rīvēts sviests
Foto: Shutterstock
Laikā, kad steidzamies izmantot katru izdevību, kad no gardas mīklas pagatavot kādu kūku, plātsmaizi vai izcept svaigu maizīti, mīklas pagatavošanai pievēršam lielāku uzmanību no tehniskās puses. Liela nozīme ir ne tikai tam, kādā secībā sajaucam sastāvdaļas, bet arī kā katra izejviela tiek iejaukta. Neliels triks sviesta pievienošanā var mainīt ļoti daudz, un padarīt virtuves gaitas vieglākas.

Reizēs, kad receptē ir ļoti svarīgi, lai sviests vienmērīgi sajauktos ar sausajiem miltiem, to pirms izmantošanas ieliek saldētavā un sasaldē. Sviestam pašam nekas nenotiks – sasalušo sviestu uz rīves sarīvē skaidiņās, un nepieciešamo daudzumu pievieno miltiem. Šādā veidā tas ne tikai ātrāk izkusīs, bet nebūs jāuztraucas par to, ka mīklā ir sviesta kunkuļi.

Triks ar sarīvēto sviestu jo īpaši noderēs mīklas drupaču pagatavošanai. Rupjāk sarīvētu sviestu vari izmantot arī kārtainās mīklas pagatavošanai. Bet, ja gatavo vafeļu mīklu, sarīvētais sviests vieglāk sajauksies ar pārējām sastāvdaļām.

Sarīvēto sviestu izmanto arī reizēs, kad veikli nepieciešams to izkausēt. No praktiskuma viedokļa – ja bieži nākas cept dārzeņus vai gaļu sviestā, tad šādā birstošā formā to itin viegli vari uzkaisīt uz pannas. Bet cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem to vienmērīgi vari pārkaisīt pāri, lai tas pieķertos pie katra kartupeļa, burkānu vai biešu gabaliņa.

Īsteno jaunapgūto triku kādā no "Tasty" receptēm!

Skābā krējuma un upeņu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā

Foto: Shutterstock

Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.

Lasīt vairāk

Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts

Foto: DELFI

Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.

Lasīt vairāk

Biezpienmaizīte ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.

Lasīt vairāk

Ātrā ķiploku un garšaugu bagete

Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Biskvītkūka ar kokosriekstu, jogurta un citronu krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoša un garda biskvīta kūka ar grieķu jogurta un citronu-medus krēma pildījumu. Biskvīta mīklai pievienots kokosriekstu piens – maigākai garšai.

Lasīt vairāk

Kārtainā šokolādes pankūku un putukrējuma kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoša pankūku torte ar maskarpones krēmu, šokolādes mērci un svaigām mellenēm. Kūka, kas ēdājus pārsteigs svinīgās brokastīs.

Lasīt vairāk

Apgāztā plūmju kūka

Foto: Shutterstock

Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm

Foto: DELFI

Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.

Lasīt vairāk

Amerikāņu vēja kūkas ar zemeņu sviestu

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs brīvdienu brokastu gardums - gaisīgas un vienkāršas vēja kūkas jeb "popover". To cepšanai izmanto īpašu olu mīklu, tās cep kēksiņu formiņās un cepoties maizīte uzpūšas un izceļas augstu gaisā, veidojot tukšu vidu. Maizīti pēc tam var plēst uz pusēm, apsmērējot ar sviestu vai ievārījumu. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 vēja kūkas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!