Lai gaļa būtu īpaši mīksta un garda, to ieteicams apstrādāt ne tikai tad, ja ir nolemts cept vai grilēt, bet arī, vārot zupu vai sautējumu, vai cepot sacepumu. Gaļu, pirms sāk gatavot izvēlēto ēdienu, apstrādā un ļauj tai marinēties visu nakti vai dažas stundas. Ar kādiem paņēmieniem tad var mīkstināt gaļu? Atbildi atradām portālā Povarenok.
Īpaši mīksta, sulīga un maiga gaļa sanāks:
- ja to samērcēs ar degvīnu, ļaujot gaļai degvīna marinādē pastāvēt vismaz stundu;
- ja gaļu pa nakti atstās sojas mērcē;
- liellopa vai jēra gaļu apsāla, sapiparo un atstāj marinēties sausajā marinādē visu nakti.
Gaļa kļūs īpaši mīksta, ja to pēc apsālīšanas un sapiparošanas ietīs banāna mizās, kuras cieši notin ar diegu, lai neizjūk. Pēc tam satīto banānu mizās gaļu liek karstā cepeškrāsnī uz 30 - 40 minūtēm. Banānu mizām piemīt unikāla īpašība mīkstināt pat vissīkstāko gaļu;
Gatavojot gaļas sautējumu, pēc tam kad gaļa apcepta un to sāk sutināt, šķidrumam pievieno smalki sagrieztu ingvera sakni. Ingvers, līdzīgi kā banāna mizas, mīkstina gaļu. Sutināta kopā ar ingveru, gaļa kļūs mīksta 30 - 40 minūtēs;
Cepot gaļas šķēles, tām pievieno dažas citrona miziņas. Beigās citrona miziņas sarīvē un pievieno gaļas mērcei.
Grilētas liellopu ribas
Vēlies perfektas, mīkstas grilētas liellopu ribas? Gaļu vismaz dienu pirms cepšanas ieberzē ar sāli un pipariem. Tomēr ir vēl viens solis, kas jāizdara pirms grila pannas iekuršanas - ribas izcep gatavas cepeškrāsnī, satītas folijā. Šādi tu vari sagatavot ribas pat pāris dienas pirms grilēšanas vakara. Satin gaļu folijā un glabā ledusskapī līdz pienāk grila vakars. Kad grils sakarsis, ribas uz oglēm vairs tikai jāapbrūnina. Šādi var gatavot ne tikai liellopu ribas, bet arī jēra un cūkas.
Befstroganovs
Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.
Jēra gaļas un kāļu sautējums
Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.
Sautēta liellopa gaļa alus mērcē
Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.
Bagātīgais gaļas sautējums
Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!
Gulaša zupa jeb 'gujāš' ar olu klimpām
Kārtīga sildoša gulaša zupa jeb 'gujāš' ar maigām olu klimpām.
Sautēta liellopa gaļa sinepju mērcē
Sātīgām pusdienām vai vakariņām - sautēta liellopu gaļa tumīgā sinepju un krējuma mērcītē ar tomātu pastu.
Makaroni ar liellopa gaļu un ceptiem dārzeņiem
Sātīga maltīte, kurā netiek aizmirsti arī dārzeņi, kas tik bagātīgi pieejami vasaras nogalē un rudens sākumā.
Sautēta liellopa gaļa puravu un tomātu mērcē
Sautēta liellopa gaļa puravu un tomātu mērcē garšas kārpiņu aktivizēšanai.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Ģimenes soļanka Trakās raganas gaumē
Ja neesi gatavs veltīt trešdaļu dienas zupai un smukai griešanai, tad šī zupa nav Tev!!!
Sātīga, garda zupa mūsu ģimenes gaumē. Nekādi nepretendē uz "īsto" soļanku, jo tās ir daudz, katrs uzskata, ka tā, kuru viņš vāra ir tā īstā, no pirmavotiem nākusī.
Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu
Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu īpašai svētku maltītei.
Jēra pleca un dārzeņu sautējums basku gaumē
Neticami garšīgs jēra gaļas sautējums, kuru cepeškrāsnī nelielā karstumā sutina apmēram 3 stundas, līdz gaļa krīt nost no kauliem. Visērtāk šo sautējumu varēs sagatavot čuguna katlā, bet var izmantot jebkuru dziļo formu, kas piemērota cepeškrāsnij, un vāka vietā izmantot vairākās kārtās salocītu foliju.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Lazanjas zupa
Man ļoti garšo lazanja, taču to ir grūti pagatavot, ja mājās ir tikai divi ēdāji. Es neprotu izcept mazu lazanju, tādēļ nolēmu būt oriģināla un pagatavot citādāku lazanjas versiju. Šoreiz - zupā!
Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem
Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.
Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem
Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.
Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām
Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.
Plovs - visbagātīgākais un īstākais
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.
Sautēta jēra gaļa ar garšvielām
Kārtīgi marinēta un sautēta jēra gaļa.
Jēra stilba cepetis
Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa – rabarberu ievārījums.