Kvinoja pie mums atceļojusi no Dienvidamerikas, kur inki kopš senatnes to daudz lietojuši uzturā, jo uzskatīja par visu graudu māti, pašu pamatu, lai būtu vesela un pilnvērtīga maltīte. Sēkliņas izskatās nedaudz līdzīgas prosai un sezamam. Kvinoja ir unikāla ar to, ka satur visas organismam nepieciešamās aminoskābes, ir bagāta ar dzelzi un fosforu, turklāt nesatur glutēnu. Olbaltumvielu ziņā pārspēj rīsus un kviešus, ir labs šķiedrvielu avots, organismam viegli pārstrādājams, tāpēc var baudīt vakariņās.
Veikalos ir četru veidu kvinojas – baltā, brūnā, sarkanā un melnā. Sākumā labāk izvēlēties balto jeb tā saukto saldo kvinoju, jo tai ir visneitrālākā garša. Sarkanajai un melnajai tā ir izteiksmīgāka, brūnajai – vidēji izteikta. Atsevišķi ražotāji pārdod arī trīskrāsu kvinojas maisījumu, kas šķīvī izskatās ļoti dekoratīvi.
Neapstrādātām sēkliņām ir nedaudz rūgtena garša, tāpēc tās pāris stundu jāmērcē aukstā ūdenī. Eiropā lielākoties pārdod apstrādātu kvinoju, kam vairs nav specifiskas garšas nianses.
Ja kvinoju pareizi sagatavo, tā ir irdena, nedaudz pikanta. Sēkliņas ieteicams pasniegt kopā ar dārzeņiem vai gaļu. Piemēram, katliņā uzsilda eļļu un 30 sekundes tajā apcep kvinojas sēkliņas, tad uzlej verdošu ūdeni (attiecībā 1 : 2). Pavāra 5–7 minūtes, katliņu noņem no uguns un apsedz ar dvieli. Ļauj, lai 30–60 minūtes uzbriest, jo tad sēkliņas ir irdenas. Pēc tam pievieno mazos gabaliņos sagrieztu un apceptu papriku, tomātus, žāvētu gaļu vai desu. Samaisa un pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem un gaļu. Kvinoju var pievienot arī dārzeņu sautējumiem, zupām. Brokastīs var baudīt izvārītas baltās sēkliņas kopā ar ogām, augļiem un medu. Balto kvinoju var samalt miltos un cept gardus mafinus, kēksus, plātsmaizes.
Ņem vērā - kviešu miltus teju jebkurā ēdienā iespējams aizstāt ar kvinojas miltiem.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Kvinojas un kokosriekstu piena putra
Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.
Krāsainie kvinojas salāti
Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.
Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem
Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem
Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.
Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums
Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.
Cukīni salāti ar fetas sieru
Burvīga ideja kabaču un cukīni laikam - siltie salāti ar saulē kaltētiem tomātiem, fetas sieru un kvinoju vai kuskusu. Izbaudi!