Ideālā vieta kartupeļiem, protams, būtu tumša, vēsa vieta ar ventilāciju, kā tas ir laukos, kur pieejami labi pagrabi, sen tā primārajam mērķim neizmantoti vāgūži un skaisti pieliekamie. Bet, ko darīt, ja kartupeļi jāglabā turpat dzīvoklī vai mājās, bez tādas ekstras, kā pieliekamais?
Pirmkārt, jācenšas atrast kādu sausāku, tumšāku plauktu, kur kartupeļus glabā auduma maisā, kādā kastē vai plastmasas kastē ar rokturiem. Visbiežāk šāda vieta būs plaukts zem virtuves izlietnes, taču šeit kartupeļu uzglabāšanu apgrūtina tas, ka plauktā zem izlietnes, lai gan ir tumšs un vēss, pie reizes ir arī mitrs. Tātad – kartupeļiem nederēs - jāmeklē cits. Visilgāk kartupeļi "dzīvos" tādā vietā, kuras temperatūra ir +6 – +10 grādi, kā vēsta Garden.org. Otrkārt - kartupeļus noteikti nevajag turēt gaismā - saules vai mākslīgajā apgaismojumā, jo tad tie kļūst zaļi.
Arī ledusskapis nebūs īstā vieta, kur glabāt kartupeļus. Aukstajā ledusskapja vidē kartupeļi kļūst miltaini, izdala cieti un paliek saldi. Tāpēc gatavojot tie izjuks un pazaudēs to garšu, kāda ir kartupeļiem, esot svaigiem un stingriem. Tāpēc vēl viens paņēmiens kartupeļu uzglabāšanai – papīra maisiņš, kurā kartupeļi varēs "elpot".
Jaunos kartupeļus dzīvoklī, vēsā un tumšā vietā varēsi uzglabāt aptuveni divas nedēļas. Šis laiks ir tik īss, jo jaunajiem kartupeļiem nav tik biezas mizas, cik nobriedušiem un rudenī novāktiem kartupeļiem, kuri, pareizi uzglabāti, būs ēdami vairāku mēnešu garumā.
Bet kamēr jauno kartupeļu sezona mūs patīkami iepriecina, pagatavo kādu no Tasty.lv gardajām receptēm!
Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm
Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.
Jauno kartupeļu salāti ar kariju
Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.
Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē
Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Jauno kartupeļu čipsi
Ko taisa no kartupeļiem? Frī, frī - skan pirmā bērnu atbilde. Ak, nu tipiski, ja prasu, kā gatavosim kartupeļus - atbilde bieži ir - cepsim frī. Ko vēl taisa? Kartupeļu miltus. Labi. Un ko vēl? - Vārītus kartupeļus. Bet no kā tad čipsus taisa? - No kāpostiem. - Bet tos, kas veikalā nopērkami? - No kukurūzas. - Velns, kā man neiet. Jā, pareizi - tos čipsus, ko tētis šad tad nopērk, tos taisa no kukurūzas, un mēs taisām čipsus no kāpostiem, bet īstenībā čipsi, ko visbiežāk cilvēki pazīst, - tie ir no kartupeļiem. - Jā, pareizi, kartupeļu čipsi.
Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem
Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!
Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.