Lai gan receptes ir dažādas, karameļu pamatā ir sviests un cukurs – šīm sastāvdaļām pēc tam arī pievieno saldo krējumu, medu, ūdeni, kā arī iebiezināto pienu, ja karameles gatavo mīkstas, īrisu formā. Neatkarīgi no tā, pēc kuras receptes saldumi tiek gatavoti, visām konfekšu vārīšanas reizēm svarīgi ir ielāgot dažas pamatlietas, lai virtuvē nesanāktu šmuce.
Viens no veiksmīgas gatavošanas noslēpumiem – liels katliņš. Tā kā cukurs vārīšanas laikā krietni vien burbuļos, ir tikai vēlams, lai izmantojamajam katlam būtu ļoti augstas malas. Tas it īpaši nepieciešams, ja karstajai cukura masai lej klāt citas šķidrās sastāvdaļas. Protams, visu laiku arī jāuzmana, kas notiek ar cukuru un jāsaglabā modrība – tiklīdz kā izveidojies biezs cukura sīrups, tam var pievienot to, ko pieprasa recepte.