Foto: Shutterstock

Tā kā svētku laiks viennozīmīgi ir tas brīdis, kad cepeškrāsns tiek darbināta uz nebēdu, ir lietas, kuras ir vērts atkārtot. Piemēram, saistībā ar dažādu kūku, cepumu un piparkūku mīklām, jo šo gardumu cepšana būs aktuāla ne vien līdz Ziemassvētkiem, bet arī brīdi pēc tam, jo kraukšķīgos kārumus baudām visu ziemu.

Uzmanīgi ar miltiem

Milti ir teju visu mīklu pamatā. Bez tiem vaniļas cepumiņi, biskvīti un kārtīgas piparkūkas nebūtu nekas. Tāpēc, lai nodrošinātu to, ka ceptie kārumi ir pietiekami gaisīgi un mīksti, kā arī skaisti paceltos cepšanas laikā, miltus nevajag spiest, līdzināt, bet vienmēr viegli iebērt bļodā. Lai viss izdotos perfekti, kad milti tiek bērti mērkrūzē vai kādā citā pārbēršanas traukā – tos nevajag stampāt, lai tie stingri saliptu kopā, norāda Howstuffworks.com.

Tas, kā milti būs iejaukti mīklā, ietekmēs cepumu vai piparkūku tekstūru un struktūru. Ar miltiem gatavošanas laikā vajadzētu apieties ar pietāti – tos vajag apmaisīt pakā, pirms izņemšanas. Drošības pēc, pirms mitro sastāvdaļu piejaukšanas mīklai, vislabāk miltu masu ir apmaisīt ar putošanas slotiņu.

Neizmet sviesta iesaiņojuma papīru

Vai esi pamanījis, ka uz sviestpapīra vai cita materiāla iepakojuma, kurā sviesta kubs skaisti ievīstīts, pēc izlietošanas paliek krietna kārta dzeltenās taukvielas? Tā vietā, lai laistu to zudumā vai kasītu nost ar nazi un smērētu uz brokastu maizītes, noglabā sviestpapīru nedēļas nogalei, kad tiks ceptas piparkūkas.

Sviesta iepakojums var kalpot kā atsevišķs virtuves palīgrīks cepampannu un mafinu pannu ietaukošanai. Vienkārši apsmērē pannu ar sviestpapīra taukaino pusi, un tev nebūs ne jāsmērē rokas, ne jācīnās ar pirkstos kūstošu sviesta kubiciņu.

Istabas temperatūras sviests īsā laikā

Tu esi ieplānojis gatavot kūku, sastāvdaļas esi sapircis, un kad gatavojies ķerties pie darba, receptē izlasi, ka sviestu vajag istabas temperatūrā, bet sviesta klucītis ir auksts un ciets. Ko darīt, ja to vajag "sasildīt" līdz istabas temperatūrai un ātri?

Nav nepieciešamības sviestu likt tieši mikroviļņu krāsnī – tā tas var izkust par daudz, un rezultātā neveidosies vajadzīgā mīklas vai krēma konsistence. Lai ātri panāktu vēlamo rezultātu, sagriez auksto sviestu kubiņos un saliec uz šķīvja. Pēc tam tukšu krūzīti sakarsē mikroviļņu krāsnī. Karsto krūzīti liec pa virsu sviesta kubiņiem, tos paslēpjot, un ļauj siltumam visu izdarīt tavā vietā. Rezultātā sviests kļūs mīksts un pārlieku neizkusīs.

Viegli pagatavojama piparkūku mīkla ar fantastiskiem garšas elementiem

Foto: Shutterstock

Tieši tikko pagatavotu piparkūku smarža ir tā, kas ievieš mājās Ziemassvētku sajūtu. Dažādu smaržu un garšu salikumi, no kuriem sastāv mīkla, ir apbrīnojami. Lieliska un viegli pagatavojama piparkūku mīklas recepte, kas piemērota kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes pārstāvjiem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi Parmezāna siera cepumi ar sēkliņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Samtaini un gardi sviesta, miltu un cietā siera mīklas cepumi ar drusku Kajēnas piparu asumiņam. Cepumus var sacept un iesaiņot kā burvīgu dāvanu svētkos, garšīgi iepriecinot draugus, tuviniekus vai kādu citu.

Lasīt vairāk

Mazie banānu un valriekstu kukulīši dāvināšanai

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ziemassvētkiem strauji tuvojoties, dažādi saldumi un kārumi, kurus uzdāvināt draugiem, radiem un kolēģiem, kļūst arvien aktuālāki. Lūk, vēl viena garda ideja, kuru pagatavot pašam un pēc tam iesaiņot skaistā paciņā – banānu un valriekstu kūkas vai maizes kukulīši, ja tā labpatīk tos dēvēt.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku marcipāna štolle vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.

Lasīt vairāk

Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes

Foto: Shutterstock

Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.

Lasīt vairāk

Mīksti medus mafini, kuros paslēpies muslis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pasakaini smaržīgi medus un piparkūku garšvielu mafini, kuros iecepts arī kraukšķīgs riekstu, auzu pārslu, žāvētu augļu un ķirbju sēkliņu muslis. Mafinus var ēst gan siltus, gan aukstus, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm

Foto: Shutterstock

Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!