Viens no iemesliem, kas nosaka, kāda būs maltīte ar kuskusu – izvēlētais kuskusa veids. Visērtāk pagatavojamais būs pilngraudu kuskuss. Tā kā kuskuss ir ļoti līdzīgs makaroniem, tā pagatavošanas princips ir līdzīgs, norāda portāls Eatingwell.com. Tomēr kuskusu vāra ļoti īsu brīdi un tikai pēc tam, kad tas iemaisīts verdošā ūdenī, katliņu uzliek uz plīts, lai karstumā kuskuss uzsūktu šķidrumu.
Pareiza ūdens (vai cita šķidruma) proporcija. Izmantotajai ūdens un kuskusa attiecībai ir jābūt precīzai. Parasti uz vienu glāzi ūdens izmanto divas trešdaļas glāzes kuskusa graudiņu, taču daudzums var atšķirties, atkarībā no tā, ko uz iepakojuma norādījis ražotājs.
Kuskusu ūdenim pievieno tikai tad, kad tas ir uzvārījies. Kuskusam nepieciešamas vien piecas minūtes, un tas būs uzsūcis visu šķidrumu, tāpēc nevajag to pievienot katliņam priekšlaicīgi. Uzvāri ūdeni, noņem katliņu uz mirkli no uguns, iemaisi šķidrumā kuskusu, ļauj 1-2 minūtes pastāvēt, un tad uzliec katliņu atpakaļ uz plīts, virs lēnas uguns. Kuskusu karsē vien 1-2 minūtes, un pēc tam ņem nost.
Ļauj kuskusam ievilkties – pēc pagatavošanas uzliec katliņam vāku, lai karstais kuskuss neiztvaikotu mitrumu. Pretējā gadījumā kuskuss nebūs pietiekami mīksts.
Un visbeidzot – neaizmirsti kuskusu apmaisīt ar dakšiņu pēc pagatavošanas, lai tas būtu irdens. Pat ja kuskuss šķiet salipis piciņās, visu vēl var labot – sašķel salipušo kuskusu ar dakšiņu un kārtīgi apmaisi. Kamēr kuskuss vēl ir karsts, maigākai garšai pievieno mīksta sviesta kubiņu un iemaisi kuskusā. Tas palīdzēs kuskusa graudiņiem nesalipt.
Gatavo kuskusu pēc tam baudi vēl siltu vai atdzesētu. To var ēst tāpat, pievienojot klāt dārzeņus, gaļas gabaliņus un pat augļus. Kuskuss lieliski garšos kopā ar citrusaugļiem, tomātiem un granātābola sēkliņām. Kuskusu vari pildīt arī tomātos, paprikās un pat zivīs.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem
Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.
Veģetārais kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem asajiem pipariem
Kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem halapenjo pipariem būs īsts pārbaudījums garšas kārpiņām. Nenoliedzami, baudāms un atkārtojams vēl. Izmēģini!
Kuskusa salāti ar fetas sieru
Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.
Sulīga pildītā paprika ar kuskusu un sieru
Sātīga, cepeškrāsnī cepta pildīta paprika ar kuskusu un sieru.
Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem
Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.
Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Tvaicēta bute ar augļu kuskusu
Bute un kuskuss uz viena šķīvja būs īsts pārsteigums, kas garšos lieliski! Zivs maigo garšu papildinās saldais kuskuss ar žāvētām aprikozēm.
Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci
Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.
Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci
Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.
Jūras karūsa ar kuskusa pildījumu
Ātra, garšīga un interesanta ideja vakariņām - cepeškrāsnī cepta jūras karūsa ar kuskusa pildījumu.