salāti, jaunie kartupeļi, sparģeļi, rukola, mērce, pusdienas, vasaras maltīte, zaļās pupiņas
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gatavojot salātus ar vārītiem kartupeļiem, visticamākais, ka receptē būs tikai uzrakstīts - novāra kartupeļus un sagriež gabaliņos. Lai cik tas neizklausītos dīvaini, kartupeļus salātiem arī jāmāk novārīt, jo tie izjukušie un miltainie salātiem īsti nederēs.

Vispirms jāizvēlas pareizie kartupeļi. Tiem ir jābūt cietiem, bez bojājumiem un plankumiem, šķirnei, kas nav pārāk miltaina un pēc vārīšanas saglabā savu formu. Tiem miza parasti arī ir plānāka un kartupeļi ātri izvārās. Miza var būt gan dzeltena, gan sārta. Latvijā audzētās, piemērotās salātiem kartupeļu šķirnes ir Adelina, Anuschka, Belana, Laura, Nicola, Valer un citas.

Izvēlies apmēram vienādus un lielākus kartupeļus ar seklām acīm, tie novārīti būs ērtāki sagriešanai kubiņos. Bet vari izvēlēties tieši pretēji - mazus kartupelīšus. Tādus pēc novārīšanas var vienkārši pārgriezt uz pusēm vai pat atstāt veselus.

Nomazgā kartupeļus, vietām sadursti ar nazi, lai vāroties neplīstu miza, aplej ar aukstu ūdeni tā, lai kartupeļi būtu nosegti apmēram divus centimetrus, un liec uz uguns vārīties.

Kartupeļus salātiem parasti vāra ar visu mizu, lai tie saglabātu savu formu. Vārīšanai jābūt uz nelielas uguns, tādējādi kartupeļi uzbriedīs lēnām. Pretēji, no ārpuses kartupeļi ātri izvārās, bet vidū paliek cieti. Šis ieteikums attiecas uz visiem kartupeļiem, arī tiem, kurus vāra biezputrai.

Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī, tad miziņu būs vieglāk nolobīt. Kad kartupeļus var noturēt rokās, tos noloba un izmanto kā paredzēts receptē.

Piedāvājam 17 salātu receptes, kurās viena no galvenajām sastāvdaļām ir vārīti kartupeļi. Lai garšo!

Kartupeļu salāti ar bekonu, sīpoliem un lociņiem

Foto: Shutterstock

Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.

Lasīt vairāk

Salāti ar kalmāru

Foto: Shutterstock

Ja esiet zivju ēdienu cienītājs, tad šie salāti ir kā piemēroti jums - sniegs ne vien sāta sajūtu, bet arī garšas baudījumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Pikantie kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie, pikantie kartupeļu salāti ar kūpinātu šķiņķi.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Vinegrets

Foto: Shutterstock

Tradicionālais un garšīgais vinegrets.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Gardi, lēti un sātīgi dārzeņu salāti - vinegrets ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar sālītām sēnēm

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīgas vinegrets ar sālītām sēnēm un sojas pupiņām.

Lasīt vairāk

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci

Foto: Shutterstock

Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Nedaudz citāds rasols - ar divu veidu desām

Foto: Shutterstock

Nedaudz citāds rasols, kurā tiek izmantotas divu veidu desas, kā arī gan svaigi, gan marinēti gurķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Klasiskais rasols

Foto: Shutterstock

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Vistas rasols

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams vistas rasols.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!