Lai gan receptes ir dažādas, karameļu pamatā ir sviests un cukurs – šīm sastāvdaļām pēc tam arī pievieno saldo krējumu, medu, ūdeni, kā arī iebiezināto pienu, ja karameles gatavo mīkstas, īrisu formā. Neatkarīgi no tā, pēc kuras receptes saldumi tiek gatavoti, visām konfekšu vārīšanas reizēm svarīgi ir ielāgot dažas pamatlietas, lai virtuvē nesanāktu šmuce.
Viens no veiksmīgas gatavošanas noslēpumiem – liels katliņš. Tā kā cukurs vārīšanas laikā krietni vien burbuļos, ir tikai vēlams, lai izmantojamajam katlam būtu ļoti augstas malas. Tas it īpaši nepieciešams, ja karstajai cukura masai lej klāt citas šķidrās sastāvdaļas. Protams, visu laiku arī jāuzmana, kas notiek ar cukuru un jāsaglabā modrība – tiklīdz kā izveidojies biezs cukura sīrups, tam var pievienot to, ko pieprasa recepte.
Vēl viens palīgs – virtuves termometrs. Šis nelielais rīks palīdzēs noteikt īsto brīdi, kad karameli ņemt nost no plīts un liet formā. Cukura sīrupu beidz vārīt tad, kad tas sasniedzis 210oC, bet pēc tam, kad sīrupā lej saldo krējumu, karameles temperatūrai ir jāsasniedz vien 120oC. Vēsāka karamele nesastings, bet karstāka masa ieņems mērces konsistenci.
Karameli, kad tā vāroties sāk burbuļot, nevajadzētu maisīt. Pat ja recepte to iesaka, labāks efekts būs, ja to nedarīs. Šeit vēlreiz jāpiemin sekošana līdzi temperatūrai – cukura graudi izkusīs paši, bet, lai panāktu to, ka karamele ir vienmērīga, var pacilāt katliņa sānus.
Ja nu karameli ir sanācis pamatīgi piededzināt, par ko nebūtu jāuztraucas. Vislabākais veids, kā to dabūt laukā no katliņa – ieliet tajā klāt ūdeni un uzvārīt. Karstais ūdens izkausēs apdegušo karameli, un ļaus vieglāk to notīrīt no katla dibena un sāniem.
Lūk, dažas receptes no Tasty.lv krājumiem, lai ne tikai pagatavotu mājas karameli, bet pēc tam liktu to lietā citos desertos!
Mājās gatavotas krēmīgas piena karameles - īrisi
Pašu gatavotās krēmīgās karameles būs labs papildinājums Ziemassvētku dāvanām. Tāpat tās noderēs, gatavojoties bērnu tirdziņiem - gan skolā, gan bērnudārzā. Recepte noskatīta un izmēģināta portālā "Taste of Home", izmēģini arī tu!
Ķirbju sēklu karameles
Pašgatavotas ķirbju karameles ir tik kraukšķīgas un gardas, ka ātri vien pazūd no galda. Tās noteikti garšos arī kaimiņu bērniem, kuri apciemos jūs Helovīna svētku vakarā.
Gardā šokolādes un sāļās karameles kūka
Pavisam grēcīgais deserts, par kura gatavošanu un ēšanu ir vērts sākt domāt jau nedēļas vidū, lai pienācīgi sagatavotos lielajam virtuves piedzīvojumam. Vienā kūkā mīsies gaisīgā biskvīta, saldas šokolādes un sāļas karameles garšas. Kas to lai zina, varbūt šī kļūs par tavu iemīļotāko kūku!
Kārtainais šokolādes un karameles deserts
Salds un sāļš ir ideāla kombinācija, pievieno šokolādes desertam kriksīti rupjā jūras sāls, tas vēl pilnvērtīgāk ļaus izbaudīt bagātīgo šokolādes garšu! Netici? Izmēģini!
Šokolādes lavas kūka ar karameļu mērces pildījumu
Pēc šīs receptes nobaudīšanas, šokolādes lavas kūka noteikti kļūs par tavu iecienītāko grēcīgo desertu. Tās vidū paslēptā karameļu lava būs gaidīts un patīkams pārsteigums.
Zemeņu zupa ar maigām bezē putām un karameli
Salds kārums vakariņu reizei - zemeņu biezzupa ar maigām olbaltuma putām un saldu karameli.
Pankūkas ar putukrējumu, banāniem un karameļu mērci
Jautrās pankūkas ar putukrējumu un banāniem, kuras lieliski papildina rīvēta šokolāde un karameļu sīrups.