Nedaudz par pašu spageti ķirbi – tas reizēm tiek dēvēts arī par spageti dārzeni. Spageti ķirbis var būt gan krēmīgi baltā krāsā, gan izteikti dzeltens, gan gaiši oranžs. Savu stiegraino tekstūru ķirbis iegūst tad, kad tiek pagatavots. Svaiga ķirbja mīkstums ir stingrs un viendabīgs. Uzturvērtības ziņā tas ir lielisks dārzenis, jo satur maz kaloriju, tas ir bagātīgs ar beta karotīnu un A vitamīnu, kā arī B grupas vitamīniem.
Ja ķirbis ir pārāk ciets, lai to pārgrieztu uz pusēm – cep veselu
Ņemot vērā to, ka spageti ķirbis ir no cietajiem, tā pārgriešana var sagādāt pūliņus. Ko darīt, ja ļoti gribas to nogaršot, bet atgriezt neizdodas? Vienkārši jāliek cepeškrāsnī vesels un jācep aptuveni stundu. Kad ķirbis būs izcepies, tas būs mīkstāks un to veiksmīgi varēs pārgriezt uz pusēm.
Garākām ķirbja "nūdelēm" – griez to šķērsām
Tā kā ķirbja viducī esošās šķiedras izkārtojušās riņķveidīgi, vislabāk mazo, bet stipri cieto ķirbi griezt šķērsām, nevis vertikāli. Tātad, ja ķirbis ir ovālas formas, tad visgarākos "makaronus" ar dakšiņas palīdzību no tā izgrebt, ja tas pārgriezts horizontāli uz pusēm. Velkot dakšiņu uz riņķi gar ķirbja mīkstumu, dzeltenā dārzeņa makaroni būs izteikti gari.
Gatavošanas metodes
Kas attiecas uz spageti ķirbja pagatavošanu, visgardākais tas būs cepts cepeškrāsnī – to var cept gan veselu, kā minējām jau iepriekš, gan pārgrieztu uz pusēm. Cepeškrāsnī to var arī tvaicēt, novietojot trauku ar ūdeni krāsns apakšā, tieši zem ķirbja, kas uzlikts uz restītēm.
Ķirbis mikroviļņu krāsnī?
Lai gan ciets, spageti ķirbis ir pateicīgs arī gatavošanai mikroviļņu krāsnī. Tāpēc, ja ir slinkums slēgt iekšā cepeškrāsni, mikroviļņu krāsns var būt palīgs. Pirms tam gan ķirbis jāpārgriež uz pusēm un jāiztīra no sēklām. Ķirbi ar mīkstuma pusi uz leju ieliek karstumizturīgā traukā, kurā ieliets pavisam nedaudz ūdens. Trauku liek mikroviļņu krāsnī un gatavo ķirbi 10–15 minūtes.
Spageti ķirbja "nūdeles" – aizvietotājs makaroniem
Spageti ķirbja stiebriņi garšas ziņā un tekstūras ziņā gan nav gluži tas pats, kas spageti makaroni. Taču tāpēc, ka forma būtiski neatšķiras, ķirbi var pagatavot tāpat, kā teju jebkuru recepti, kuros nepieciešami spageti. Ķirbja stiebriņi garšos lieliski kopā ar kādu ķiploku, olīveļļu un nelielu daudzumu garšvielu. Tāpat, tam var pievienot sarīvētu Parmezāna sieru vai citu sātīgāku sastāvdaļu.
Spageti ķirbis ar ķiplokiem
Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu
Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru
Visai neparasti spageti, kas pagatavoti no īpašas šķirnes ķirbja. Maltītes pagatavošana gan prasīs kādu laiku, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Ar malto gaļu pildīts ķirbis
Pildīts ķirbis ar malto gaļu - pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.