Lai augli atbrīvotu no neredzamā mūža uzkrājuma (baktērijas, ķīmija uz mizas un dažādi mikrobi), kas iegūts, tam augot un ceļojot, var izmantot vairākus paņēmienus.
Citrusaugļu mazgāšana ar sodu
Ar dzeramo sodu var mazgāt ne tikai citronus un apelsīnus, tā ir veselībai nekaitīga, un, lai arī maigā, tomēr efektīvā veidā, spēj visu nomazgāt. Vispirms ar sodas pulveri ierīvē un noberzē citronu, pēc tam siltā ūdenī noskalo. Citrona miziņa kļūs manāmi tīrāka un spīdīgāka.
Citrusaugļu mazgāšana ar etiķi
Augļus var mazgāt arī ar ābolu etiķi. Lielā bļodā samaisa ūdeni ar etiķi attiecībās 3:1. Iemērc augļus etiķūdenī un ļauj tiem pamērcēties 15 minūtes. Pēc tam augļus noskalo.
Īpaši netīru citrusaugļu mazgāšana
Lielā bļodā samaisa 1 krūzi ūdens ar 1 krūzi etiķa, pievieno ēdamkaroti sodas, 2 ēdamkarotes citronu sulas. Ņem vērā, ka šis šķīdums burzguļos un putos, tādēļ bļodai jābūt pietiekami lielai.
Pēc tam šķidrumu ielej smidzināmajā pudelē. Augļus apsmidzina ar šo šķidrumu, ļauj 5 minūtes pastāvēt, pēc tam noskalo.
Kad citroni un apelsīni nomazgāti, tos var gardu muti notiesāt - tāpat vien vai kādā ēdienā. Šoreiz piedāvājam dažādus desertus ar citroniem. Baudi augustu!
Pikantais šerija saldējums ar kardamonu
Saldētas tējas gardums ar pikantu piešāvienu – šeriju un ingveram līdzīgo garšvielu kardamonu. Šo saldējumu vislabāk pasniegt karstās dienās kā aperitīvu.
Kārtojums ar baltās šokolādes krēmu, maizcepumu drupačām un svaigām ogām
Ātri pagatavojamu desertu receptes nekad nevar būt par daudz, jo pēkšņi viesi un negaidīta kāre pēc kaut kā salda nudien nav tās retāk sastopamās situācijas, tāpēc šī recepte, kurā talkā tiek ņemti "Selga Nature" auzu maizcepumi, ir kā radīta gan ikdienas saldajiem brīžiem, gan svētkiem.
Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē
Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.
Citronu krēma plātsmaize ar drupačām
Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.
Citronu un kazas siera kūka ar ogām
Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.
Mandeļu kūka ar apelsīniem
Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.
Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru
Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.
Citrusu želejas daiviņas
Koši želejas apelsīni, kurus servēt kādā jautrā ballītē. Bērniem patiks atraktīvais pasniegšanas veids, un vieglā ēšana. Bet, lai pielāgotu apelsīnu daiviņas pieaugušo ballītei, limonādei klāt var piešaut ko grādīgāku.
Svaigais citronu siers
Citrona siers jeb biezpiens ir maigs, ar ļoti patīkamu garšu. Turklāt tas ir neticami veselīgs. Šo sieru mēdz saukt arī par ilgdzīvotāju sieru. Sieru var siet, izmantojot tikai sāli, bet var pievienot arī rīvētu ķiploku vai smalki sagrieztus zaļumus. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 450 grami siera.
Citronu smilšu cepumiņi
Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.