Raudzēšana termosā
Ieteicams izvēlēties termosu ar pēc iespējas platāku atvērumu. Pielej termosu gandrīz pilnu ar pienu, kas sakarsēts līdz 38°C. Pievieno 2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta, labi samaisi. Cieši uzskrūvē vāku, ietin termosu segās, noliec siltā vietā, bez caurvēja, un atstāj šādi satītu termosu visu nakti. No rīta baudi jogurtu.
Raudzēšana cepeškrāsnī
Sakarsē cepeškrāsni līdz 50°C un izslēdz. Čuguna katliņā vai citā cepeškrāsnij piemērotā podā ar biezām sienām ielej 950 ml pienu, kas sasildīts līdz 38°C, pievieno 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta un labi izmaisi. Katlam vai podam uzliek vāku un liek siltā cepeškrāsnī (izslēgtā!), atstāj visu nakti.
Raudzēšana uz saulainas palodzes
Caurspīdīgā stikla traukā ielej 950 ml piena (38°C), pievieno 3 ēdk. bezpiedevu jogurta, labi izmaisi un nosedz ar caurspīdīgu vāku vai atvērumam uztin pārtikas plēvi. Trauku liek saulainā vietā, piemēram, uz palodzes un atstāj raudzēties 4–5 stundas. Seko līdzi saules kustībai un, ja nepieciešams, pārvieto trauku uz jaunu vietu. Vēlams ik pa brīdim arī trauku pagrozīt, lai saule apspīd trauku no dažādām pusēm.
Raudzēšana uz krāsns mūrīša
Podā vai kanniņā ielej 950 ml piena (38°C), pievieno 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta, labi izmaisi un ietin dvielī, nelielā segā. Satīto podu liek uz silta krāsns mūrīša un atstāj visu nakti.
Nākamajā rītā, kad jogurts sarūdzis, pagatavo gardas brokastis, izcep kūku vai iemarinē gaļu un izcep sulīgu gaļas šķēli.
Granola ar jogurtu un ogām
Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.
Mango lassi no Pendžābas
Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.
Dienvidu jūras smūtijs
Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.
Šokolādes putas ar ogām
Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.
Citronu un jogurta kēkss
Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.
Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā
Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.
Kartupeļu un burkānu pankūkas ar grieķu jogurta mērci
Kraukšķīgas burkānu un kartupeļu pankūkas vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Asumiņu tām piešķirs sīpols un pavisam nedaudz ķiploka, bet maigākai garšai klāt pagatavo gardu jogurta un medus mērci.
Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti
Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!
Grieķu jogurta un zilā siera mērce
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.
Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē
Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Tanduri vista indiešu gaumē
Izmantojot Indijas garšvielu tanduri (tandoori) maisījumu, var pagatavot ļoti garšīgu marinādi. Gaļa marinējoties, iegūs skaistu sarkanu krāsu un stilbiņi izskatīsies īpaši apetelīgi.