maizītes svētki
Foto: Shutterstock
Kas zina, vai šogad gada nogales svētkos beidzot tiksim lutināti ar pūkainu sniega segu un mirdzoši apsarmojošiem koku zariem, bet svētku burvību varam uzburt paši, atbilstoši noformējot svētku galdu gan darba ballītēs, gan mājās.

Īpaši atraktīvu var uzklāt bufetes galdu, mazās uzkodiņas – mini maizītes veidojot rotaļīgos tēlos. Piedāvājam vairākas mīlīgas idejas, ko vieglu roku īstenot un izbaudīt ik kumosu.

Zvaigžņu maizītes

Foto: Shutterstock


Ļoti ērti mazo kumosmaizīšu gatavošanai ir izmanot dažādas cepumu un piparkūku formiņas. Pirms no tostermaizes izspied, piemēram, zvaignītes, maizei nogriez garozas, pēc tam ar mīklas rulli viegli norullē un saplacini, tad izspied zvaigznītes. Tās apsmērē ar sviestu vai uz tām uzpilina eļļu, liec maizītes karstā cepeškrāsnī un grauzdē zeltainas. Uzgriežamos kārumus pirms formas izspiešanas saliec uzreiz vēlamajā kārtojumā, pēc tam spied visus uzreiz kopā. Veido zvaigznīšu tornīti, greznojot ar kādu augļa gabaliņu, piemēram, citronu, vīģi, bumbieri. Tornīti beigās saspraud ar uzkodu irbulīti.

Atgriezumus var izmantot kāda sacepuma pagatavošanai, sajaucot ar pārējām ēdienam nepieciešamajām sastāvdaļām. Tā, piemēram, recepti sacepumam ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu atradīsi šeit.

Zeltainie šprotu burinieki

Foto: Shutterstock


Ļoti glītas uzkodiņas var pagatavot, izmantojot zeltainus šprotu gabaliņus. Apsmērē maizi ar sviestu vai kādu samērā biezu krēmveida mērci, uz tās liek svaiga gurķa šķēli, pusīti vārītai paipalu oliņai un ar irbulīša palīdzību piesprauž vertikāli šprotes astes galu, veidojot burinieka siluetu.

Izmanto, piemēram, šo grieķu jogurta un zilā siera mērci, daļu jogurta aizstājot ar krēmsieru, lai mērce netecētu nost no maizītes.

Garneļu ritentiņi

Foto: Shutterstock


Apgrauzdē vēlamās formas maizīti kumosiņa pamatnei, uz tās smērē gardu mērci un grezno ar pannā ceptām garnelēm, kas tik jauki satinušās ritenī.

Mērcei izmanto šo avokado krēmu ar skābu krējumu.

Laša laiviņas

Foto: Shutterstock


Burvīgas laiviņas var pagatavot no plaucētās mīklas, izcepot apaļas bumbiņas. Tām nogriez vāciņu, to laukā nemet, bet apgriez otrādāk un ieklāj pamatnē, tādējādi mīkla tik ātri neizmirks. Pēc tam bumbuli uzpildi ar iecerēto pildījumu. Plaucētā mīkla ir ļoti viegla, tik piemērota jautrai ballītei. Vieglās mīklas kausiņš ir tieši tāds, lai tikai saturētu pildījumu.

Piepildi laiviņas pamatni ar avokado mērci ar zaļumiem un anšoviem. Pa virsu liec satītus laša minirullīšus, uzkaisi pipariņus, grezno ar zaļumiem.

Pastētes un dzērveņu kumosiņi

Foto: Shutterstock

Ļoti grezna un krāšņa mini uzkodiņa. Lai maizes daļa būtu vieglāka un gaistošāka, izcep kārtainās mīklas ripiņas. Lai dzērveņu mērce netecētu un nekristu nost no mazās maizītes, pagatavo dzērveņu želeju. To ielej plānā kārtā platā traukā. Pēc tam ar formiņu izspied ripiņas un liec starp divām kārtainās mīklas maizītem. Pa virsu ar kulinārijas tūtas palīdzību glīti veido pastētes rozītes un grezno ar ogām.

Ar dzērveņu mērci ļoti saderīga būs šī lieliskā vistu aknu pastēte. Tā ir tik maiga un plastiska, un varēsi no tās izveidot glītu rozīti.

Kaviāra eglītes

Foto: Shutterstock

Bērnišķīga un mīļa svētku uzkoda, tik piemērota Ziemassvētku laikam - svaiga, mīksta maizīte ar maiga, krēmīga siera eglīti un kaviāra krellītēm kā eglītes rotājumu. Ar piparkūku formiņas palīdzību izspied siera eglītes un liec uz svaigas maizes šķēlēm. Ja vēlies, vari nedaudz apakšā pasmērēt sviestu, lai eglīte cieši turētos vietā.

Pagatavo savu sieru ar etiķi. Šāds siers ir maigs, tu vari to vārīt vispār bez sāls, lai būtu labs balanss kaviāram, un tas ļoti labi griežas un tur formu.

Saldie un sāļie groziņi

Foto: Shutterstock

Un, protams, neviens bufetes galds nevar iztikt bez tradicionālajiem smilšu groziņiem. Tie var būt gan sāļi, gan saldi. Saldās mīklas recepti vari izlasīt šeit.

Saldos groziņus var pildīt ar vārīto krēmu, ar putukrējumu un augļiem, bet varbūt vēlies izcept mazās ķiršu un mandeļu kūciņas? Lai iedvesmotu tevi svētku galda rotaļīgai noskaņai, noskaties šo priecīgo video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!