citroni
Foto: Shutterstock
Citronu sezonas plaukumā tiem arvien var atrast jaunus pielietojumus. Pa šķēlītei pievienojam tējai un ūdenim. Sulu dāsni izmantojam desertos, marinādēs un mērcēs, bet miziņa ir lielisks papildinājums kēksiem, kūkām, krēmiem un citiem gardumiem. Kas vēl būtu jāzina par tik pazīstamo citronu?

Profesionāļi no Thekitchn.com apkopojuši piecus vērā ņemamus padomus, kas noderēs kā virtuvē, tā ikdienas mājas solī.

1. Lai atrastu pašus sulīgākos citronus veikalā, pirms nopirkšanas tos viegli paspied ar pirkstiem. Sulīgākie citroni būs mīkstāki. Vēl var palīdzēt miziņa – ja tā ir plāna un gluda, zini, citrons būs sulīgs un neliks vilties.

2. Cieši noslēdzams plastmasas maisiņš ir ideālais veids, kā uzglabāt citronus ilgāk svaigus. Tā vietā lai citronus vienkārši noliktu augļu grozā vai ledusskapī, liec tos maisiņā un tikai tad ledusskapī. Šādi uzglabāti citroni būs lietojami pat mēneša garumā.

3. Ja gatavojot izmanto vien citronu sulu – norīvē tā miziņu un sasaldē, lai izmantotu vēlāk. Tie, kas gatavo bieži, zinās, ka receptes bieži vien pieprasa vien citrona miziņu vai tikai citrona sulu. Liekas citrona rezerves vienmēr noderēs, kaut lai tikai piešķirtu garšu kādai mērcei vai putukrējumam.

4. Izmanto citronu un sāli kā tīrīšanas līdzekli koka virtuves dēlīšiem. Bieži izmantots koka dēlītis piesūcas ar smaržām un kļūst taukains. Lai ik pa laikam to atsvaidzinātu, uzber uz tā rupjo sāli un izrīvē pa to citronu ar tā sulu. Pēc tam dēlīti noskalo un izmanto, ja ne kā jaunu, tad vismaz patīkami smaržojošu un tīru.

5. Citrons palīdzēs iztīrīt arī mikroviļņu krāsni. Nelielā bļodiņā izspied ciena citrona sulu, ieliec traukā arī izspiestās citronu pusītes un pielej mazliet ūdens. Pēc tam bļodiņu liec mikroviļņu krāsnī un karsē trīs minūtes. Karstumā ūdens un citrona skābā sula kondensēsies un būs dabīgs tīrīšanas līdzeklis. Kad krāsns beigusi karsēties, ļauj tvaikiem pastāvēt piecas minūtes. Pēc tam vienkārši izslauki ar drāniņu mikroviļņu krāsni un viss!

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.

Lasīt vairāk

Klasiskā citronu tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.

Lasīt vairāk

Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu

Foto: Shutterstock

Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.

Lasīt vairāk

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.

Lasīt vairāk

Citronu un jogurta kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie un trauslie groziņi ar burvīgo citronu krēmu būs perfekti pie pēcpusdienas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.

Lasīt vairāk

Citronu un kazas siera kūka ar ogām

Foto: Shutterstock

Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.

Lasīt vairāk

Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru

Foto: DELFI

Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.

Lasīt vairāk

Svaigais citronu siers

Foto: Shutterstock

Citrona siers jeb biezpiens ir maigs, ar ļoti patīkamu garšu. Turklāt tas ir neticami veselīgs. Šo sieru mēdz saukt arī par ilgdzīvotāju sieru. Sieru var siet, izmantojot tikai sāli, bet var pievienot arī rīvētu ķiploku vai smalki sagrieztus zaļumus. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 450 grami siera.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!