Foto: Shutterstock

Ak, burvīgais melleņu laiks, kad zili nosmērētām lūpām nogaršot no meža atnestās vai tirgū nopirktās ogas. Mellenes, protams, var apēst uzreiz, vai sabērt maisiņos un sasaldēt, lai noķertu vasaras garšu arī rudenī vai ziemā. Taču visērtākais veids ir tās uzglabāt ledusskapī – bet kā to izdarīt pareizi?

Virtuvē, vēsumā un nemazgātas mellenes var nostāvēt aptuveni divas līdz trīs dienas. Sasaldētas tās ledusskapja saldētavas nodalījumā var uzglabāt pat astoņus mēnešus. Bet, pats svarīgākais, prasmīgi novietotas, tās ledusskapī var uzglabāt pat līdz 10 dienām, ja ievēro dažus būtiskus knifus.

Viens no melleņu uzglabāšanas veidiem ir šāds: mellenes nomazgā, notīra un izlasa saspiedušās un sabojātās ogas. Veselās ogas nosusina. Ņem plastmasas uzglabāšanas trauciņu, ieklāj tajā uz pusēm pārlocītu papīra dvieli, bet tam pa virsu izkārto gardās ogas tā, lai tās nebūtu kaudzītē. Trauciņam vāku neuzliek pilnībā, bet atstāj nelielu šķirbiņu, lai cirkulētu gaiss un mitrums neuzkrātos.

Vēl viens paņēmiens – sausas, nemazgātas mellenes saber cieši noslēgtā plastmasas vai stikla trauciņā. Visērtāk mellenes būs sabērt stikla burkā ar vāciņu. Šādi uzglabātas ogas ledusskapī var nostāvēt pat līdz divām nedēļām, ja tās pirms iebēršanas burciņā bijušas svaigi lasītas.

Tagad, kad zini, ka mellenes vismaz divas nedēļas turēsies ledusskapī, pagatavo kādu no gardajām Tasty.lv receptēm!


Biezpienmaizīte ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.

Lasīt vairāk

Groziņi ar zemenēm un mellenēm

Foto: Shutterstock

Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.

Lasīt vairāk

Melleņu - banānu maize

Foto: Shutterstock

Īpaši garda melleņu - banānu maize.

Lasīt vairāk

Melleņu, Gorgonzolas siera un rudzu grauzdiņu salāti

Foto: Shutterstock

Kā atzīst receptes autori portālā scandikitchen.typepad.com, šie ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojami salāti. Turklāt svaigā, krēmīgā un neatkārtojamā garšu harmonija, ko rada siers un mellenes, visticamāk, liks šiem salātiem kļūt par tavu iecienītāko ēdienu. Izbaudi vēl pēdējās sezonas ogas mazliet netradicionālākā variācijā!

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar mellenēm

Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Melleņu mafini

Foto: "Dolce&Gabbana" kampaņa/DANDY arhīvs
Melleņu mafini - vasaras ogu laikā.

Lasīt vairāk

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock
Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!