citronu krēms lemon curd
Foto: Shutterstock

Anglijā un Francijā reti kurā ledusskapī neatrast šo gardo krēmu – tas tiek bagātīgi ziests uz cepumiem, tartēs, kūkās, liets pāri saldējumiem vai vienkārši ķeksēts pa karotītei no burciņas, un ne bez iemesla – katrs, kurš pagaršojis šo krēmu, vēl ilgi nespēj aizmirst tā izcilo garšu. Vairāk par šiem slavenajiem krēmiem, to gatavošanu un pielietojumu kā svētkos, tā ikdienā piedāvājam arī Tasty.lv lasītājiem.

Slavenākais un visbiežāk pielietotais ir citronu krēms jeb lemon curd savu uzvaras gājienu visbiežāk demonstrē tartēs ar olu baltuma kārtu virspusē - tā ir ideāla saskaņa skābenajam krēmam ar kraukšķīgo smilšu mīklas pamatni un gaisīgo olu baltumu.

Krēms, kas citviet ir tikpat obligāta sastāvdaļa ledusskapī kā pie mums - rupjmaize, tiek gatavots no sviesta, olu dzeltenumiem, cukura, citrona miziņām un tā sulas. Tradicionālajā krēmā tā ir svaigi spiesta citronu sula, taču arvien biežāk tā tiek aizstāta ar citiem citrusaugļiem un ogām, kas ļauj baudīt ne mazāk izcilu gala rezultātu.

Foto: DELFI

Anglijā šis krēms ir jāprot pagatavot kaut nakts laikā acīm ciet, un tā iemesls ir krēma senā vēsture un pielietojums. Ja pie mums tas ir ievārījums, kas tiek bagātīgi uzsmērēts uz maizītes tējas dzeršanas laikā, tad Anglijā neatņemama našķēšanās sastāvdaļa vienmēr bija un joprojām ir tieši šis produkts.

Tāpat tas bieži parādās ne tikai kā pildījums kūkās, tartēs, cepumos, bet arī kā mērce pie pankūkām, vafelēm, saldējuma un citiem kārumiem. Starp citu, krēmu var iepildīt arī mafinos – ielej daļu mīklas formiņā, tad pievieno nedaudz citrusu krēma un tad atkal mīklu, lai skābenais krēms iecepas pa vidu. Tāpat šie krēmi ir daudzveidīgi pielietojami pie jogurtiem, kārtainajiem desertiem, saldējuma, Pavlovas kūkā un citos gardumos. Variāciju tik tiešām ir daudz, un tās ir ļoti dažādas.

Foto: DELFI

Svarīgi pieminēt arī to, ka jebkurš pašu gatavotais vai veikalā iegādātais krēms var uzglabāties ledusskapī vairākas nedēļas vai pat mēnešus, ja vien tas ieliets slēgtā traukā, tāpēc pat tad, ja pāri palicis vien nedaudz skābenā kāruma, pietaupi to nākamajām reizēm vai dienām, kad tik ļoti kārojas kā skābeni salda.

Kas attiecas uz krēmu gatavošanas eksperimentiem, tad arī turpinājumā minētās receptes var pielāgot savai gaumei, klasiskās citronu sulas vietā krēmam pievienojot smiltsērkšķus, upenes, zemenes, avenes, rabarberus, apelsīnus, mellenes, greipfrūtus un citus augļus un ogas. Sula vai biezenis - tas ir atkarīgs no tā, kas ir pieejams, abos gadījumos krēms sabiezēs, taču sulu vienmēr pievieno nedaudz mazāk, ja vēlies krēmu iegūt tumīgāku.

Kad krēms pagatavots, atliek vien izdomāt, kā to pielietot, un arī Tasty.lv recepšu krājumos ir kārdinoši gardas receptes, kurās to izmantot. Viena no pārliecinoši gardākajām receptēm ir kēksiņi ar olbaltuma cepurīti.

Iesakām pamēģināt arī citronkūkas vienkāršoto recepti, kur citronu krēms uzsmērēts uz cepuma - lieliska ideja ballītei! Bet, ja nu galīgi nav daudz laika desertu gatavošanai, ledusskapī noglabātais krēms noderēs kārdinošam kārtojumam. Bet, ja saldētavā glabājas kāda kārtainās mīklas plāksne, vērts pagatavot šīs kūciņas, kur citronu krēms ir neatņemama sastāvdaļa.

Klasiskā citronu krēma pagatavošana

Foto: DELFI

Lai arī vairumā ārzemju blogu un arī pavārgrāmatu var atrast receptes, kas iedveš pat nelielas bailes tā gatavošanā, jo process šķiet visai sarežģīts, tad pēc savas pieredzes varu teikt, ka pašas alternatīvā un vienkāršotā recepte nostrādājusi jau vairākkārt un līdz šim visi kā viens gala rezultātu ir tikai slavējuši. Tāpēc svece zem pūra netiek turēta, un krēma gatavošanas pamācība tiek atrādīta arī jums.

Klasiskais citronu krēms jeb lemon curd


2 olu dzeltenumi
50 g sviests
100 g citronu sulas (aptuveni 3 citroni)
Smalki sarīvētas miziņas no viena citrona
150 g cukurs

Nelielā katliņā ielej ūdeni un pa virsu liec karstumizturīgu bļodu, vislabāk metāla, kas nepieskaras ūdenim. Vajadzētu, lai bļodas apakšu karsētu karstā ūdens tvaiki. Ja bļoda būs pārāk maza, tad būs grūti tajā maisīt krēmu, jo karstais ūdens gar malām šļakstīsies pāri.

