avokado auglis
Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kas pie dārzeņu stenda tomēr izvēlas avokado atstāt, jo nepatīk ķēpa ar mizošanu, griešanu un kauliņa izņemšanu, tad šie padomi mainīs paradumu, un avokado sagatavošana vairs nešķitīs neiespējamā misija.

Avokado nomizošana, sagriešana un kauliņa izņemšana itin nemaz nav sarežģīta, ir tikai jāzina labākā pieeja, kā to darīt, lai lielākā daļa augļa tomēr nonāk ēdienā, nevis pie mizas vai izķēpāta.

Visērtāk sagriezt mīkstu un jau nogatavojušos augli būs tad, ja pārgriezīsi to uz pusēm, tad katru pusīti griežot savā virzienā, sadalīsi divās daļās. Vienā pusītē noteikti būs palicis kauliņš, un to var izņemt ar ēdamkarotes palīdzību, vai ar asu nazi iecirst tajā, un tad, nedaudz pagriežot to, izņemt. Pašu augļa mīkstumu pēc tam var izgrebt ar ēdamkaroti vai arī ar nazi iegriezt gabaliņus un tikai tad izgrebt.

Cietus un ne tik gatavus avokado var mizot, nesagrieztus uz pusēm, taču šādā pieejā tomēr liela daļa augļa mīkstuma tiek izmesta līdz ar mizām, tāpēc vienmēr izvēlies gatavus augļus, tie būs arī gardāki un vieglāk gatavojami.

Salātu gatavošanai visērtāk katrā pusītē iegriezt gabaliņus un tad tos izgrebt, bet, ja nepieciešamas plānas šķēlītes, tad katru pusīti noliec uz dēlīša ar miziņu uz augšu, iegriez vairākas līnijas mizā un tad nomizo. Šādi būs vieglāk sagriezt plānas šķēles, nekā vēl nenomizotā auglī.

Video pamācība:



Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar kaviāru

Foto: Shutterstock

Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar skābu krējumu

Foto: Shutterstock

Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Avokado, olu un kukurūzas salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!

Lasīt vairāk

Avokado un bumbieru kūka

Foto: Publicitātes foto

Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!

Lasīt vairāk

Avokado šokolādes kūciņas

Divus gadus nevarēju sadūšoties izmēģināt, kāds tad sanāktu krēms no avokado un šokolādes. Vairākas reizes esmu pirkusi avokado tieši šim nolūkam, bet vienmēr tas avokado aiziet salātos vai kādā kokteilī/zupiņā.... Beidzot, pateicoties neplānotiem ciemiņiem un tam, ka mājās bija tikai avokado, - tiku pie avokado krēma, ko ieliku groziņos, izveidojot mazas kūciņas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!