Kamēr joprojām pilnā sparā rit cepeškrāsns darbināšanas sezona (ak, kārdinošie sacepumi!), aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, kā no cepamajām pannām un stikla traukiem izberzt ieēdušos un piedegušus traipus. Atbildes meklējām Cālis.lv foruma dzīlēs, lai sadzītu rokā tautas ieteiktās metodes.
Visefektīvākais paņēmiens, kā izberzt no metāla cepamajām pannām un stikla traukiem tur ieēdušos, melni piedegušos plankumiņus un lielākus traipus – soda un verdošs ūdens. Netīrajā traukā uz traipiem dāsni uzber sodu, nedaudz ieberzē un visu pārlej ar karstu ūdeni. Traipiem ļauj mirkt vismaz stundu, ja tie ir sīki. Ja pleķi lielāki, trauku atstāj izmirkt vismaz uz nakti. Pēc tam ar švammīti izberzē un izskalo.
Vēl viens palīgs traipu beršanai, kas ir īsta tautas metode – smalkas smiltis vai pelni. Lai cik dīvaini tas arī neizklausītos, nedaudz smilšu vai pelnu uzbēršana uz virtuves švammītes radīs abrazīvu efektu, kas palīdzēs ieēdušos traipu izberšanā.
Bet, ja nav bail no "ķīmijas", tad var cepšanai paredzēto trauku mazgāšanai izmantot arī abrazīvās Latvijā ražotās pastas, piemēram, "Skaidra". Roku veiklība un nedaudz spēks palīdzēs beršanā, ja traipi krietni ieēdušies.
Un kā tu cīnies ar nepatīkamajiem cepamo trauku traipiem?
Kad trauki izberzti, laiks gatavot no jauna. Varbūt kādu sacepumu no Tasty.lv recepšu kolekcijas?
Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums
Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.
Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas
Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.
Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē
Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu
Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs
Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.
Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti
Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.
Biezpiena sacepums ar āboliem
Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.