Ķiploks ir daudzu ēdienu neaizstājama garšviela. Tagad augustā, kad sākas ķiploku novākšana, var iegādāties brīnišķīgus Latvijas laukos audzētus ķiplokus. Kas būtu jādara, lai šo vērtīgo garšaugu varētu sataupīt līdz pavasarim? Dažādus ieteikumus ķiploku glabāšanai sniedz portāls Povarenok.
Viens no drošākajiem veidiem, kā ķiplokus var saglabāt līdz pavasarim, ir tos glabāt sālī. Burkā ieber apmēram 3 cm vai vairāk sāls. Uz tā vienā kārtā liek ķiploku galviņas, apmēram vienādi lielas, pēc tam atkal uzber sāli un atkal liek ķiplokus. Pirms ķiplokus sāk kārtot burkā, tiem ir jābūt sausiem, attīrītiem no zemes, kā arī sālij ir jābūt sausai. Burku ar ķiplokiem glabā sausā, vēsā vietā.
Ne mazāk efektīvs veids, kā saglabāt ķiplokus, ir tos glabāt auduma maisiņos. No blīva un elpojoša auduma pašuj nelielus maisiņus. Tos piepilda ar sīpolu mizām un tikai pēc tam mizās gulda ķiplokus.
Ķiplokus var glabāt arī sausos, izsijātos koku pelnos, zāģu skaidās. Šādi glabājot, ķiploki nedrīkst būt tīrīti.
Ķiplokus var glabāt arī, uzmanīgi apgriežot saknītes un apdedzinot pamatnīti. Šis ir ļoti darbietilpīgs paņēmiens, bet efektīvs. Ķiploki saglabājas īpaši aromātiski.
Lai kuru veidu tu izvēlētos ķiploku glabāšanai, vissvarīgākais to uzglabāšanā ir sauss gaiss, lai ķiploki neatrastos mitrumā. Ne velti Latvijas lauku mājās virs plīts visu ziemu karājās ķiploku pīnes, skaisti ķiploku vaiņagi. Šādu glabāšanas veidu gan atkārtot var tikai virtuvēs ar malkas plīti.
Ja ziemas periodā ķiploki vienalga sākuši bojāties, tad tos pārskata un izlasa tās galviņas, kas iebojājušās. Notīra daiviņas, izgriežot bojātās vietas, sakapā, liek burkā, aplej ar eļļu un glabā ledusskapī, līdz patērē. Bet negaidi ziemu – kaut ko ķiplokaini pikantu var pagatavot jau šodien!
Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem
Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.
Ķiploku majonēze
Pagatavot mājās majonēzi ir ļoti vienkārši un ātri. Tas burtiski aizņem dažas minūtes. Ja klasiskai majonēzei pievieno sinepes, tad ķiploku majonēzei sinepju vietā izmanto rīvētus ķiplokus.
Aukstā avokado zupa
Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.
Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē
Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'
Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!
Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem
Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.
Pildīti cukīni ar pupām, papriku un sieru
Ātri un viegli pagatavojama dārzeņu uzkoda. Pupas dod sātu un brīnišķīgi aizvieto ierasto gaļu pildītiem cukīni vai kabačiem.
Sviestā sautētas sēnes ar polentu
Restorāna cienīga maltīte – sviestā sautētas sēnes, ar ķiršu tomātiem, kukurūzas miltu putru polentu un Parmezānu pikantumam. Maltīte būs garšām bagātīga un maiga. Pasniedz kā pamatēdienu pusdienās vai pirmo ēdienu bagātīgās vakariņās.
Kāpostu-burkānu plācenīši
Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.
Ceptas garneles ar granātābolu salsu
Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.
Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm
Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.