grilētas garneles
Foto: Shutterstock
Nedēļas izskaņā esam pelnījuši palutināt sevi ar ko īpaši kārdinošu. Ceptas vai grilētas garneles ir viena no gardākajām un visātrāk pagatavojamām uzkodām. Tā kā izcept garneles aizņem ne vairāk kā 3–5 minūtes, tad tu vari pirms cepšanas veltīt laiku tam, lai pagatavotu gardu mērcīti, izvēloties kādu no astoņām mūsu piedāvātajām garšu variācijām.

Ar mērci varēsi gan pārliet sulīgās garneles vai pasniegt to atsevišķā trauciņā, lai katrs ēdējs pats var pamērcēt garneļu kumosiņus.

Garneļu sviests

Šādu sviestu var pagatavot, ja cepšanai tiek izmantotas garneles ar čaulām. Nolobītās čaulas nevis izmet laukā, bet kopā ar sviestu liek panniņā un izkarsē, līdz sviests uzvārās. Aromatizēto sviestu izkāš caur smalku sietu, pievieno pēc garšas laima sulu. Pasniedzot ceptās garneles, pāri lej garneļu sviestu.

Miso sviests

Miso pastu samaisa ar kausētu sviestu, pievieno rīvētu citrona miziņu, citronu sulu un smalki sagrieztus lociņus. Pasniedzot ceptās garneles, pāri lej miso sviestu.

Raudenes mērce

Raudenes mērce piešķirs garnelēm Vidusjūras aromātus. Smalki sagriež kaperus, raudenes lapiņas, ķiploku, pievieno kvalitatīvu olīveļļu un citronu sulu. Pasniedzot ceptās garneles, pāri lej garneļu sviestu.

Pesto mērce

Aizmirsti par likumu, ka jūras veltes nav ieteicams jaukt ar sieru. Sajauc pesto ar eļļu un citronu sulu, līdz iegūsti mērces konsistenci un pasniedz ar garnelēm.
Foto: Shutterstock

Čili un zaļumu mērce

Šo mērci vari izmantot gan, lai garneles iemarinētu uz 15 minūtēm pirms cepšanas, gan vienkārši kā mērci ceptu garneļu pamērcēšanai. Smalki sagriez zaļumus (kinzu, spinātus), pievieno kapātu vai rīvētu ķiploku, čili pipariņu, olīveļļu un laima sulu. Pēc garšas pievieno sāli.

Ķiploku mērce

Sajauc ķiploku majonēzi ar rīvētu citrona miziņu un pasniedz ar garnelēm atsevišķā bļodiņā.

Mango salsa

Tev būs nepieciešams viens gatavs mango. Sagriez to nelielos gabaliņos, pāri lej trīs ēdamkarotes olīveļļu, divas ēdamkarotes baltvīna etiķi, pievieno smalki sagrieztas mērces sastāvdaļas: Šalotes sīpolu, ķiploka daiviņu, čili piparu, nelielu gabaliņu ingvera un kinzas zaļumiņus. Izmaisi un pēc garšas pievieno sāli. Pasniedz ar ceptām garnelēm.

Grilētas paprikas mērce

Šai spāniskajai mērcei izmanto vai nu jau gatavas grilētas paprikas eļļā, vai apcep paprikas cepeškrāsnī (uz grila), līdz veidojas ogļaina miza. Paprikas ietin folijā uz 15 minūtēm, ļauj savos tvaikos tvaicēties, pēc tam nolobi mizu. Paprikas bez sēklām sagriez nelielos gabaliņos, pievieno kapātu ķiploku, grauzdētas mandeleļu skaidiņas un olīveļļu. Izmaisi un pēc garšas pievieno sāli. Pasniedz ar ceptām garnelēm.

Nu tu vari izvēlēties arī kādu no "Tasty" pavārgrāmatas receptēm ceptām garneļu maltītēm.

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā garneļu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazā uzkoda jautrai ballītei. Šoreiz garneles vajadzīgas visā to krāšņumā – ar astītēm un acīm, kas padara šo uzkodu vēl jo skaistāku. Bet garšu atspirdzinās laima sula un čili mērce.

Lasīt vairāk

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni

Foto: Shutterstock

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti

Foto: Vida Press

Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.

Lasīt vairāk

Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem

Foto: Vida Press

Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.

Lasīt vairāk

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock

Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu un mango salāti ar medus un saldā krējuma mērcīti

Vienkārši pagatavojami garneļu salāti ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Ceptas tīģergarneles

Asa un pikanta uzkoda - tīģergarneles haldi un čili marinādē.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas garneles ar ķiplokiem un laimu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Sulīgas krāsnī ceptas garneles debešķīgi gardā mērcē, kur pamērcēt maizes gabaliņus. Ideāla uzkoda brīvdienu ballītei! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Garneļu salāti pildīšanai groziņos

Foto: Privātais arhīvs

Kad ierastie siera salāti ir jau apnikuši un jūras produkti ir tuvi sirdij, ierastos siera groziņus var nomainīt pret garneļu. Turklāt to pagatavošana ir vēl ātrāka!

Lasīt vairāk

Ceptas garneles spāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Garneļu salāti ar avokado, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Garneļu salāti derēs kā svētku reizēs, tā darba dienu maltītēs, dažādojot gan garneļu, gan salātu pasniegšanu.

Lasīt vairāk

Avokado un garneļu salāti

Foto: Shutterstock

Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.

Lasīt vairāk

'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā

Foto: DELFI

Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.

Lasīt vairāk

Izsmalcinātie garneļu salāti ar citronu kuskusu, rukolu un ķirštomātiem

Foto: DELFI

Izsmalcināti salāti, kuros savijas dažādas garšas un tekstūras. Rukolas un ķirštomātu svaigums mijas ar graudaino citronu kuskusu un sulīgām, pikantām tīģergarnelēm. Kā punktiņš uz "i" ir pētersīļu zaļumi, citrons un košās granātābolu sēkliņas, kas padara šos salātus par īstu svētku galda rotu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!