Atšķirībā no gaļas un dārzeņiem, zivis vienmēr ir gatavas ļoti ātri. To gaļas struktūra ir tik maiga un trausla, ka no mirkļa, kad zivs ir gatava, līdz mirklim, kad zivs ir gatavota pārāk ilgi, ir ļoti īss laika sprīdis. Kā nodrošināties pret pārcepšanu, kad gatavojam zivis cepeškrāsnī, skaidro portāla Food52 autori.
Ir vairāki paņēmieni, kā panākt, lai zivs cepeškrāsnī ceptos vienmērīgi un lai, piemēram, lielākā laša gabalā, neveidotos pārceptas vietas un nepaliktu jēlas vietas.
Viens no paņēmieniem ir cepeškrāsns apakšējā plauktiņā ielikt pannu ar vārošu ūdeni, kas uzturētu krāsnī tvaiku, kurš savukārt līdzētu vienmērīgam cepšanas procesam.
Bet daudz vienkāršāk, kā ņemties ar verdoša ūdens pannu, un drošāk, ka zivs nepārcepsies, ir zivi pirms cepšanas apsmērēt ar eļļu, apkaisīt ar sāli, vēlamajām garšvielām un cept to 15–20 minūtes tikai 135 °C. Eļļas vietā var izmantot jebkuras citas taukvielas, piemēram, sviestu, krējumu vai jogurtu. Zemā temparatūra nodrošina to, ka zivs gaļa maigi nogatavinās un nekļūst sausa un stiegraina.
Piedāvājam 10 gardas idejas zivij cepeškrāsnī un izmēģini to izcept 135 °C. Lai garšīgi!
Plātsmaize ar ceptām reņģēm
Vienkārša un garda ziemeļu sāļā plātsmaize - cepeškrāsnī ceptas reņģes ar tomātu mērci uz kraukšķīgas kārtainās maizītes.
Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju
Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!
Kraukšķīgā skumbrija ar fenheļa salātiem
Kas var būt labāks par zivi ar kraukšķīgām maizes drupačiņām un draudzīgo vidusjūrnieku – fenheli! Atsvaidzinoši pavasarīga maltīte, kuru paspilgtinās citrona sula, kas pievienota gardajiem salātiem.
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Cepeškrāsnī cepta citronbute ar fenheļiem
Piedāvājam brīnišķīgu Vidusjūras recepti vieglām vakariņām - cepeškrāsnī ceptai citronbutei ar fenheļiem, olīvām un mazajiem tomātiņiem. Citronbutei ir ļoti patīkama, maiga garša, turklāt kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem un garšaugiem tā nezaudē savu īpašo, saldi maigo aromātu. Ar citronbuti saderēsies dažādi sausie baltie vīni, piemēram, Chardonnay un Chablis.
Cepeškrāsnī cepta zivs fileja ar zaļo zirnīšu garoziņu
Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam pārāk maz, tieši tāpēc labas un viegli pagatavojamas zivju receptes nekad nav par daudz. Šajā receptē arī ierastie kartupeļi tiek pasniegti citādākā manierē, bet zivs papildināta ar neparastu zaļo zirnīšu un rīvmaizes "kažociņu".
Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem
Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.
Zaļajā tējā grauzdēts lasis
Šī gardā maltīte no pasaulslavenā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem satur lielāko daļu no ikdienā nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem, arī ar C vitamīnu bagāto, sulīgo mango, tādēļ palīdzēs uzturēt mūsu imūnsistēmu ideālā stāvoklī.
Krāsnī ceptas laša pauniņas
Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.
Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem
Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.