uzkoda, kuru var pasniegt kopā ar ceptām zivīm, tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai arī kā pamatēdienu. Cepti kalmāri lieliski saderas ar pannā apceptiem sparģeļiem vai jebkuriem citiem apceptiem dārzeņiem. Kalmārus var grilēt arī uz oglēm.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks ar rozmarīna sviestu un krāsnī ceptiem kartupeļiem

Mājās gatavots rozmarīna-sarkano piparu sviests steiku padarīs vēl sulīgāku. Rozmarīna smarža ir spēcīga un atsvaidzinoša, kūstošs sviests pār cepto gaļu atmodinās ikviena gardēža sirdi. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.

Lasīt vairāk

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu pesto

Foto: Shutterstock

Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!