spageti ķirbis, rudens, ķirbju nūdeles
Foto: Shutterstock
Lielajā ķirbju klāstā, kas nu pieejams teju visur, jo raža ir tik bagāta, ka vēl novembrī visaktuālākās ir ķirbju zupu receptes, var atrast tādas ķirbju šķirnes, kas pārsteidz ar savu garšu. Tāds ir arī spageti ķirbis – tam ir izteikti šķiedrains vidus, no kura pagatavot garšīgu maltīti, kas patiešām atgādinās garos makaronus. Taču kas jāzina, lai spageti ķirbi pagatavotu patiešām garšīgu? Piecus nelielus padomus sagatavojis portāls "Thekitchn".

Nedaudz par pašu spageti ķirbi – tas reizēm tiek dēvēts arī par spageti dārzeni. Spageti ķirbis var būt gan krēmīgi baltā krāsā, gan izteikti dzeltens, gan gaiši oranžs. Savu stiegraino tekstūru ķirbis iegūst tad, kad tiek pagatavots. Svaiga ķirbja mīkstums ir stingrs un viendabīgs. Uzturvērtības ziņā tas ir lielisks dārzenis, jo satur maz kaloriju, tas ir bagātīgs ar beta karotīnu un A vitamīnu, kā arī B grupas vitamīniem.

Ja ķirbis ir pārāk ciets, lai to pārgrieztu uz pusēm – cep veselu

Ņemot vērā to, ka spageti ķirbis ir no cietajiem, tā pārgriešana var sagādāt pūliņus. Ko darīt, ja ļoti gribas to nogaršot, bet atgriezt neizdodas? Vienkārši jāliek cepeškrāsnī vesels un jācep aptuveni stundu. Kad ķirbis būs izcepies, tas būs mīkstāks un to veiksmīgi varēs pārgriezt uz pusēm.

Garākām ķirbja "nūdelēm" – griez to šķērsām

Tā kā ķirbja viducī esošās šķiedras izkārtojušās riņķveidīgi, vislabāk mazo, bet stipri cieto ķirbi griezt šķērsām, nevis vertikāli. Tātad, ja ķirbis ir ovālas formas, tad visgarākos "makaronus" ar dakšiņas palīdzību no tā izgrebt, ja tas pārgriezts horizontāli uz pusēm. Velkot dakšiņu uz riņķi gar ķirbja mīkstumu, dzeltenā dārzeņa makaroni būs izteikti gari.

Foto: Shutterstock

Gatavošanas metodes

Kas attiecas uz spageti ķirbja pagatavošanu, visgardākais tas būs cepts cepeškrāsnī – to var cept gan veselu, kā minējām jau iepriekš, gan pārgrieztu uz pusēm. Cepeškrāsnī to var arī tvaicēt, novietojot trauku ar ūdeni krāsns apakšā, tieši zem ķirbja, kas uzlikts uz restītēm.

Ķirbis mikroviļņu krāsnī?

Lai gan ciets, spageti ķirbis ir pateicīgs arī gatavošanai mikroviļņu krāsnī. Tāpēc, ja ir slinkums slēgt iekšā cepeškrāsni, mikroviļņu krāsns var būt palīgs. Pirms tam gan ķirbis jāpārgriež uz pusēm un jāiztīra no sēklām. Ķirbi ar mīkstuma pusi uz leju ieliek karstumizturīgā traukā, kurā ieliets pavisam nedaudz ūdens. Trauku liek mikroviļņu krāsnī un gatavo ķirbi 10–15 minūtes.

Spageti ķirbja "nūdeles" – aizvietotājs makaroniem

Spageti ķirbja stiebriņi garšas ziņā un tekstūras ziņā gan nav gluži tas pats, kas spageti makaroni. Taču tāpēc, ka forma būtiski neatšķiras, ķirbi var pagatavot tāpat, kā teju jebkuru recepti, kuros nepieciešami spageti. Ķirbja stiebriņi garšos lieliski kopā ar kādu ķiploku, olīveļļu un nelielu daudzumu garšvielu. Tāpat, tam var pievienot sarīvētu Parmezāna sieru vai citu sātīgāku sastāvdaļu.

Spageti ķirbis ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Visai neparasti spageti, kas pagatavoti no īpašas šķirnes ķirbja. Maltītes pagatavošana gan prasīs kādu laiku, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu

Foto: Shutterstock

Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Pildīts ķirbis ar malto gaļu - pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!