Foto: Shutterstock
Ir grūti iedomāties kaut ko garšīgāku par tikko ceptas maizes šķēli vai smaržīgu, pūkainu smalkmaizīti, kas tikko izņemta no krāsns. Bet, lai maize tiešām sniegtu baudu, liela nozīme ir raugam. Ja raugs būs nedzīvs un mīkla nerūgs, maize būs nebaudāma.

Visbiežāk mēs izmantojam presēto savaigo raugu vai sauso šķīstošo raugu. Daudzas saimnieces izmanto arī ieraugu, kas satur savvaļas rauga sēnītes un pienskābes baktērijas. Šoreiz par svaigo un sauso raugu, to "atdzīvināšanu" un mīklas raudzēšanu.

Rauga "atdzīvināšana"

Sauso raugu var iemaisīt vienkārši miltos, bet svaigais raugs vispirms ir jāizšķīdina kādā šķidrumā (ūdenī vai pienā). Tam jābūt nedaudz siltākam par cilvēka ķermeņa temperatūru. Ja, piemēram, ūdenī iebāžot pirkstu, tas šķiet maigi silts, tas ir piemērots raugam. Ja ūdens būs par karstu, tas nogalinās visas rauga dzīvās baktērijas un sēnītes. Daudzi cepēji pirms pievienošanas atdzīvina arī sauso raugu, jo tā jūtas drošāk, zinot, ka raugs tiešām ir kvalitatīvs un dzīvs.

Lai raugu aktivizētu, ūdenī iemaisa arī nelielu cukura daudzumu. Atstāj raugu apmēram 10 minūtes atdzīvoties. Šajā laikā raugs būs pilnībā izšķīdis un ūdens burbuļos. Ja raugs nav "atdzīvinājis" ūdeni, tas ir miris un nav lietojams cepšanai.

Mīklas raudzēšana

Kad mīkla ir sajaukta pēc izvēlētās receptes, tā rūgšanas laikā ir jātur siltumā. Vispiemērotākā temperatūra, lai raugs aktīvi iedarbotos uz mīklu, ir 21–26 °C. Ziemas periodā, kad istabas ir vēsas, var sasildīt uz zemāko tempertūru cepeškrāsni, pēc tam to izslēgt un ielikt taja bļodu ar mīklu. Ja māja būs silta, mīkla rūgs ātrāk. Ja vēlies, lai mīkla rūgst lēnām, liec to ledusskapī. Tā vari mīklu samīcīt iepriekšējā vakarā, bet pīrāgus cept nākamajā dienā.

Sviests, olas un piens

Visas šīs sastāvdaļas palēlina rauga darbību. Ja mīklai ir pievienots lielāks daudzums sviesta, olu un piena, tad tā rūgst nedaudz lēnāk. Tas nozīmē, ka ir jābūt nedaudz pacietīgākam.

Raugu aizvietošana

Ja receptē norādīts sausais raugs, bet vēlies izmantot svaigo raugu, tev noderēs šis vienkāršais padoms: vienu sausā rauga paciņu (7 g) aizvieto ar 17 gramiem svaigā rauga.

Kur glabāt neizmantoto raugu?

Neizmantoto raugu glabā saldētavā, pirms tam to ieliekot plastikas maisiņā un cieši noslēdzot. Saldētavā glabāts raugs daudz ilgāk saglabās savas rūgšanas spējas, ilgāk pat par norādīto derīguma termiņu.

Strādājot ar raugu, jāatceras tas, ka raugs ir dzīvs un dažādi faktori (temperatūra un pievienotās sastāvdaļas) uz to iedarbojas un vai nu paātrina, vai palēlina tā darbību.

Vēlies izcept gardu maizi, smaržīgas kanēļmaizītes, pīrādziņus? Lūk, 10 receptes gardām maizītēm!

Rupjmaize ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.

Lasīt vairāk

Maize ar valriekstiem un sieru

Foto: Shutterstock

Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.

Lasīt vairāk

Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.

Lasīt vairāk

Gardā magoņu rulete

Foto: Shutterstock

Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.

Lasīt vairāk

Mājās ceptas beigeļu maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!

Lasīt vairāk

Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.

Lasīt vairāk

Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!