kafija kardamons
Foto: Shutterstock
Lai arī katram no mums ir savs iecienītais kafijas vārīšanas veids, tomēr laiku pa laikam iekšējais kritizētājs un meklētājs uzdod jautājumu - kā es savu kafiju varu izvārīt garšīgāku? Kas man būtu jāievēro, lai mana kafija būtu perfekta? Kafijas "pūristi" uzreiz skaļi apgalvos, ka labu kafiju var izvārīt tikai ar ļoti laba kafijas automāta palīdzību, tikai ar svaigi grauzdētām pupiņām, tikai ar tādām un tādām pupiņām. Tomēr arī vienkāršs kafijas mīļotājs var izvērtēt kafijas garšas uzlabošanas iespējas.

Ūdens

Garšīgai kafijai viens no vissvarīgākajiem elementiem ir ūdens. Jo ūdens būs kvalitatīvāks un, varētu teikt, garšīgāks, jo arī kafija būs garšīgāka. Visi, kuri ceļo, būs ievērojuši, ka kafija Itālijā ir garšas baudas svētki. Nopērkot paciņu kafijas, to atvedot mājās un izvārot pie mums, kafijas garša ir cita. Atbilde ir viena - ūdens.

Pacietība

Ja vāri kafiju ar turku vārīšanas paņēmienu vai citu līdzīgu, tad zem katliņa noregulē vismazāko iespējamo liesmiņu. Kafija jāvāra lēnām un ilgi. To var saprast, ka kafiju gribas iedzert pēc iespējas ātrāk, tomēr steiga sabojās tavas kafijas garšu.

Kafijas trauks

Ja vāri kafiju ar ilgstošo vārīšanas paņēmienu, izvēlies trauku ar sašaurinātu kakliņu. Turkiem šādi kafijas trauki nav radušies nejauši. Kanniņā ar sašaurinātu kakliņu kafija būs aromātiskāka un garšā bagātāka.

Sāls

Pieliec pie kafijas sāli, bet nepārspīlē. Ne jau karoti ar sāli, bet pavisam nedaudz, kādus 2 - 3 kristāliņus. Sāls kafijā nav jāsagaršo. Ja to vari sagaršot, tad tā ir par daudz. Sāls loma ir "atmodināt" aromātus, padarīt tos spēcīgākus.

Ingvers

Izmanto ingvera pulveri. Līdzīgi kā ar sāli, lieto pavisam nedaudz. Kafija it kā kļūs spirgtāka, ar asāku toni. Ingvers un sāls kafijai jāpievieno pirms ūdens uzliešanas.

Cukurs

Ja izmanto cukuru, lieto brūno cukuru. Tas dos vieglu, patīkamu karameļu garšu.

Kafijas malums

Kafijas garšas, atkarībā no tā, cik tā smalki vai rupji samalta, izmainās. Atrodi savai garšai vispiemērotāko. Tas var būt smalks, vidēji malts un rupji malts.

Vārīšana

Vārot kafiju, ūdenim nedrīkst ļaut uzvārīties. Šis ieteikums ir ļoti svarīgs lēnajām kafijas vārīšanas tradīcijām. Līdzko kafijai veidojas biezumu garoziņa, kas ceļas augšup, nocel katliņu no uguns un ļauj mirkli kafijai atpūsties, tad atkal liec atpakaļ uz uguns un turpini karsēt. Vārot turku kafiju, biezumu vāciņam šādi ir jāpaceļas trīs reizes. Nemaisi! Ja biezumu garoziņu "salauzīsi", arī aromātus izlaidīsi no kafijas.

Kafijas pupiņas

Protams, no svaigi grauzdētām pupiņām, kas maltas īsi pirms kafijas vārīšanas, izvārīsi daudz aromātiskāku kafiju nekā no jau gatavās maltās kafijas. Pērc kafijas pupiņas veikalos, kuros kafijai ir apgrozījums, nepērc veikalos, kuros pupiņu maisi aizstāvējušies un visu aromātu jau pazaudējuši. Ieskaties, atbildīgiem kafijas pupiņu grauzdētājiem uz paciņas norādīts kafijas pupiņu grauzdēšanas datums.

Saliešana krūzītēs

Kad kafija ir gatava, nelej uzreiz krūzītē. Ļauj kafijai pastāvēt kanniņā vēl 30 sekundes. Tikai tad izmaisi un salej krūzītēs.

Kafija ar kafijas liķieri un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Īpašā vakarā, svinot kādu jubileju, var pasniegt alkoholisko kafijas kokteili martini glāzēs. Kafija ir jāizvāra ātrāk un jāatdzesē.

Lasīt vairāk

Meksikāņu kafija - ar čili un rumu

Foto: Shutterstock

Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.

Lasīt vairāk

Aukstais šokolādes un kafijas dzēriens

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Uzmundrinošs kofeīna lādiņš labākai dienai. Putukrējuma vietā dzērienam var pievienot vaniļas, vai vēl labāk, kafijas saldējuma bumbiņu. Gatavošanas process - ilgs, tomēr rezultāts ir pūliņu un gaidīšanas vērts. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Beduīnu kafija - ar kardamonu

Foto: Shutterstock

Arābi kafiju aromatizē ar kardamonu, kas viņiem skaitās viesmīlības simbols un bez kura nenotiek nevienas saviesības vai svētki. Kardamonu kafijai pievieno vai nu veselu sēkliņu veidā, vai piestā to sagrūžot pulverī. Turklāt kafija vienmēr tiek dzerta salda.

Lasīt vairāk

Kafijas liķiera 'Šarlote' aukstā kafija

Kafijas stimulējošā un uzmundrinošā iedarbība jau sen vairs nav noslēpums. Pasniegta ar veldzējošu ledu, aromātisko "Šarlotes" liķieri un karameļu maigo pieskārienu, tas būs lieliski spirdzinošs kokteilis ne tikai svelmainā vasaras dienā, bet arī kādā ziemas pievakares ballītē. Recepti sagatavoja Baiba Muzikante, Caramelle.lv.

Lasīt vairāk

Ledus kafija ar lavandas sīrupu

Foto: Shutterstock

Neparasta ledus kafija, kas garšos lavandas mīļotājiem. Lavandas sīrupu var izmantot arī dažādu citu dzērienu un kokteiļu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Putojošais kafijas un šokolādes dzēriens

Foto: Vida Press

Vieni slavēs, citi viebsies, tomēr - ir vērts izmēģināt! Interesanta kafijas un šokolādes dzēriena kombinācija ar putojošu pienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!