Reizēs, kad receptē ir ļoti svarīgi, lai sviests vienmērīgi sajauktos ar sausajiem miltiem, to pirms izmantošanas ieliek saldētavā un sasaldē. Sviestam pašam nekas nenotiks – sasalušo sviestu uz rīves sarīvē skaidiņās, un nepieciešamo daudzumu pievieno miltiem. Šādā veidā tas ne tikai ātrāk izkusīs, bet nebūs jāuztraucas par to, ka mīklā ir sviesta kunkuļi.
Triks ar sarīvēto sviestu jo īpaši noderēs mīklas drupaču pagatavošanai. Rupjāk sarīvētu sviestu vari izmantot arī kārtainās mīklas pagatavošanai. Bet, ja gatavo vafeļu mīklu, sarīvētais sviests vieglāk sajauksies ar pārējām sastāvdaļām.
Sarīvēto sviestu izmanto arī reizēs, kad veikli nepieciešams to izkausēt. No praktiskuma viedokļa – ja bieži nākas cept dārzeņus vai gaļu sviestā, tad šādā birstošā formā to itin viegli vari uzkaisīt uz pannas. Bet cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem to vienmērīgi vari pārkaisīt pāri, lai tas pieķertos pie katra kartupeļa, burkānu vai biešu gabaliņa.
Īsteno jaunapgūto triku kādā no "Tasty" receptēm!
Skābā krējuma un upeņu plātsmaize
Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.
Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā
Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.
Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts
Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.
Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas
Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.
Biezpienmaizīte ar mellenēm
Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.
Ātrā ķiploku un garšaugu bagete
Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!
Biskvītkūka ar kokosriekstu, jogurta un citronu krēmu
Kārdinoša un garda biskvīta kūka ar grieķu jogurta un citronu-medus krēma pildījumu. Biskvīta mīklai pievienots kokosriekstu piens – maigākai garšai.
Kārtainā šokolādes pankūku un putukrējuma kūka
Kārdinoša pankūku torte ar maskarpones krēmu, šokolādes mērci un svaigām mellenēm. Kūka, kas ēdājus pārsteigs svinīgās brokastīs.
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm
Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.
Amerikāņu vēja kūkas ar zemeņu sviestu
Brīnišķīgs brīvdienu brokastu gardums - gaisīgas un vienkāršas vēja kūkas jeb "popover". To cepšanai izmanto īpašu olu mīklu, tās cep kēksiņu formiņās un cepoties maizīte uzpūšas un izceļas augstu gaisā, veidojot tukšu vidu. Maizīti pēc tam var plēst uz pusēm, apsmērējot ar sviestu vai ievārījumu. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 vēja kūkas.