Ūdens
Garšīgai kafijai viens no vissvarīgākajiem elementiem ir ūdens. Jo ūdens būs kvalitatīvāks un, varētu teikt, garšīgāks, jo arī kafija būs garšīgāka. Visi, kuri ceļo, būs ievērojuši, ka kafija Itālijā ir garšas baudas svētki. Nopērkot paciņu kafijas, to atvedot mājās un izvārot pie mums, kafijas garša ir cita. Atbilde ir viena - ūdens.
Pacietība
Ja vāri kafiju ar turku vārīšanas paņēmienu vai citu līdzīgu, tad zem katliņa noregulē vismazāko iespējamo liesmiņu. Kafija jāvāra lēnām un ilgi. To var saprast, ka kafiju gribas iedzert pēc iespējas ātrāk, tomēr steiga sabojās tavas kafijas garšu.
Kafijas trauks
Ja vāri kafiju ar ilgstošo vārīšanas paņēmienu, izvēlies trauku ar sašaurinātu kakliņu. Turkiem šādi kafijas trauki nav radušies nejauši. Kanniņā ar sašaurinātu kakliņu kafija būs aromātiskāka un garšā bagātāka.
Sāls
Pieliec pie kafijas sāli, bet nepārspīlē. Ne jau karoti ar sāli, bet pavisam nedaudz, kādus 2 - 3 kristāliņus. Sāls kafijā nav jāsagaršo. Ja to vari sagaršot, tad tā ir par daudz. Sāls loma ir "atmodināt" aromātus, padarīt tos spēcīgākus.
Ingvers
Izmanto ingvera pulveri. Līdzīgi kā ar sāli, lieto pavisam nedaudz. Kafija it kā kļūs spirgtāka, ar asāku toni. Ingvers un sāls kafijai jāpievieno pirms ūdens uzliešanas.
Cukurs
Ja izmanto cukuru, lieto brūno cukuru. Tas dos vieglu, patīkamu karameļu garšu.
Kafijas malums
Kafijas garšas, atkarībā no tā, cik tā smalki vai rupji samalta, izmainās. Atrodi savai garšai vispiemērotāko. Tas var būt smalks, vidēji malts un rupji malts.
Vārīšana
Vārot kafiju, ūdenim nedrīkst ļaut uzvārīties. Šis ieteikums ir ļoti svarīgs lēnajām kafijas vārīšanas tradīcijām. Līdzko kafijai veidojas biezumu garoziņa, kas ceļas augšup, nocel katliņu no uguns un ļauj mirkli kafijai atpūsties, tad atkal liec atpakaļ uz uguns un turpini karsēt. Vārot turku kafiju, biezumu vāciņam šādi ir jāpaceļas trīs reizes. Nemaisi! Ja biezumu garoziņu "salauzīsi", arī aromātus izlaidīsi no kafijas.
Kafijas pupiņas
Protams, no svaigi grauzdētām pupiņām, kas maltas īsi pirms kafijas vārīšanas, izvārīsi daudz aromātiskāku kafiju nekā no jau gatavās maltās kafijas. Pērc kafijas pupiņas veikalos, kuros kafijai ir apgrozījums, nepērc veikalos, kuros pupiņu maisi aizstāvējušies un visu aromātu jau pazaudējuši. Ieskaties, atbildīgiem kafijas pupiņu grauzdētājiem uz paciņas norādīts kafijas pupiņu grauzdēšanas datums.
Saliešana krūzītēs
Kad kafija ir gatava, nelej uzreiz krūzītē. Ļauj kafijai pastāvēt kanniņā vēl 30 sekundes. Tikai tad izmaisi un salej krūzītēs.
Kafija ar kafijas liķieri un saldo krējumu
Īpašā vakarā, svinot kādu jubileju, var pasniegt alkoholisko kafijas kokteili martini glāzēs. Kafija ir jāizvāra ātrāk un jāatdzesē.
Meksikāņu kafija - ar čili un rumu
Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.
Aukstais šokolādes un kafijas dzēriens
Uzmundrinošs kofeīna lādiņš labākai dienai. Putukrējuma vietā dzērienam var pievienot vaniļas, vai vēl labāk, kafijas saldējuma bumbiņu. Gatavošanas process - ilgs, tomēr rezultāts ir pūliņu un gaidīšanas vērts. Izbaudi!
Beduīnu kafija - ar kardamonu
Arābi kafiju aromatizē ar kardamonu, kas viņiem skaitās viesmīlības simbols un bez kura nenotiek nevienas saviesības vai svētki. Kardamonu kafijai pievieno vai nu veselu sēkliņu veidā, vai piestā to sagrūžot pulverī. Turklāt kafija vienmēr tiek dzerta salda.
Kafijas liķiera 'Šarlote' aukstā kafija
Kafijas stimulējošā un uzmundrinošā iedarbība jau sen vairs nav noslēpums. Pasniegta ar veldzējošu ledu, aromātisko "Šarlotes" liķieri un karameļu maigo pieskārienu, tas būs lieliski spirdzinošs kokteilis ne tikai svelmainā vasaras dienā, bet arī kādā ziemas pievakares ballītē. Recepti sagatavoja Baiba Muzikante, Caramelle.lv.
Ledus kafija ar lavandas sīrupu
Neparasta ledus kafija, kas garšos lavandas mīļotājiem. Lavandas sīrupu var izmantot arī dažādu citu dzērienu un kokteiļu pagatavošanai.
Putojošais kafijas un šokolādes dzēriens
Vieni slavēs, citi viebsies, tomēr - ir vērts izmēģināt! Interesanta kafijas un šokolādes dzēriena kombinācija ar putojošu pienu.