persiki, medus, deserts
Foto: Shutterstock
Nu jau, kad esam raduši lielveikalos nopirkt zemenes pat februārī, kad līdz īstajai ogu sezonai jāgaida teju pusgads, desertu pagatavošanai nekas vairs nav šķērslis. Izņemot vienu, kas var sabojāt maltīti – bezgaršīgi augļi un ogas. Nereti zemenes, persiki vai aprikozes, kas veikalā smaržojušas ļoti patīkami, atnesot mājās un nogaršojot, liek vilties. Ko darīt?

Bezgaršīgos augļus un ogas var visai vienkārši uzfrišināt ar karsta cukura sīrupa palīdzību. Viss, kas jādara – jāapvāra, piemēram, no Spānijas ievestās zemenes, ar kurām grasījies papildināt desertu, saldā cukura sīrupā. To pašu dari ar cietākiem persikiem vai vēl negatavām svaigajām aprikozēm, nektarīniem.

Sagatavo katliņu, ielej tajā ūdeni un pievieno cukuru – šķidruma un cukurgraudiņu attiecībai jābūt vienādai. Sīrupu gatavo tik daudz, lai tas līdz pusei nosegtu augļus, karsējot uz lēnas uguns. Kad cukurs ūdenī izkusis un šķidrums silts, pievieno katliņā augļu pusītes vai ogas un uzliec pa virsu vāku. Vāri tik ilgi, līdz tie ir mīksti.

Mīkstos un novārītos augļus un ogas pēc tam izsmel no katliņa ar putu karotes palīdzību. Pāri palikušo, ar augļu aromātu piesūkušos cukura sīrupu, turpini karsēt – no tā sanāks salds sīrups, ar kuru papildināt desertu. Kad sīrups sarucis apmēram uz pusi, pievieno tam nedaudz brendija ar augļu notīm, piemēram, ķiršu, bumbieru, plūmju vai kādu citu.

Saldajā sīrupā viegli novārītos augļus un ogas pēc tam izmanto, kā iecerēts, papildinot desertu, izmantojot kūkās vai kādā citā maltītē. Bet no cukura sīrupa sanāks garda mērce saldajiem ēdieniem.

Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs

"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pavedinošie augļu salāti ar medu un jogurtu Valentīna dienas vakaram

Foto: Shutterstock

Jau kopš laikiem, kad Ieva ar ābolu kārdināja Ādamu, nobriedušiem, sulīgiem augļiem ir juteklisks zemteksts. Daudzi augļi tradicionāli tiek uzskatīti par afrodīzijiem vai izmantoti kā erotiski simboli, piemēram, persiki, svaigas vīģes, banāni, ķirši, mango...

Lasīt vairāk

Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.

Lasīt vairāk

Olu krēma deserts ar zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldais kārdinājums – karstā olu dzeltenumu zupa, kurā peld veselas zemenes. Būs īstais deserts vēsākajām un lietainākajām dienām, kad kaut nedaudz apsildīties ar vasaru. Viegli un garšīgi!

Lasīt vairāk

Krēmīgais persiku pīrāgs

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!