Foto: Shutterstock
Iemesli, kādēļ sviests mīklas receptē ir jāaizvieto ar eļļu, var būt dažādi. Kādam ir alerģija pret piena taukiem, kāds ir vegāns, bet citam vienkārši mājās nav sviesta, bet ir vēlēšanās izcept kūku.

Visbiežāk kūku mīklās tiek izmantots sviests, kuru ļoti veiksmīgi var aizvietot ar eļļu. Kūkām vispiemērotākās būs neitrālas eļļas, bez specifiskas garšas un smaržas vai riekstu eļļas, kuras ļoti labi sader ar kūku saldumu un aromātiem. Ieteicamās eļļas ir vīnogu kauliņu eļļa, augu eļļa, filtrēta rapšu eļļa, valriekstu eļļa vai citu riekstu eļļa.

Sviests - eļļa


10 grami - 1 ½ tējkarote
15 grami - 2 ½ tējkarotes
30 grami - 1 ½ ēdamkarote
60 grami - 3 ēdamkarotes
75 grami - ¼ glāzes (250 ml)
115 grami - ¼ glāzes un 2 ēdamkarotes
150 grami - ½ glāzes
225 grami - ¾ glāzes
450 grami - 1 ½ glāzes

Izvelies kādu no musu kūkas receptēm un izcep kūku, smaržīgu, vasarīgu, ar ogu vai citronu skābenajiem akcentiņiem.

Mandeļu un apelsīnu sīrupa kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazās, gardās mandeļu kūciņas, mīkstas, smaržīgas un saldas, mitrinātas ar apelsīnu sīrupu. Tās var pasniegt ar putukrējumu vai saldējumu. No dotā produktu daudzuma var izcept 12 kūciņas.

Lasīt vairāk

Aveņu kēksiņi

Foto: Shutterstock

No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki - kēksiņi ar siera krēmu

Vasarīgi un citrusīgi – tādi ir šie kapkeiki jeb kēksiņi ar citronu krēmsiera "cepuri". Ja vēlies, vari tos dekorēt ar citrona miziņām, avenēm vai mellenēm. Receptes autore - Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Banānu mafini

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami banānu mafini.

Lasīt vairāk

Melleņu mafini

Foto: "Dolce&Gabbana" kampaņa/DANDY arhīvs

Melleņu mafini - vasaras ogu laikā.

Lasīt vairāk

Ātrais pīrāgs ar kefīra mīklu

Ja kārojas ko saldu un vienkāršu, ātrā kefīra kūka būs tieši laikā! Pīrāgam var pievienot ogas, augļus, kam pāri ber drumstalas.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Zebras kūka ar avenēm

Cepot zebras kūku, ir atsevišķi jāsamaisa gaišā aveņu mīkla un atsevišķi šokolādes mīkla. Pirms mīklas pamīšus lej kūkas formā pārliecinies, ka krāsns ir sakarsusi, plauktiņš cepšanai novietots cepeškrāsns vidū. Mīklas būs jālej ļoti veikli, bez pauzēm. Noliec abas mīklas cieši blakus kūkas formai un izvēlies divus vienādus kausiņus mīklas liešanai (apmēram 150 ml).

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūka ar bumbieriem

Foto: Shutterstock

Krēmīga, bagāta, grēcīgi salda šokolādes kūka, kuras pagatavošanai izmanto šokolādes lazdu krēmu, piemēram, Nutella vai kādu citu līdzīgu. Bumbieri līdzsvaro šokolādes saldumu, turklāt tie izskatās ļoti apetelīgi un atraktīvi. Piemērotākie būs apaļās formas bumbieri.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes un aveņu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kūkas vizuālā pievilcība ir tik kārdinoša, ka ir grūti turēties pretī tās pagatavošanai. Šķiet, šis ir tas gadījums, kad arī nevajag pretoties, par to būs pārliecināts katrs, kurš izmēģinās šo recepti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!