Čuguna pannas ir vienas no labākajām, lai pagatavotu garšīgu ēdienu. Tās ir biezas un labi uztur siltumu. Tās var izmantot uz plīts virsmas un pēc tam uzreiz pārlikt cepeškrāsnī. Tomēr čuguna panna neder visiem ēdieniem un, lai nesabojātu ēdienu, kā arī savu brīnišķīgo pannu, būtu jāzina, kurus ēdienus drīkst un kurus nedrīkst gatavot šajā pannā. Uz šo jautājumu atbild portāls Rodale's Organic Life autori.
Tomātu mērce
Čuguna pannā nebūtu vēlams gatavot skābus produktus, piemēram, tomātus. Tie var ne tikai sabojāt pannas taukvielu oderīti, bet arī pašu pannu. Bet vēl sliktāka būs pannā gatavotā tomātu mērce - tā garšos pēc metāla, īpaši, ja mērce čuguna pannā būs gatavota stundām ilgi.
Cepta gaļa vīna marinādē
Līdzīgi kā ar tomātiem, arī vīna marināde reaģē ar čuguna pannas virsmu un to noārda, pievienojot gaļas mērcei metāla piegaršu. Turklāt tas nav veselīgi, ēst ēdienu ar metāla piedevu no pannas. Tomēr, tā kā gaļu cep samērā ātri, gaļu var cept, ja panna ir nevainojami apstrādāta un sagatavota darbam. Par pannas apstrādi pirms gatavošanas vari izlasīt šeit.
Deserti
Arī daudzi deserti sanāk īpaši labi, ja lieto čuguna pannu. Pankūkas vai maize iegūst īpaši kraukšķīgu garoziņu, desertu var sākt gatavot uz plīts virsmas un pabeigt cepeškrāsnī, nemainot trauku. Tomēr, ja tiek cepts deserts ar kaut ko skābu, reakcija, kas veidosies starp ogām un čugunu, sabojās desertu.
Omletes
Lai čuguna pannā ceptu omletes, tai ir jābūt ļoti labi sagatavotai - oderētai ar taukvielu slānīti. Tiem, kuriem ir šādi perfekti sagatavotas čuguna pannas, nebūs problēma izcept omleti, bet tiem, kuriem panna nebūs perfekti sagatavota, omlete lips un piecepsies pie pannas virsmas. To nevarēs apgriezt apkārt, un ola burtiski pielīmēsies pie pannas. Pirms cep omleti, novērtē, cil labi esi sagatvojusi savu pannu.
Zivis
Līdzīgi kā cepot olas, ja panna nebūs ideālā darba kārtībā, zivis piecepsies pie pannas pamatnes un tās nebūs iespējams, nesaplosot gabalos, noņemt un pasniegt.
Protams, visi šie punkti neattiecas uz emaljētām čuguna pannām, bet tos vajadzētu atcerēties, lietojot melno čuguna pannu. Piedāvājam 12 čuguna pannai drošus ēdienus, kuri izdosies arī, ja oderējums būs nedaudz nomazgājies.
Jēra karbonāde ar piparmētru mērci
Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.
Cepta cūkgaļa rīvmaizes garoziņā ar olu un rīsiem - japāņu 'katsudon'
Katsudon ir tradicionāls japāņu pusdienu ēdiens - bļodiņa rīsu, olu kultenis un ceptas cūkgaļas gabaliņi. Pirms gatavo cūkgaļu un olu, novāra gatavus vienu krūzi rīsus (pietiks divām porcijām) un noglabā siltus zem segām.
Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem
Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.
Steiks ar zaļumu sviestu parīziešu gaumē
Šīs ir populāras parīziešu pusdienas. Steiks tiek pasniegts ar zaļajiem salātiem un frī kartupeļiem.
Kijivas kotletes
Kijivas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.
Kakla karbonāde zem zilā siera segas
Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.
Vistas fileja ar Parmezāna sieru un spinātu makaroniem
Gards veids, kā pagatavot iecienīto vistas fileju - panē to Parmezāna sierā! Savukārt makaronus pasniedz kopā ar ceptiem tomātiem, ikdienas maltītei piešķirot mājas restorāna noskaņu. Lai labi garšo!
Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci
Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.
Austriešu lepnums - Vīnes šnicele
Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē
Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.
Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes
Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.