Kārtīgā latviešu gaļēdāju virtuvē bez kotletēm neiztikt – tās cepa mūsu vecvecmāmiņas, vecmāmiņas, mammas un mēs paši. Tāpat kā kotlešu cepēji, arī receptes ir visdažādākās. Kāds tās cep ar cūkgaļas malto gaļu, cits sajauc ar liellopa, vēl kāds kotletes gatavo tik vien, kā no vistas vai tītara gaļas.
Taču kā pagatavot vissulīgākās un garšīgākās kotletes, lai tās sanāktu perfekti brūnas, mīkstas un nemaz nebūtu saplakušas un cietas? Padomus smēlāmies no Calis.lv foruma, kurā kotlešu cepšanas noslēpumos dalījušās ēst gatavotājas. Ko tad tautas metodes iesaka?
Viens no ieteikumiem, kas forumā pieminēts vairākkārt – kotlešu masu nepārmīcīt, lai tā būtu pietiekami "gaisīga".
"Lieku klāt smalki sakapātu sīpolu, ķiploku, olu (uz ~1/2kg), pienā izmērcētu gaišo maizi, parasti ar klijām utt., kas nu pa rokai), sāli, piparus pēc patikas. Kārtīgi izmīcu, lai, iemetot pikuci, tas saplūst ar pārējo," raksta foruma lietotāja. Padomdevēja min, ka pati vienmēr kotlešu mīklu pamatīgi izmīcot un tad cepot eļļā vai cūku taukos.
Sulīgām kotletēm vēl klāt var pieliet pusglāzi saldā krējuma vai pievienot pat skābo krējumu, ja nav bail eksperimentēt. Tāpat, drošs garants, lai kotletes ir vienmēr izdevušās, esot cept tītara maltās gaļas kotletes.
Vēl viens sulīgu kotlešu noslēpums – sutināšana pīlē. Pēc nelielas apcepšanas tās vajagot salikt pīlē vai kādā biezākā katliņā/pannā un likt uz plīts vai cepeškrāsnī nedaudz pasutināties. Rezultāts esot ļoti gards. Taču jāuzmanās, lai cepeškrāsnī tās netiktu pārceptas.
Kas attiecas uz sarīvētu kartupeli, sīpoliem vai izmērcētas baltmaizes pievienošanu – pieļaujami visi varianti, tikai jālūkojas, lai piedevas nebūtu krietni vairāk par pašu gaļu. Kraukšķīgai garoziņai klāt var piebērt arī rīvmaizi vai mannu. Un, protams, nedrīkst aizmirst par olu, kas kalpo kā saistviela nelielajiem gaļas plācenīšiem, lai kotletes būtu skaisti apaļas un neizjuktu.
Tomēr olas pievienošana mēdz būt arī gaumes lieta – kārtīgi neiemaisīta, gaļā tā var veidot nevajadzīgus apceptas olas krikumus gaļā, vai pat padarīt kotlešu "garoziņu" cietu. Tāpēc ar olu daudzumu nevajag pārspīlēt, kotletēs pietiks ar vienu.
Taču bez eksperimentiem un gatavošanas nekas nenotiek – izvēlies kādu no Tasty.lv receptēm, un pagatavo kotletes pusdienās vai vakariņās!
Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
Kotletes ar ceptiem dārzeņiem un krēmīgu sinepju mērci
Nav universālāka maltās gaļas ēdiena par kotletēm! Šajā reizē piedāvājam tās strauji apcept uz pannas un tad izkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedz ar krēmīgu sinepju mērci un ceptiem sezonas dārzeņiem.
'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām
Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.
Kijivas kotletes
Kijivas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.
Zirņu - sīpolu kotletes
Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.
Krāsainās kotletes
Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.
Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem
Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.
Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes
Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.
Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem
Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.
Bada laika kotletes
Kuram gan nav gadījies tā, ka līdz algai vēl dažas dienas jāgaida, bet maciņā jau svilpo vējš? Lai pabarotu sevi un ģimeni, nākas kļūt īpaši radošai. Savu ideju "krīzes" laika ēdienreizei piedāvā lasītājs, kurš maskējas zem segvārda "Radoši".
Kotletes ar pārsteigumu
Cepeškrāsnī ceptas, gardas kotletes ar pārsteigumu - sīpolu un olu pildījumu.