Profesionāļi no Thekitchn.com apkopojuši piecus vērā ņemamus padomus, kas noderēs kā virtuvē, tā ikdienas mājas solī.
1. Lai atrastu pašus sulīgākos citronus veikalā, pirms nopirkšanas tos viegli paspied ar pirkstiem. Sulīgākie citroni būs mīkstāki. Vēl var palīdzēt miziņa – ja tā ir plāna un gluda, zini, citrons būs sulīgs un neliks vilties.
2. Cieši noslēdzams plastmasas maisiņš ir ideālais veids, kā uzglabāt citronus ilgāk svaigus. Tā vietā lai citronus vienkārši noliktu augļu grozā vai ledusskapī, liec tos maisiņā un tikai tad ledusskapī. Šādi uzglabāti citroni būs lietojami pat mēneša garumā.
3. Ja gatavojot izmanto vien citronu sulu – norīvē tā miziņu un sasaldē, lai izmantotu vēlāk. Tie, kas gatavo bieži, zinās, ka receptes bieži vien pieprasa vien citrona miziņu vai tikai citrona sulu. Liekas citrona rezerves vienmēr noderēs, kaut lai tikai piešķirtu garšu kādai mērcei vai putukrējumam.
4. Izmanto citronu un sāli kā tīrīšanas līdzekli koka virtuves dēlīšiem. Bieži izmantots koka dēlītis piesūcas ar smaržām un kļūst taukains. Lai ik pa laikam to atsvaidzinātu, uzber uz tā rupjo sāli un izrīvē pa to citronu ar tā sulu. Pēc tam dēlīti noskalo un izmanto, ja ne kā jaunu, tad vismaz patīkami smaržojošu un tīru.
5. Citrons palīdzēs iztīrīt arī mikroviļņu krāsni. Nelielā bļodiņā izspied ciena citrona sulu, ieliec traukā arī izspiestās citronu pusītes un pielej mazliet ūdens. Pēc tam bļodiņu liec mikroviļņu krāsnī un karsē trīs minūtes. Karstumā ūdens un citrona skābā sula kondensēsies un būs dabīgs tīrīšanas līdzeklis. Kad krāsns beigusi karsēties, ļauj tvaikiem pastāvēt piecas minūtes. Pēc tam vienkārši izslauki ar drāniņu mikroviļņu krāsni un viss!
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.
Klasiskā citronu tarte
Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.
Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu
Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.
Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem
Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!
Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti
Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.
Citronu un jogurta kēkss
Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.
Citronu kūciņas
Kraukšķīgie un trauslie groziņi ar burvīgo citronu krēmu būs perfekti pie pēcpusdienas tējas vai kafijas.
Citronu krēma plātsmaize ar drupačām
Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.
Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē
Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.
Citronu un kazas siera kūka ar ogām
Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.
Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru
Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.
Svaigais citronu siers
Citrona siers jeb biezpiens ir maigs, ar ļoti patīkamu garšu. Turklāt tas ir neticami veselīgs. Šo sieru mēdz saukt arī par ilgdzīvotāju sieru. Sieru var siet, izmantojot tikai sāli, bet var pievienot arī rīvētu ķiploku vai smalki sagrieztus zaļumus. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 450 grami siera.