Latvieši savā putru gatavošanas un baudīšanas izvēlē pieturas pie klasiskām vērtībām – viens no populārākajiem graudaugu produktiem ir auzu pārslas. Taču, lai ik pa laikam atsvaidzinātu savu ēdienkarti, ir vērts tajā ieviest ko jaunu. Auzu, miežu, kviešu, rudzu, rīsu un griķu pārslām, protams, nav ne vainas. Tāpat arī mannā putra ir viena no vislabāk garšojošajām. Bet kāpēc gan samierināties ar pieciem sešiem graudaugiem, ja garšas kārpiņas var iepazīstināt vai atsvaidzināt to atmiņas ar jaunām garšām?
Tiem, kuri veikalu plauktus izpētījuši, nebūs sveša arī prosa, kvinoja vai bulgurs. Un kur nu vēl kukurūzas putraimi. Virtuves eksperimenti ir pierādījuši, ka debešķīgi gardas putras sanāk arī no amaranta un kuskusa, vajag tikai vārīt. Bet putru garšu var papildināt vai nu atceroties vecmāmiņas metodes, mannai pievienojot arī olu dzeltenumu, kas putru pārvērš saules krāsā, vai arī ļauties veģetāriešu un vegānu virtuves ietekmei, piena vai ūdens vietā izmantojot kokosriekstu pienu, mandeļu pienu, auzu pienu un daudzus citus. Gaidot Putras dienu, kuru visa pasaule atzīmēs 10. oktobrī, esam atlasījuši dažus graudaugu produktus, ar kuriem ir vērts papildināt iecienīto putru klāstu. Daži no tiem jau ir sen pazīstami, citi redzeslokā nonākuši vien pēdējo gadu laikā.