Un ideālajā pasaulē noteikti nav tādas situācijas, ka ciemiņu ierašanās brīdī tu stāvi guļamistabā tikai ar dvieli ap slapjajiem matiem, cenšoties atcerēties, kur ir nolikts vīns.
Lai sasniegtu šo ideālo mieru un līdzsvaru, viesības ir nedaudz jāorganizē jau laicīgi. Piedāvājam portāla food52.com pārdomātos padomus, kas tev ļaus visu paveikt laikā. Galu galā, laimīga namamāte nozīmē laimīgus ciemiņus. Lūk, kas jāpadara, pirms ierodas ciemiņi:
Ko darīt nedēļu pirms pasākuma?
Saplāno ēdienkarti. Viesībām būtu vēlams izvēlēties gatavot tādus ēdienus, par kuriem tu esi pārliecināta, ka tie vienmēr tev izdodas. Šis nebūtu piemērots laiks jauniem eksperimentiem. Izņēmums varētu būt nelielas izmaiņas vai kāds svaigs un nebijis, bet vienkāršs akcents, kas būtiski nevar ietekmēt ēdiena kvalitāti. Ja kāda jauna recepte tevi tik ļoti saintriģējusi, ka vēlies tieši to gatavot, tad ieteicams vispirms to izmēģināt.
Plāno ēdienkarti gudri. Izvēlies tādus ēdienus, kurus var sagatavot ļoti īsā laikā vai kurus daļēji var sagatavot jau dienu iepriekš un viesību dienā to gatavošana ir tikai jāpabeidz. Maizi un daudzus saldumus var izcept pat nedēļu ātrāk un noglabāt saldētavā, tie ir dažādi cepumi, kēksi, kūciņas un maizītes. Sasaldēt var arī dažādus sautējumus, ceptus dārzeņus, mērces un buljonus. Ja paredzētas massālītas uzkodas, īstais laiks tās iesālīt, bet lasi sāli kādas 3 - 5 dienas pirms viesībām.
Pārdomā par galda dekoriem. Savlaicīgi izplāno un iegādājies, vai pagatavo pati īpašus galda dekorus. Padomā arī par galdautu, salvetēm un svecēm, laicīgi izdomā, kādi ziedi tiks likti uz galda.
Ko darīt dienu vai divas pirms pasākuma?
Sagatavo ēdienu sastāvdaļas. Gatavošanā diezgan bieži sastāvdaļu nomazgāšana un sagriešana aizņem vairāk laika nekā paša ēdiena termiskā apstrāde. Ja ir paredzēts kaut ko cept viesību dienā, nomēri jau visas sastāvdaļas, miltus un cukuru ieskaitot, lai viss ir ātri paņemams un lietojams.
Gatavo ēdienus, kuras var sagatavot jau daļēji vai pilnībā gatavus. Virknei ēdienu ir darbi, kurus var paveikt vai kuri noteikti jāizdara dienu pirms ēdiena pasniegšanas. Iemarinē gaļu, dārzeņus, novāri vai apcep dažādas sastāvdaļas, kuras var pabeigt gatavot nākamajā dienā, sagatavo aukstās uzkodas, kūkas un desertus.
Padomā par dzērieniem. Dzērieniem ir jābbūt laicīgi atdzesētiem, ledum sagatavotam. Ja tiks maisīti kokteiļi, visas sastāvdaļas jau sagatavo un noliec ērtai sasniegšanai.
Sagatavo galda dekoru un klājumu. Saliec vāzēs ziedus vai, ja ziedi paredzēti no pašu dārza, sagatavo vāzes tiem. Noliec salvetes, svečturos saliec sveces. Ja paredzēti kādi īpaši dekori, noliec tos jau ērti sasniedzamā vietā, kā arī saliec un pārskati visus nepieciešamos traukus.
Darāmie darbi svinību dienā
Saklāj galdu. Tas neaizņems daudz laika, tā kā viss jau sagatavots iepriekšējās dienās, bet neatstāj šo darbu uz pēdējo mirkli, jo īsi pirms viesu ierašanās daudz svarīgāk tev būs pabeigt pēdējos ēdiena gatavošanas darbus.
Sajauc kokteiļus, ja tādi paredzēti. Noliec blakus vīna pudelei glāzes, kurās tiks ieliets pirmais dzēriens. Tas ļoti tev atvieglos mirkli, kad pa durvīm ienāks viesi.
