Kartupeļu līdziniece batāte: kā to gardi iekļaut ēdienkartē
Tasty
Ar kartupeļu pielietojumu kulinārijā, šķiet, vairs nevar pārsteigt, taču ar saldo kartupeli jeb batāti un daudzajām tās gatavošanas variācijām - gan. Batātes ir gards atklājums ne tikai klasisko kartupeļu cienītājiem, bet arī ēdājiem, kas ar kartupeļu ēdieniem ir uz "jūs".
Saldie kartupeļi arvien biežāk parādās kā pastāvīgi iemītnieki veģetāriešu ledusskapjos, jo to pagatavošanā tik tiešām ir plašas iespējas izpausties, un ikviens var apmierināt savas garšu kārpiņas – gan ar sāļiem, gan saldiem ēdieniem.
Raksturot batāti varētu šādi – pēc izskata kā kartupelis vai biete, bet garšā kaut kas starp burkānu un ķirbi. Nepagatavots saldais kartupelis ir ciets un bez tam raksturīgās saldās garšas, jo savas labākās īpašības tas demonstrē izvārīts vai izcepts.
Kāpēc oranžās krāsas bumbuli būtu ieteicams uzturā lietot biežāk? Ne tikai interesantās garšas un ēdienkartes dažādošanas dēļ, bet arī tāpēc, ka saldie kartupeļi satur ievērojami mazāk cietes, turklāt tie ir vērtīgs B un C vitamīnu, kā arī kalcija un kālija avots.
Kā gatavot saldo kartupeli jeb batāti?
Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā gardi pagatavot šo saldeno bumbuli – pārgriezt uz pusēm, sadurstīt ar dakšu vai nazi to no visām pusēm un cept cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 20-25 minūtes. Batāte būs kļuvusi mīksta un patīkami salda, ko pēc tam varēsi izmantot biezeņa, plācenīšu vai krēmzupas gatavošanai. Protams, saldais kartupelis būs itin gards arī pats par sevi, pārkaisot to ar sāli, pipariem vai asuma cienītājiem – ar čili pulveri.
Gardu un nesarežģītu maltīti var pagatavot, pēc cepšanas izgrebjot kartupeļa mīkstumu, atstājot to nedaudz gar malām, tad ar dakšiņu atsevišķā bļodā sastampājott kopā ar krēmsieru un tunci savā sulā, sieru vai pat apceptu bekonu. Pēc tam masu pildi atpakaļ kartupeļa laiviņā un pasniedz jau kā pildītu batāti.
Sacepumos, sautējumos vai vienkārši cepot vai vārot kopā ar citiem dārzeņiem, batāte noteikti jānomizo, bet, ja to cep vienu pašu cepeškrāsnī, var mizu atstāt - tad būs vieglāk izņemt gatavo mīkstumu.
Starp citu, ja cepeškrāsnī izcepsi batātes, tad pēc tam, ietītas folijā, tās var nedēļu glabāt ledusskapī. Mīkstumu var pēc tam pievienot krēmzupai, plācenīšiem vai kādam citam ēdienam.
Variāciju, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut šo produktu, ir patiesi daudz, un tās ir ļoti dažādas. Piejaucot to klāt klasiskajam kartupeļu biezenim, iegūsi apetītlīgas krāsas biezputru. Izmanto to kā sastāvdaļu krēmzupas, karija, sautējuma, kiša, sacepuma gatavošanā vai vienkārši izcep daiviņās, pārkaisot ar gardām garšvielām, kā jau minēts iepriekš.
Starp citu, arī kartupeļu frī gatavošanā batātes būs gards atklājums un šāda alternatīva noteikti būs daudz veselīgāka. No šī saldenā bumbuļa var gatavot arī čipsus, plāni sagriežot to šķēlēs un izcepot cepeškrāsnī vai vārot eļļā.
Batātes savu uzvaras gājienu ārzemēs šobrīd demonstrē arī saldajos ēdienos – saldenās garšas dēļ to var pievienot maizes, kūku un kēksu sastāvam. Piemēram, ķirbju kūkas cepšanā ķirbju biezenim var pievienot saldo kartupeļu mīkstumu, arī pankūkās šis būs gards papildinājums, bet sodas maizes gatavošanā izmēģini kādu reizi pievienot arī batātes mīkstumu.
Ielūkojies Tasty.lv recepšu krājumos un izmēģini kādu no šīm 14 gardajām receptēm, kur izmantotas batātes jeb saldie kartupeļi!
Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem
Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.
Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.
Cūkgaļas burgers ar bietēm un saldā kartupeļa daiviņām
Kurš gan spēj atteikties no burgera? Ja burgers tiek gatavots mājās, tas noteikti ir veselīgāks par ātro ēstuvju piedāvājumiem, turklāt tad var eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļām. Šajā gadījumā frī kartupeļi tiek gatavoti no saldā kartupeļa, savukārt burgeram ir pievienotas bietes, kas šo ēdienu padara ne tikai neparastāku, bet arī vērtīgāku.
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci
Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.
Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit