vista cepetis nazis vakariņas
Foto: Shutterstock
Kārtīgs vistas cepetis cepeškrāsnī vai uz grila liekams vesels, ar dažādu sastāvdaļu pildījumu un citiem labumiem iekšā. Taču saplacināta vista (angliski šo metodi sauc par "spatchcock") būs ērtāk pagatavojama, turklāt maltīte būs gatava krietni vien ātrāk. Kas jādara, lai veselā vista skaisti noplacinātos un izskatītos pēc skaista taureņa?

Vistas saplacināšanai būs vajadzīgs ļoti labs nazis vai virtuves šķēres, lai ērtāk varētu izgriezt liekos kaulus. Vistu noliek uz virtuves dēlīša ar mugurkaulu uz augšu. Ar pirkstiem uztausta, kur tieši mugurkauls atrodas, un nazi iedur tieši gar vistas mugurkaula maliņu. Ar otru roku pietur vistu tās augšgalā, nazi griežot uz savu pusi tieši gar vistas mugurkaulu.

Kad vista sagriezta uz pusēm gar vienu mugurkaula puses daļu, ar pirkstiem var sataustīt no vistas iekšienes, kur tieši atrodas mugurkauls un cik plats tas ir. Tādējādi precīzi ar nazi var iedurt mugurkaula otrā pusē, lai veiksmīgi to izgrieztu. Tāpat kā pirmajā griezienā, arī otrajā ar nazi izgriež visā vistas muguras garumā, lai to atbrīvotu no mugurkaula.

Kad mugurkauls izgriezts, ar nazi nogriež liekās vietas no jēlās miesas un izņem mugurkaulu pavisam. Vistai šajā brīdī būtu jāizskatās tā, ka tā ir pavisam pāršķelta uz pusēm no mugurpuses. Veselo vistu apgriež otrādi tā, lai acu skatam pavērtos neskartā miesas daļa. Izplestā vista izskatīsies pēc taureņa – ar rokām piespiež vistas krūškurvi pie virtuves dēlīša pamatnes, lai salauztu liekos kauliņus un vista būtu vēl plakanāka.

Saplacināto vistu apkaisa ar garšvielām, apsmērē ar eļļu un sviestu un cep cepeškrāsnī vai grilē. Šādā veidā sagatavota vista būs gatava krietni vien ātrāk nekā vesels vistas cepetis. Izgriezto vistas mugurkaulu var izmantot tālāk, pagatavojot no tā vistas buljonu.

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Viltotais vistas cepetis

Pēc ilgiem laikiem man parādījās iedvesma kaut ko pagatavot virtuvē. Nolēmu, ka, sagaidot šo gadu, svētku galdam derētu vista, turklāt, lai būtu interesantāk - atkaulota un ar pildījumu. Piņķerīgais atkaulošanas darbs veicās ļoti raiti, iesaku nevienam nenobīties un kaut reizi pieķerties šai vistas "preparēšanai". Galarezultāts sanāk pārsteidzoši labs, un pats galvenais - tīrs fantāziju lidojums. Šai vistai mūsmājās bija ļoti liela piekrišana un tā pazuda diezgan īsā laika posmā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

'Plakanā' vista ar citronu un salviju

Kā vistu padarīt plakanu? Atbilde ir vienkārša: jāizņem vistas mugurkauls. Pēc šādas apstrādes gaļu ir vieglāk cept un pēc cepšanas sagriezt. Mugurkaula izņemšana nav tik sarežģīts process, kā sākumā šķiet. Šīs receptes pagatavošanai vislabāk izvēlēties lauku vistu, kas audzēta ar bioloģiskām metodēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!