Būs vajadzīgs viens bagetes vai čabatas kukulis, viena ķiploka galviņa, sauja ar zaļumiem (pētersīļi, baziliks vai citi zaļumi, kas garšo), 100 ml olīveļļas, 100 g kūstoša siera, 20 g cietā siera.
Blendera traukā liek izlobītas ķiploku daiviņas, pievieno zaļumus, uzlej olīveļļu un visu sablendē vienmērīgā mērcē. Pārgriež maizes kukuli gareniski gandrīz uz pusēm, veidojoties it kā "grāmatiņai" (nepārgriežot to līdz galam). Abas maizes puses bagātīgi aplej ar ķiploku eļļu. Pāri palikušo eļļu var glabāt ledusskapī un izmantot nākamajām siermaizēm.
Maizītei uzkaisa nedaudz sāli, svaigi maltus melnos piparus un saloka maizi kopā kukulī, kuru ietin folijā un cep karstā cepeškrāsnī (200°C) 10 minūtes.
Tikmēr sarīvē labi kūstošu sieru, piemēram, sauso mocarellu. Maizīti izņem no krāsns, atver foliju un kukulīti, to pārgriežot uz pusēm līdz galam. Pa virsu karstajai maizei kaisa rīvēto sieru, uzrīvē nedaudz aromātiska cietā siera, piemēram, parmezāna. Liek sagatavotās maizes uz ietaukotas panniņas un turpina cept 200°C krāsnī 15 minūtes, līdz siers izkusis un maizīte kraukšķīga.
Noskaties video un pārliecinies, cik tas ir ļoti vienkārši.
Izcepto ķiploku maizīti tu vari pasniegt arī kā pie piedevu salātiem, zupām un biezeņiem.
Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem
Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt šeit.
Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem
Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.
Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu
Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.
Grauzdiņi ar olīvu un turku zirņu krēmu
Vasarīga uzkoda dārza ballītēm, kad mājās ir daudz gurķu un svaiga maizīte. Tikpat labi šo krēmu var izmantot kā pamatu sendvičiem vai kā mērci salātiem, pievienojot nedaudz vairāk eļļas. Recepti iesaka Signe Meirāne.
Puravu, kartupeļu un zirņu krēmzupa
Garda, bieza un garšīga puravu un kartupeļu krēmzupa ar zirnīšiem. Maltīti paspilgtinās kraukšķīgā piedeva – mīklā apceptie puravi. Sasildīs vēsākajās dienās un kārtīgi pabaros izsalkušos.
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi
Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.
Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē
Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.