citroni
Foto: Shutterstock
Var jau citrusaugļus, līdzīgi kā jebkuru citu augli, vienkārši noskalot tekošā ūdenī, bet, ja izmantosi nelielas viltības, šie augļi kļūs īpaši tīri. Šādi, protams, var mazgāt visus augļus.

Lai augli atbrīvotu no neredzamā mūža uzkrājuma (baktērijas, ķīmija uz mizas un dažādi mikrobi), kas iegūts, tam augot un ceļojot, var izmantot vairākus paņēmienus.

Citrusaugļu mazgāšana ar sodu

Ar dzeramo sodu var mazgāt ne tikai citronus un apelsīnus, tā ir veselībai nekaitīga, un, lai arī maigā, tomēr efektīvā veidā, spēj visu nomazgāt. Vispirms ar sodas pulveri ierīvē un noberzē citronu, pēc tam siltā ūdenī noskalo. Citrona miziņa kļūs manāmi tīrāka un spīdīgāka.

Citrusaugļu mazgāšana ar etiķi

Augļus var mazgāt arī ar ābolu etiķi. Lielā bļodā samaisa ūdeni ar etiķi attiecībās 3:1. Iemērc augļus etiķūdenī un ļauj tiem pamērcēties 15 minūtes. Pēc tam augļus noskalo.

Īpaši netīru citrusaugļu mazgāšana

Lielā bļodā samaisa 1 krūzi ūdens ar 1 krūzi etiķa, pievieno ēdamkaroti sodas, 2 ēdamkarotes citronu sulas. Ņem vērā, ka šis šķīdums burzguļos un putos, tādēļ bļodai jābūt pietiekami lielai.
Pēc tam šķidrumu ielej smidzināmajā pudelē. Augļus apsmidzina ar šo šķidrumu, ļauj 5 minūtes pastāvēt, pēc tam noskalo.

Kad citroni un apelsīni nomazgāti, tos var gardu muti notiesāt - tāpat vien vai kādā ēdienā. Šoreiz piedāvājam dažādus desertus ar citroniem. Baudi augustu!


Pikantais šerija saldējums ar kardamonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētas tējas gardums ar pikantu piešāvienu – šeriju un ingveram līdzīgo garšvielu kardamonu. Šo saldējumu vislabāk pasniegt karstās dienās kā aperitīvu.

Lasīt vairāk

Kārtojums ar baltās šokolādes krēmu, maizcepumu drupačām un svaigām ogām

Foto: Māris Lapiņš

Ātri pagatavojamu desertu receptes nekad nevar būt par daudz, jo pēkšņi viesi un negaidīta kāre pēc kaut kā salda nudien nav tās retāk sastopamās situācijas, tāpēc šī recepte, kurā talkā tiek ņemti "Selga Nature" auzu maizcepumi, ir kā radīta gan ikdienas saldajiem brīžiem, gan svētkiem.

Lasīt vairāk

Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Citronu un kazas siera kūka ar ogām

Foto: Shutterstock

Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.

Lasīt vairāk

Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru

Foto: DELFI

Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.

Lasīt vairāk

Citrusu želejas daiviņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Koši želejas apelsīni, kurus servēt kādā jautrā ballītē. Bērniem patiks atraktīvais pasniegšanas veids, un vieglā ēšana. Bet, lai pielāgotu apelsīnu daiviņas pieaugušo ballītei, limonādei klāt var piešaut ko grādīgāku.

Lasīt vairāk

Svaigais citronu siers

Foto: Shutterstock

Citrona siers jeb biezpiens ir maigs, ar ļoti patīkamu garšu. Turklāt tas ir neticami veselīgs. Šo sieru mēdz saukt arī par ilgdzīvotāju sieru. Sieru var siet, izmantojot tikai sāli, bet var pievienot arī rīvētu ķiploku vai smalki sagrieztus zaļumus. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 450 grami siera.

Lasīt vairāk

Citronu smilšu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!