Pirmā Lielā gavēņa nedēļa aizvadīta un nu varam teikt, ka vēl tikai četras nedēļas atlikušas. Taču, ja vēl joprojām meklē veidus, kā gavēņa laikā ikdienas maltīti, kad no ēdienkartes izslēgta gaļa, padarīt īpašāku, Tasty.lv ir daži nelieli padomi. Viens no pateicīgākajiem gavēņa laika ēdieniem, kuru baudīt var teju katru dienu, ir veģetārās zupas. Kā papildināt zupas garšu un padarīt to nedaudz īpašāku?
Bagātīgs dārzeņu pamats buljonam: tā kā gavēņa laikā atsakāmies ne vien no gaļas gabaliņu pievienošanas zupai, bet arī no tādas vienkāršas lietas, kā liellopa vai cūkgaļas buljona kubiņiem, zupa jāgatavo tā, lai dārzeņu buljons garšotu izcili. Izteiktas garšas dārzeņu buljonam pievieno smalki sagrieztus sīpolus, selerijas, puravus. Neaizmirsti arī par burkāniem. Kreptīgāku garšu var panākt arī ar sēnēm.
Pirms vārīšanas pasautē dārzeņus: kad sagriezti burkāni, kartupeļi, kāļi un visas citas sastāvdaļas, pirms lej zupai pa virsu ūdeni, apcep dārzeņus nelielā eļļas daudzumā kopā ar garšvielām un sīpoliem.
Cieti saturošas piedevas: biezākas un kreptīgākas zupas noslēpums – pupiņas, rīsi un makaroni. Zupai pievienotās pupiņas (iepriekš izmērcētas vismaz nakti), cieti saturošie rīsi un makaroni padarīs zupu ne vien biezāku, bet arī sātīgāku. Gavēņa laikā tas ir īpaši noderīgi, jo aizstās ierasto gaļas porciju.
Gabaliņš sviesta: tieši pirms pasniegšanas iemaisi zupā gabaliņu sviesta. Tas karstajā virumā izkusīs un piešķirs zupai patīkami maigu garšu un aromātu.
Izmaini zupas tekstūru: zupu nedaudz tumīgāku var pagatavot pavisam vienkārši – uz dažām sekundēm ieliec katlā rokas blenderi un sasmalcini dažus dārzeņus.
Garšaugus pievieno pēdējās zupas vārīšanas minūtēs: zaļumu piebēršana zupas katlam pēdējās divās gatavošanas minūtēs padarīs to krietni vien aromātiskāku un pētersīļu, bazilika vai koriandra garša nepazudīs starp citām sastāvdaļām.
Pesto kā pēdējā nots: ja esi iecienījis gardo zaļumu pesto, pievieno to arī savai dārzeņu zupai. Gluži kā skābais krējums biešu zupā, arī pesto dārzeņu zupā dara brīnumus un liks garšas kārpiņām priekā dejot.
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.
Gurķu un piparmētru zupa
Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.
Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem
Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem
"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm
Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.
Pupiņu un lapu kāpostu zupa
Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.
Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.