artišoki, citroni, Vidusjūras dārzeņi
Foto: Shutterstock
Zaļa galviņa, cietas lapiņas un mazliet jocīgs izskats – tādas varētu būt pirmās domas, kas iešaujas pircēja prātā, kad veikalā pirmo reizi jāsastopas ar artišoku. Ja arī tu vairākas reizes esi minstinājies pie dārzeņu stendiem, prātojot, kā tad īsti šo Vidusjūrā "dzimušo" dārzeni pagatavot – ir īstais laiks pamēģināt!

Par oficiālo artišoka audzēšanas vietu ASV ir atzīta Kalifornija, bet visvairāk pasaulē to audzē Itālijā, Ēģiptē un Spānijā. Interesanti, ka no artišoku ziediem Vjetnamā tiek taisīta arī tēja, kurai ir viegli rūgta, kokaina garša. Svaigus artišokus parasti vāra karstā ūdenī kopā ar garšvielām, ķiplokiem un citroniem aptuveni 25 līdz 40 minūtes. Pirms gatavošanas to vēl var ierīvēt ar citronu sulu, lai artišoks tik ātri neapbrūnētu.

Kas attiecas uz artišoku sezonu, tad nevar noteikt vienu konkrētu mēnesi, kad tie ir vislabākie, jo artišoku audzētāji ir pielāgojušies kā pavasarim, tā rudenim. Ņemot vērā, ka artišokus audzē ne vien itāļi un amerikāņi, bet arī spāņi, ēģiptieši un audzētāji citās pasaules malās, pa kādam dārzenim veikalu plauktos var atrast pastāvīgi. Taču ziemā artišoku baudīšana Vidusjūrā sākas jau janvārī un februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!