cepti kartupeļi
Foto: Shutterstock
Cepti kartupeļi vēdekļa formā uz šķīvja izskatās tik kārdinoši un vizuāli efektīvi, protams, tie ir arī ļoti garšīgi. Tomēr, lai šos kartupeļus sagatavotu vienkārši un ātri, vienlaicīgi perfekti glītus, noderēs daži vērtīgi padomi.

Kartupeļu cepšanai šādā formā vēlams izvēlēties slaidus, ovālus kartupeļus. Protams, var cept šādā veidā arī apaļus kartupeļus, bet tie neizskatīsies tik efektīvi. Jaunos kartupeļus var cept ar visu miziņu, nobriedušos kartupeļus vispirms nomizo.

Kartupelim nogriež vienu garo, plato sānu, lai veidotos plakana pamatne, uz kuras nogulda kartupeli. Kartupeli ieliek starp diviem Āzijas ēdienu koka irbulīšiem (vai diviem skaliņiem), lai griežot apturētu nazi un lai tas neizskrietu cauri kartupelim līdz galdam, kad to griezīs šķēlēs (vēdekļa lapiņās).

Kartupeli sagriež plānās šķēlēs līdz irbulīšiem. Nelielā katliņā sakarsē olīveļļu kopā ar ķiploka daiviņu un rozmarīna zariņu (vai timiāna zariņu). Eļļu mirkli pavāra, lai tā uzsūktu visus gardos aromātus. Tikmēr sagatavo dziļu cepamo pannu, to izklājot ar cepamo papīru.

Pannā liek sagatavotos kartupeļus un aplaista tos ar eļļu, kartupeļu vēdekļus paverot, lai eļļa varētu iekļūt starp šķēlītēm. Apkaisa kartupeļus ar sāli, melnajiem pipariem un liek karstā cepeškrāsnī, kas sasildīta līdz 180°C, un cep apmēram stundu.

Pasniegšanai sakapā kādus zaļumus, katliņā, kurā karsējās eļļa, kausē sviestu. Kad kartupeļi gatavai, tos ar kulinārijas otu apsmērē ar sviestu, apkaisa ar zaļumiem. Pasniedz.

Noskaties jauko video, cik vienkārši sagatavot kartupeļus cepšanai vēdekļa formā, ja zina dažus trikus.

Varbūt tu vēlies kartupeļus cept nedaudz savādāk? Piedāvājam septiņas idejas ceptiem kartupeļiem visdažādākajām gaumēm.

Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Kārdinoši, kraukšķīgi un gardi tīstoklīši. Lieliski saderēs ar salātiem, biezpiena un krējuma mērci vai arī būs garšīgi vienkārši tādi, kā ir. Tā kā bekons kartupelim iedos gan treknumiņu, gan sāli, tad šo uzkodu var pagatavot burtiski no divām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!