Sakārto matus un uzvelc kleitu. Lai arī kleita ir pats pēdējais, ko uzvilkt mugurā viesību dienā, jo pie plīts ir jāpabeidz pēdējie gatavošanas darbi, tomēr kleitu uzvelc apmēram stundu pirms ierodas viesi. Uzliec priekšautu un sajauc pēdējos svaigos salātus, saliec uz šķīvja uzkodas. Lai jautrs un viegls vakars ar draugiem!
Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija
Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.
Persiku sangrija
Vasarīgs, aromātisks dzēriens, kas veldzēs karstā vasaras pēcpusdienā un darīs to tīksmīgāku.
Atsvaidzinošs augļu punšs
Karstākā dienā var atsvaidzināties ar augļu punšu, kas sajaukts angļu stilā, izmantojot vieglo alkoholisko dzērienu Pimm's, džinu un ingveralu. Latvijā dzēriens Pimm's ir samērā grūti nopērkams, bet to var aizvietot ar vieglu sarkanvīnu. Bet tiem, kam negaršo ingveralus, var izmantot kādu citu gāzētu dzērienu.
Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām
Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.
Cepti kalmāri ar apceptiem dārzeņiem
Ļoti ātri pagatavojama uzkoda, kuru var pasniegt kopā ar ceptām zivīm, tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai arī kā pamatēdienu. Cepti kalmāri lieliski saderas ar pannā apceptiem sparģeļiem vai jebkuriem citiem apceptiem dārzeņiem. Kalmārus var grilēt arī uz oglēm.
Spirdzinošā garneļu uzkoda
Mazā uzkoda jautrai ballītei. Šoreiz garneles vajadzīgas visā to krāšņumā – ar astītēm un acīm, kas padara šo uzkodu vēl jo skaistāku. Bet garšu atspirdzinās laima sula un čili mērce.
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.
Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu
Neparasta ideja vieglai uzkodai, kas nākusi no vīna un tapu bāra "D'vine" pavāru Līgas Podkaļukas un Viktora Manuela Barahasa Garsijas krājumiem. Izmēģini!
Liellopa steiks ar rozmarīna sviestu un krāsnī ceptiem kartupeļiem
Mājās gatavots rozmarīna-sarkano piparu sviests steiku padarīs vēl sulīgāku. Rozmarīna smarža ir spēcīga un atsvaidzinoša, kūstošs sviests pār cepto gaļu atmodinās ikviena gardēža sirdi. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.
Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē
Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.
Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci
Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.
Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu
Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vistas cepetis pienā
"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.
Marokas Marbellas vista
Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.
Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu
Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!
Saldi asie vistas filejas gabaliņi
Jautrās vakariņās kopā ar draugiem lieliski noderēs ātri pagatavojamie vistas filejas pikantie gabaliņi. Tie tikai laicīgi ir jāiemarinē un jānotur pikantajā medus marinādē vismaz 2 stundas, vai arī gaļu var sagatavot iepriekšējā vakarā un atstāt marinēties visu nakti. Medus marināde vistas filejām cepšanas brīdī veidos skaistu, brūnu garoziņu.
Cepta vistas fileja, kas pildīta ar sieru un pasniegta ar ceptiem gurķiem
Grilēta vistas fileja brīnišķīgi saderēsies ar ceptiem gurķiem. Kas teicis, ka gurķus nevar cept? Var. Ēdiens būs viegls, piemērots vēlākām vakariņām, neradot smaguma sajūtu. Filejas pildīšanai iesakām izmantot piesātināto spāņu cieto aitas sieru Mančego (Manchego), bet derēs arī jebkurš cits labi kūstošs siers.
Aveņu kēksiņi
No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.
Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru
Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.
Olu krēma deserts ar zemenēm
Saldais kārdinājums – karstā olu dzeltenumu zupa, kurā peld veselas zemenes. Būs īstais deserts vēsākajām un lietainākajām dienām, kad kaut nedaudz apsildīties ar vasaru. Viegli un garšīgi!
Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm
Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!
Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.
Džina un tonika saldējums
Sagatavo laicīgi šo atsvaidzinošo pieaugušo cilvēku saldējumu un izmanto pēc vajadzības. To var glabāt ledusskapī līdz 3 mēnešiem
Mohito sorbets
Mohito var būt ne tikai dzēriens, bet karstai vasaras pēcpusdienai var pagatavot burvīgu, viegli reibinošu sorbetu. Šī deserta priekšrocība ir tā, ka to var glabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem.