Kūka uz plīts virsmas
Viens no variantiem – kūkas cepšana dziļā un smagā čuguna pannā uz plīts. Pagatavo iekāroto mīklu, par pamatu ņemot vienkāršu recepti, kuras pamatā ir miltu biskvīts. Pannu pirms mīklas ievietošanas tajā kārtīgi ietauko ar eļļu vai sviestu, uzkarsē karstu jo karstu, bet pēc tam, kad mīkla jau ir pannā, pārsedz virsmu ar foliju un vāku. Cepšanas laikā rūpīgi seko līdzi tam, lai kūka nepiedeg, plīts uguni noregulējot uz mērenu.
Vēl viens palīgs – milzīgs, uzkarsēts katls ar vāku un augstas restītes. Vispirms pārliecinies, lai milzīgais katls būtu pilnīgi tīrs un sauss, jo, ja tajā būs eļļa vai ūdens, tas iztvaikos un dūmos. Katlā liek iekšā restītes, virsū cieši noslēgtu vāku, bet pašu katlu uz plīts – karsē uz lielas liesmas aptuveni piecas minūtes. Tā sagatavosi katlu kūkas ievietošanai tajā, norāda FauziasKitchenFun.com.
Sagatavoto biskvīta vai kūkas mīklu liek nelielā, apaļā kūkas formā, kas, protams, ir ietaukota vai izklāta ar cepamo papīru. Formu uzmanīgi liek karstajā katlā uz restītēm. Pēc tam katlam liek virsū vāku un sāk cept kūku. Pirmās piecas gatavošanas minūtes plīts liesmu atstāj lielu, bet pēc tam pagriež uz mērenu un kūku cep aptuveni 20 minūtes. Tā kā katlā temperatūru nav iespējams izmērīt, jārēķinās, ka lielākas formas kūkas cepsies ilgāk, bet mazākas – īsāku laiku.
Kad laiks pagājis, noceļ katla vāku un ar zobu bakstāmo kociņu pārbauda, vai mīkla ir izcepusies. Gatavā kūka būs ļoti mīksta, tāpēc no karstās formas to uzreiz izņemt nevajadzētu. Šādā veidā var gatavot pat vairākas biskvīta kārtas, kuras pēc tam salikt kārtās, pa starpai pildot sviesta krēmu vai putukrējumu, ievārījumu un ogas.
Svaigēdāju kūkas un siera kūkas bez cepšanas
Ja nu ar cepšanu katlā galīgi nav vēlēšanās riskēt, lieliska alternatīva ir svaigās siera kūkas, kuras necep, biezpiena kūkas bez cepšanas, kā arī dažādās un tik ļoti populārās svaigēdāju kūkas. Svaigās siera kūkas gatavo gluži tāpat, kā ceptās siera kūkas – to garoziņai izmanto sasmalcinātus cepumus, kas samaisīti ar izkausētu sviestu, bet pildījumā liek maskarponi vai kādu parasto svaigo sieru. Stingrumam kūkai pievieno želatīnu, bet, lai kūka nesabruktu un turētos kopā, to ledusskapī tur visu nakti.
Svaigēdāju kūkas gatavo pēc pavisam vienkāršiem principiem – visi produkti ir termiski neapstrādāti. Tāpēc, ja kūku gribas pagatavot, bet cepeškrāsns nav, idejas var atrast bez raizēm. Šo kūku garozas pamatā parasti ir rieksti (mandeles, Brazīlijas rieksti), žāvēti augļi, piemēram, dateles, kā arī medus vai sīrups, kas to saturēs kopā. Pildījumu gatavo no mīkstiem augļiem, piemēram, avokado vai mango, bet dekorē ar svaigām ogām. Svaigēdāju kūku vari pagatavot pēc šīs receptes, kura neprasa pat pietuvoties plītij, kur nu vēl cepeškrāsnij.