kvinoja kinva superfood salāti veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Nopirku kvinojas sēklas, mēģināju tās pagatavot pusdienās, bet mājniekiem negaršoja. Kā pagatavot garšīgi? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Liene.

Kvinoja pie mums atceļojusi no Dienvidamerikas, kur inki kopš senatnes to daudz lietojuši uzturā, jo uzskatīja par visu graudu māti, pašu pamatu, lai būtu vesela un pilnvērtīga maltīte. Sēkliņas izskatās nedaudz līdzīgas prosai un sezamam. Kvinoja ir unikāla ar to, ka satur visas organismam nepieciešamās aminoskābes, ir bagāta ar dzelzi un fosforu, turklāt nesatur glutēnu. Olbaltumvielu ziņā pārspēj rīsus un kviešus, ir labs šķiedrvielu avots, organismam viegli pārstrādājams, tāpēc var baudīt vakariņās.

Kvinoju nevar ilgi uzglabāt, jau pēc pusgada oksidējas tajā esošā ēteriskā eļļa, tāpēc sēkliņas kļūst rūgtenas un nebaudāmas.

Veikalos ir četru veidu kvinojas – baltā, brūnā, sarkanā un melnā. Sākumā labāk izvēlēties balto jeb tā saukto saldo kvinoju, jo tai ir visneitrālākā garša. Sarkanajai un melnajai tā ir izteiksmīgāka, brūnajai – vidēji izteikta. Atsevišķi ražotāji pārdod arī trīskrāsu kvinojas maisījumu, kas šķīvī izskatās ļoti dekoratīvi.

Neapstrādātām sēkliņām ir nedaudz rūgtena garša, tāpēc tās pāris stundu jāmērcē aukstā ūdenī. Eiropā lielākoties pārdod apstrādātu kvinoju, kam vairs nav specifiskas garšas nianses.
Ja kvinoju pareizi sagatavo, tā ir irdena, nedaudz pikanta. Sēkliņas ieteicams pasniegt kopā ar dārzeņiem vai gaļu. Piemēram, katliņā uzsilda eļļu un 30 sekundes tajā apcep kvinojas sēkliņas, tad uzlej verdošu ūdeni (attiecībā 1 : 2). Pavāra 5–7 minūtes, katliņu noņem no uguns un apsedz ar dvieli. Ļauj, lai 30–60 minūtes uzbriest, jo tad sēkliņas ir irdenas. Pēc tam pievieno mazos gabaliņos sagrieztu un apceptu papriku, tomātus, žāvētu gaļu vai desu. Samaisa un pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem un gaļu. Kvinoju var pievienot arī dārzeņu sautējumiem, zupām. Brokastīs var baudīt izvārītas baltās sēkliņas kopā ar ogām, augļiem un medu. Balto kvinoju var samalt miltos un cept gardus mafinus, kēksus, plātsmaizes.

Ņem vērā - kviešu miltus teju jebkurā ēdienā iespējams aizstāt ar kvinojas miltiem.

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Krāsainie kvinojas salāti

Foto: Māris Lapiņš

Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com

Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.

Lasīt vairāk

Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums

Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ar fetas sieru

Foto: Publicitātes foto

Burvīga ideja kabaču un cukīni laikam - siltie salāti ar saulē kaltētiem tomātiem, fetas sieru un kvinoju vai kuskusu. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!