kafija brokastis cepumi
Foto: Shutterstock
Kad pie mums viesojas draugi vai ģimenes locekļi, visbiežāk piedomājam par īpašām vakariņām, bet, ja ciemiņi paliek pa nakti, ir jāpadomā arī par brokastīm. Lai nevajadzētu celties vēl pirms saule aust, iesakām dažus padomus, kā noorganizēt brokastis pēc iespējas vienkāršāk, galvenokārt, pašai saimniecei.

Jo daudz svarīgāk draugiem būs nevis tas, kas uz galda, bet gan, lai tu kopā ar visiem, izgulējusies un jaukā noskaņā, sēdētu pie galda un izbaudītu rīta sarunas, kopīgi ar visiem malkojot tēju vai kafiju un piekožot kādu brokastu gardumu.

Izvēlies vienas pannas ēdienus

Foto: Shutterstock


Ja ciemiņu ir daudz, viens no vienkāršākajiem veidiem, kā visiem pasniegt siltas brokastis, ir gatavot vienas pannas ēdienu. Tā var būt bagātīga omlete, sacepums, sāļā vai saldā tarte, liels pīrāgs. Kamēr visi no rīta pamostas un ieiet dušā, cepeškrāsns brokastis būs pagatavojusi.

Šādās brokastīs varētu noderēt burkānu un kabaču tarte ar bagātīgu olu mērci, omlete vācu gaumē vai grieķu omlete ar olīvām.

Noskaidro alerģijas

Foto: Shutterstock


Pirms pieņem lēmumu, kuru no receptēm patiešām gatavosi, noskaidro, vai kādam no taviem ciemiņiem nav kāda alerģija. Par tuvākajiem draugiem un ģimenes locekļiem mums parasti ir šāda informācija, bet, ja ciemiņš ir no tālākas zemes un, iespējams, ciemojas tavās mājās pirmo reizi, tad uzzināt, vai viņam nav kādas alerģijas, ir ļoti svētīgi.

Kurš gan gribētu piedzīvot, ka ciemiņš, izdzerot svaigi sakultu smūtiju, kurā ieslēpti kādi rieksti vai sēklas, uzpamst visu acu priekšā, zaudējot sejas apveidus? Īpaši jāuzmanās no ēdieniem, kas satur riekstus, sēklas, soju, un pirms izvēlies kaut ko tādu gatavot, noteikti noskaidro, vai tavi viesi to drīkst ēst. Turklāt alerģiju veidi var būt tik ļoti dažādi un neaprobežoties tikai ar riekstiem.

Izejvielas sagatavo iepriekš

Foto: Shutterstock


Ja esi nolēmusi, ko gatavot brokastīs, visas nepieciešamās izejvielas sagatavo iepriekš un noglabā ledusskapī, kapātus zaļumus, rīvētu sieru ieskaitot. No rīta varēsi to visu tikai sakult ar olu un ielikt karstā cepeškrāsnī. Tas aizņems vien dažas minūtes.

Iepriekš var izcept arī dažādas saldās maizītes, brokastu kēksiņus. Varbūt tev noder recepte melleņu un mandeļu tartei, pekanriekstu un šokolādes tartei vai citronu un jogurta kēksam?

Piedāvā auzu putru

Foto: Shutterstock


Ja esi iecienījusi brokastīs baudīt auzu putru, tas nenozīmē, ka, ja mājās ir ciemiņi, tev jāatsakās no šī ieraduma, jo, iespējams, arī taviem viesiem tas ir iecienīts brokastu ēdiens. Pajautā viņiem, vai viņi nevēlas brokastīs auzu putru.

To var izvārīt lielu katlu, to var izvārīt ļoti ātri un to var papildināt ar visdažādākajām piedevām. Tās var būt gan ogas, gan augļi, gan grauzdēti rieksti, gan rīvēts siers. Padomus, ko likt uz putras, lai dažādotu garšu, vari izlasīt šeit.

Maizi grauzdē cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock


Ja esi nolēmusi brokastīs piedāvāt grauzdiņus ar dažādām piedevām, tad aizmirsti par tosteri. Grauzdiņus cep cepeškrāsnī un, ja ciemiņi ir vairāk nekā divi, cep divos stāvos.

Īpaši ātri var sagatavot grauzdiņus, izmantojot olīveļļu, nevis sviestu. Izklāj pannu ar cepamo papīru, saliec tostermaizes šķēlītes vai graudu maizītes uz pannas, uz katras šķēles uzpilini olīveļļu un cep gatavus grauzdiņus.

Sagatavo dažādas gardas piedevas

Foto: Shutterstock


Tu vari klāt pašapkalpošanās galdu, katrs pats var izvēlēties, ko likt uz sava grauzdiņa, vai ar ko papildināt jogurtu. Arī par jogurtu vajadzētu noskaidrot, vai ciemiņi piedomā par veselīgu dzīves veidu un izmanto tikai bezpiedevu jogurtu, vai arī viņi vēlas saldinātu jogurtu. Lai gan jebkuru bezpiedevu jogurtu var saldināt ar medu, kļavu sīrupu, banānu gabaliņiem un karamelizētām granolas pārslām. Vienkāršas un viegli realizējamas idejas brokastu uzkodām izlasīsi šeit.

Atsvaidzini saldās maizītes

Foto: Vida Press


Kēksu un citu saldu kūku burvība ir tā, ka tās var cept iepriekšējā dienā vai pat divas dienas iepriekš. Piemēram, kēkss saglabājas svaigs pat nedēļas garumā.

Lai atsvaidzinātu iepriekšējās dienās ceptu maizīti, to pirms likšanas galdā, apkaisi ar pūdercukuru. Tas piešķirs maizītei svaigumu un rosinās apetīti. Grūtāk svaigas saglabāt rauga maizītes, bet arī tas nav neiespējams, tās vajag sasaldēt. Pasniegšanas rītā sasildīt cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Turklāt saziedējušu saldo rauga maizīti var izmantot saldo grauzdiņu pagatavošanai.

Brokastīm piemēroti būs vienkāršie kefīra un melleņu kēksiņi vai auzu pārslu kēksiņi Vari izcept vienu lielu kliņģeri, to sasaldēt, brokastīs sasildīt un griezt šķēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!