Liec visas sastāvdaļas bļodiņā un, nepārtraukti maisot, karsē. Gatavošanas procesā svarīgi visu laiku maisīt bļodas saturu ar putojamo slotiņu vai koka karoti.

Karsē un maisa tik ilgi, līdz bļodā krēmam gar malām parādās mazi burbulīši un masa ir nedaudz sabiezējusi, līdzīgi skābā krējuma konsistencei. Krēms šādā konsistencē varētu būt gatavs pēc 8-12 minūtēm.

Noņem bļodiņu no ūdens peldes, pārklāj ar pārtikas plēvi tieši pāri krēmam nevis bļodas virspusei un liec vēsumā atdzesēties. Atdziestot krēms vairāk sabiezēs, pēc tam to var ieliet kādā burciņā vai slēgtā traukā, ko uzglabāt ledusskapī.

Skābenā smiltsērkšķu krēma pagatavošana

Foto: DELFI

Citronu krēms ir klasika, un šķiet, ka nekas labāks par to joprojām nav izdomāts, taču dažādībai der pamēģināt arī ko citu, un, kas zina - varbūt kādam tieši šī versija šķitīs visgardākā?

Smiltsērkšķu krēma gatavošanā var izmantot gan sulu gan biezeni, tikai abos gadījumos jāpievērš uzmanību tam, vai nav pievienots papildu cukurs, ja ir – tad tas jāliek mazāk, piemēram, nevis 150 grami, bet tikai 100, atkarībā no sulas vai biezeņa salduma. Ja negribas pirkt jau gatavu produktu, var no sasaldētām ogām veidot biezeni pats, samaļot vai sablendējot tās, bet tādā gadījumā lielu ķēpu sagādās kauliņi un mizas – vislabāk tad atlaidinātas ogas izberzt caur sietu.

Smiltsērkšķu krēms

2 olu dzeltenumi
50 g sviests
100 g smiltsērkšķu biezenis vai biezsula
150 g cukurs

Nelielā katliņā ielej ūdeni un pa virsu liec karstumizturīgu bļodu, vislabāk metāla, kas nepieskaras ūdenim. Vajadzētu, lai bļodas apakšu karsētu karstā ūdens tvaiki. Ja bļoda būs pārāk maza, tad būs grūti tajā maisīt krēmu, jo karstais ūdens gar malām šļakstīsies pāri.

Liec visas sastāvdaļas bļodiņā un, nepārtraukti maisot, karsē. Gatavošanas procesā svarīgi visu laiku maisīt bļodas saturu ar putojamo slotiņu vai koka karoti.

Karsē un maisa tik ilgi, līdz bļodā krēmam gar malām parādās mazi burbulīši un masa ir nedaudz sabiezējusi, līdzīgi skābā krējuma konsistencei. Krēms šādā konsistencē varētu būt gatavs pēc 8-12 minūtēm.

Noņem bļodiņu no ūdens peldes, pārklāj ar pārtikas plēvi tieši pāri krēmam nevis bļodas virspusei un liec vēsumā atdzesēties. Atdziestot krēms vairāk sabiezēs, pēc tam to var ieliet kādā burciņā vai slēgtā traukā, ko uzglabāt ledusskapī.

Smiltsērkšķu krēms ļoti labi piestāvēs šokolādes desertiem, kur atkal citrons ne īpaši labi iederēsies, tāpēc šī var būt ļoti garda alternatīva. Tāpat šo skābeno krēmu var pievienot ievārījuma vietā pie brokastu pankūkām vai jogurta ar musli.

Sulīgā upeņu krēma pagatavošana

Foto: DELFI

Upenes, šķiet, ir katra latvieša saldētavā un to izmantošana šādā receptē var būt viens no gardākajiem veidiem. Atlaidini ogas, sablendē tās ar nelielu daudzumu cukuru. Var izmantot arī jau iepriekš sablendētas upenes, kas pēcāk sasaldētas. Var eksperimentēt arī ar upeņu sulu, taču tad to vajadzētu izmantot nedaudz mazāk nekā biezeni, lai krēms nav pārāk šķidrs.

Upeņu krēms

2 olu dzeltenumi
50 g sviests
100 g upeņu biezenis vai samaltas atlaidinātas ogas
150 g cukurs

Nelielā katliņā ielej ūdeni un pa virsu liec karstumizturīgu bļodu, vislabāk metāla, kas nepieskaras ūdenim. Vajadzētu, lai bļodas apakšu karsētu karstā ūdens tvaiki. Ja bļoda būs pārāk maza, tad būs grūti tajā maisīt krēmu, jo karstais ūdens gar malām šļakstīsies pāri.

Liec visas sastāvdaļas bļodiņā un, nepārtraukti maisot, karsē. Gatavošanas procesā svarīgi visu laiku maisīt bļodas saturu ar putojamo slotiņu vai koka karoti.

Karsē un maisa tik ilgi, līdz bļodā krēmam gar malām parādās mazi burbulīši un masa ir nedaudz sabiezējusi, līdzīgi skābā krējuma konsistencei. Krēms šādā konsistencē varētu būt gatavs pēc 8-12 minūtēm.

Noņem bļodiņu no ūdens peldes, pārklāj ar pārtikas plēvi tieši pāri krēmam nevis bļodas virspusei un liec vēsumā atdzesēties. Atdziestot krēms vairāk sabiezēs, pēc tam to var ieliet kādā burciņā vai slēgtā traukā, ko uzglabāt ledusskapī.

Upeņu krēms būs lielisks jebkurā kūkā, tartē plātsmaizēs un pīrāgos, tāpat to var pārliet pāri saldējumam, pievienot vafelēm vai pat pasniegt, pārlejot pāri šokolādes braunijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!