Foto: Shutterstock

Uzvārīt tēju pareizi nemaz nav tik vienkārši. Protams, visvienkāršāk to būs izdarīt, ja mājās ir speciālais tējas vārāmais aparāts. Bet, kā izvārīt garšīgu tēju, ja tāda palīga nav, skaidro portāla Mosfoodnews.ru autori.

Tējas garša ir atkarīga no ūdens kvalitātes, temperatūras, izmantotajiem traukiem, pievienotā tējas daudzuma, atbilsoša ūdens daudzuma un tējas apliešanas veida.

Ūdens kvalitāte

Foto: Shutterstock


Lai tēja būtu garšīga, ir nepieciešams mīksts ūdens, ar iespējami mazāku minerālvielu piemaisījumu. Ieteicams ūdeni filtrēt, lai atbrīvotos no piemaisījumiem. Nekad neizmanto tējas vārīšanai jau vienu reizi varītu ūdeni. Vienmēr ņem svaigu ūdeni.

Ūdens temparatūra

Foto: stock.xchng


Katram tējas veidam ir atšķirīga piemērotā ūdens temperatūra. Turklāt dažus tēju veidus var apliet vairākas reizes. Labā tējas veikalā šo informāciju no pārdevēja vienmēr var uzzināt.

Tomēr, ja šāda informācija nav pieejama, tad var vadīties pēc vispārējā principa - jo tēja spēcīgāk fermentēta, jo ar karstāku ūdeni to aplej. Melnajai un sarkanajai tējai būs piemērots ūdens 95-100°C, baltajai, dzeltenajai un zaļajai tējai, atkarībā no tās veida, būs nepieciešami apmēram 60-85°C.

Trauki tējai

Foto: Shutterstock


Vispiemērotākie trauki tējas apliešanai ir sarkanā māla trauki, kuru apjoms ir līdz 0,5 litriem. Tomēr visbiežāk tiek izmantotas fajansa vai stikla tējkanniņas.

Nebūtu vēlams tējas vārīšanai izmantot kafijas krūkas ar preses sietiņu, jo tējas lapiņas nevajadzētu spiest. Lapiņām ir brīvi jāpeld vai nu kanniņā, vai sietiņā nesablīvētā veidā.

Nepieciešamais tējas daudzums

Foto: PantherMedia/Scanpix


Valda uzskats, ka, lai tēja būtu aromātiska un garšīga, nepieciešama viena tējkarote 100-150 ml ūdens. Tomēr šis daudzums ir ļoti aptuvens. Katram tējas veidam nepieciešamais ūdens daudzums uz vienu tējkaroti tējas var būt diezgan atšķirīgs.

Turklāt ļoti daudziem šāds tējas stiprums šķiet pārāk spēcīgs, un viņiem daudz garšīgāka šķitīs tēja, ja tās viena tējkarote būs aplieta ar 250 ml ūdens. Tādēļ uzticies savai garšai un atrodi tieši sev vispiemērotāko tējas daudzumu mīļākajai krūzītei. Ikviens ar laiku atrod savu garšīgāko tējas proporciju.

Tējas apliešana

Foto: Shutterstock


Kanniņai, kurā tiks aplieta tēja, ir jābūt siltai un sausai. Tādēļ, sasildot kanniņu ar karstu ūdeni, tā pēc tam jāizslauka sausa. Pēc tam kanniņā ieber tējas lapiņas un aplej ar nepieciešamā karstuma ūdeni.

Atšķirīgiem tējas veidiem ir atšķirīgs ilgums, cik ilgi ļauj tējai ievilkties, kā arī, cik reizes var apliet vienus un tos pašus biezumus. Katrā nākamajā reizē tējas ievilkšanās ilgums būs nepieciešams garāks.

Jāraugās arī, lai kanniņa netiktu pielieta pilna, nebūtu vēlams to pieliet pilnāku kā ⅔ no trauka apjoma. Uzliek kanniņai vāku un papildus nosedz ar salveti, aizsedzot arī kanniņas snīpi. To dara, lai tējas aromāti nevarētu izkļūt laukā.

Ja uz tējas virsmas ir redzama brūni eļļaina plēvīte, tas nozīmē, ka tēja ir aplieta pareizi. Šī plēvīte turklāt ir ļoti veselīga, bagātināta ar tējā esošajām bioloģiski aktīvajām vielām. Pirms tējas ieliešanas, kanniņu pagroza, lai aktīvās vielas sajauktos ar tēju.

Tējai atdziestot, uz kanniņas sienām veidojas nogulsnes. Jo tēja kvalitatīvāka, jo aktīvāk veidojas izsēdumi. Aplieto tēju uzreiz ir jāizdzer, to nav vēlams atstāt kanniņā uz nākamo dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!