jēra sautējums gaļa
Foto: Shutterstock
Lai atvieglotu ēdiena gatavošanu darba dienās, brīvākās dienās vai vakarā, kad visi jau paēduši, var pagatavot dažādas ēdienu sagataves, dažādus pašmāju pusfabrikātus. Kādus priekšdarbus vari veikt jau savlaicīgi?

Zupām. Ja tev saldētavā būs noglabāts buljons, tad zupu varēsi izvārīt 20 minūtēs. Buljona vārīšana nav grūta, bet laikietilpīga. Izvāri lielu katlu, sapildi saldētavai atbilstošos konteineros un sasaldē. Zupām var iekonservēt vai sasaldēt dažādus iepriekš sagrieztus, apceptus dārzeņus un sēnes. Tie būs jau notīrīti, sagriezti gabaliņos, atliks tikai iebērt katlā. Vienīgais, ko nevar mājās apstākļos iepriekš sagatavot un iesaldēt, ir kartupeļi.

Gaļas pamatēdieniem. Gaļa, kas nopirkta visai nedēļai un nav paredzēta gatavošanai tuvākajās dienās, būtu jāsasaldē. Pirms sasaldēšanas to vēlams sagriezt gabaliņos, atbilstoši ieplānotajai iecerei. Ja plānots befstroganovs, gaļu sagriež šaurās strēmelītēs, ja plānots gulašs, gaļu sagriež kubiņos. Ja paredzēta frikadeļu zupa, sagatavo frikadeļu masu, saveļ bumbiņas un tās sasaldē.

Sagriež arī to gaļu, kas paredzēta ātrākai lietošanai, to papildus apber ar sāli un pipariem. Sāls un pipari sāks gaļu jau gatavināt, to marinējot. Vari gaļu uzreiz iemarinēt arī slapjajā marinādē. Šādi apstrādātu gaļu var izturēt ledusskapī līdz pat 2 dienām.

Ieteicams iet soli tālāk, gaļu pirms likšanas ledusskapī uz pannas apbrūnina un tikai pēc tam saldē, jo apbrūninātu gaļu var uzreiz likt mērcē un sutināt. Toties, ja gaļa būs sasaldēta jēla, tā vispirms būs jāatlaidina, pēc tam jāapbrūnina un tikai tad varēs sutināt. Gaļas apcepšana attiecas arī uz malto gaļu, ja paredzēts no tās gatavot mērci. Saldē vai liek ledusskapī jau apceptu gaļu. Šādi apcepta gaļa parastā ledusskapja nodalījumā var glabāties 2 dienas.

Zivīm. Ja zivs gabals ir lielāks, piemēram, lasis, to sadala divās daļās: ko ēdīs uzreiz, ko pēc tam, ko iesālīs, ko iemarinēs pēc cepšanas. Zivi, kas paredzēta ēšanai pēc tam, sadala gabaliņos, kādos to vēlas cept un tikai pēc tam sasaldē. Zivi var samalt maltajā gaļā un sasaldēt. Atsevišķi var sasaldēt zivju buljonam derīgus atgriezumus (gaļīgas asakas), galvu un asti. Var izvārīt uzreiz gatavu zivju buljonu un saldēt to.

Piedevām gaļas ēdieniem. Arī šajā grupā var pagatavot vairākus pusfabrikātus. Vienkāršākais ir novārīt gatavus jau dažādus graudaugus. Tie var būt sasaldēti vārīti rīsi, grūbas, griķi. Vārot vakariņas vai pusdienas, novāri lielāku porciju, lai pārpalikumu noglabātu ledusskapī vai saldētavā. Ļoti ērti, ja ledusskapī noglabāta iepriekšējās dienas pasta (makaroni). No tiem var pagatavot ļoti daudzus un dažādus aukstos salātus vienkāršām vakariņām.

Brīvdienās laicīgi var notīrīt un sasmalcināt dažādus dārzeņus, piemēram, kāpostus un burkānus. Tos apber nedaudz ar sāli, saliek burkā un šādi dārzeņi var ledusskapī gaidīt pareizo brīdi līdz 5 dienām. Darba dienām var nodrošināties arī ar vārītām bietēm, vārītiem kartupeļiem un burkāniem.

Desertiem. Ir ļoti daudzi gardumi, kas piemēroti saldēšanai, svaigas ogas ieskaitot. Var sasaldēt dažādus sorbetus, mājas saldējumus, cepumus un kēksiņus.

Plāno savu ēdienkarti visai nedēļai un redzēsi, cik ļoti daudz var izdarīt jau sestdienā vai svētdienā, lai darba dienās nebūtu ilgi jāstāv pie plīts. Neaizmirsti, ka sasaldēt var arī neapēstos vakariņu ēdienus, kas būs tavs glābiņš kādā īpaši steidzīgā dienā.

Piedāvājam 14 vienkārši pagatavojamas un garšīgas darbdienu vakariņu idejas:


Cepta āte ar persiku salsu

Foto: Shutterstock

Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Marokas Marbellas vista

Foto: Shutterstock

Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci

Foto: Shutterstock

Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē

Foto: Shutterstock

Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Kārtainais maltās gaļas kukulītis

Foto: Shutterstock

Svētku reizē vai kādā lēnā svētdienā var izcept atraktīvo un glīto kārtaino gaļas kukulīti. To pasniedz ar zaļajiem salātiem un mērci.

Lasīt vairāk

Fiksā un pavisam vienkāršā omlete

Foto: Shutterstock

Šī omlete būs īsti laikā, kad ir vēlme pēc neapstrīdamas klasikas. Viss, kas vajadzīgs, ir pāris olas, garšvielas un zaļumi garnēšanai. Viegli un ātri!

Lasīt vairāk

Befstroganovs

Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Foto: Shutterstock

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Ņoki jeb kartupeļu klimpiņas ar sēņu un desiņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ņoki (gnocchi) ir klasisks itāliešu ēdiens, kuru var vienkārši pagatavot pats no vārītiem kartupeļiem, miltiem un olām. Bet, ja nav laika, var pirkt lielveikalos saldēto produktu vitrīnās atrodamos un pasniegt ar jebkuru mērci pēc izvēles. Šajā reizē piedāvājam pagatavot krēmīgu sēņu un desiņu mērci.

Lasīt vairāk

Sidra mērcē sutināti vistas stilbiņi

Foto: Shutterstock

Aromātiskā, nedaudz saldenā sidra mērce ar brūni apceptajiem vistu stilbiņiem, burkāniem un šampinjoniem uzrunās ikvienu ēdāju. Kamēr katliņā vai pannā lēnām sutinās gaļa, pagatavo kartupeļu biezeni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!