Foto: Shutterstock
Arvien lielāku popularitāti pasaulē un arī pie mums gūst glazūrkēksiņi. Pieredzējušiem šo gardumu cepējiem noteikti nav šaubu, ka bez mafinu pannas tos izcept ir teju neiespējami, citādi mīkla no papīra formiņām izlīs, taču mafinu pannu vērts iegādāties ne tikai šo gardumu dēļ.

Vai tie būtu klasiskie kēksiņi, vai glazūrkēksiņi ar bagātīgu krēma kārtu virspusē, bez speciālās pannas tos neizcept. Visbiežāk veikalā atrodamas pannas ar sešām vai 12 iedobēm. Atceries – jo vairāk iedobju, jo mazāki sanāks kēksiņi, tāpēc skaits jāpielāgo ne tikai ēdājiem, bet arī tam, cik lielus gardumus vēlies cept. Starp citu, ir pieejamas arī pannas pat ar 24 iedobītēm, taču tās būs pavisam maziņas – šāda izmēra kēksiņi piestāvēs bērnu ballītēm. Atceries, ka kēksiņu cepšanā svarīgi izmantot arī papīra formiņas, kur ieliet mīklu, tad gardumus pēc tam būs vieglāk izņemt.

Šī panna noderēs ne tikai mafinu un glazūrkēksiņu cepšanai, bet arī oriģinālāku gardumu gatavošanai. Iedobītēs ieklāj kārtaino vai smilšu mīklu, tādā veidā izcepot groziņus, kur pēc tam pildīt salātus, krēmu vai putukrējumu ar augļiem un ogām. Nevar nepieminēt pannas oriģinālāko izmantojumu – olu cepšanai. It īpaši tad, ja brokastīs ir vairāki ēdāji, katrā iedobē, kas ieziesta ar eļļu vai sviestu, var ieliet olu un cept tās cepeškrāsnī. Ieberot katrā iedobē sagrieztus dārzeņus, sēnes, sarīvētu sieru vai pat bekonu, papildinot ar sakultu olu, var pagatavot arī mazas omletes.

Ja plānota ballīte ar uzkodām, mafinu pannas izmantojums šai sakarā būs pašā laikā! Katrā iedobē saliec citus našķus un pasniedz kā uzkodu paplāti, piemēram, vienā iedobē ar olīvām, otrā ar riekstiem, vēl kādā saulē kaltētiem tomātiem, gurķīšiem vai ko citu. Vēl iedobes var izmantot dažādu mērču pasniegšanai.

Patiesībā šai pannai ir neierobežotas iespējas. Ja ir slinkums cept kotletes uz pannas un negribas tērēt tik daudz taukvielu, tad var iedobēs likt arī kotlešu masu. Ja gribas vienādas formas cepumus un ir bažas, ka tie varētu pārāk izplūst, tad mīklu var likt arī mafinu pannas iedobēs.

Vēl kāds oriģināls pannas izmantošanas veids. Apgriez pannu otrādi, uz iedobju pamatnēm izkārto sarīvētu cieto sieru, liec tādā pat virzienā pannu cepeškrāsnī un viegli apcep sieru, lai tas ir zeltains. Sieru vēlams izkārtot tā, lai tas pielīp arī pie sānu malām. Izņemot pannu, ļauj sieram atdzist, lai tas ieņem formu un kalpo kā groziņš elegantu uzkodu pasniegšanai. Šāds uzkodu pasniegšanas veids nebūs bieži redzēts!

Siera un šķiņķa kēksiņi

Foto: Shutterstock

Mīksti un gaisīgi kēksiņi ar šķiņķi un sieru. Lieliski noderēs brokastīs vai nelielās viesībās kā uzkoda.

Lasīt vairāk

Mafini ar žāvētu ķiršu un mandeļu skaidiņu cepurītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazas, košas un garšīgas kūciņas, kurām pārmaiņas pēc virsū ziesta nevis salda sviesta glazūra, bet gan žāvēti ķirši, mandeļu skaidiņas un pavisam nedaudz marmelāde. Patīkamu saldumu kēksiņiem piešķirs receptē izmantotais medus.

Lasīt vairāk

Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock

Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs. Ar šo produktu daudzumu sanāks 12 groziņi.

Lasīt vairāk

Mīksti medus mafini, kuros paslēpies muslis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pasakaini smaržīgi medus un piparkūku garšvielu mafini, kuros iecepts arī kraukšķīgs riekstu, auzu pārslu, žāvētu augļu un ķirbju sēkliņu muslis. Mafinus var ēst gan siltus, gan aukstus, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.

Lasīt vairāk

Sāļie kartupeļu un biezpiena kēksiņi

Foto: DELFI.lt

Uzkodu galdam vai kā piedeva pie pamatēdiena - sāļie kartupeļu un biezpiena kēksiņi.

Lasīt vairāk

Grēcīgās šokolādes glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas un gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki, kuriem pa virsu ziesta olbaltumu un sviesta glazūra, kurai pievienota aromātiskā tumšā šokolāde. Kūciņas būs lielisks našķis dzimšanas dienā, kārums kādā bērnu ballītē vai noderēs kā garšīga, paša gatavota dāvana.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un dateļu mafini

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.

Lasīt vairāk

Medus kapkeiki ar košu glazūru

Foto: DELFI

Maijs, šķiet, ir laiks, kad svētki ir ik uz soļa, tāpēc šī glazūrkūciņu recepte būs piemērota reizēm, kad ir vēlēšanās iepriecināt ne tikai sevi, bet arī citus. Kapkeiki sanāks neticami gardi, tāpēc uzmanies - būs grūti atteikties no papildporcijas!

Lasīt vairāk

Siera mafini

Sātīgi, ātri pagatavojami siera mafini.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki - kēksiņi ar siera krēmu

Vasarīgi un citrusīgi – tādi ir šie kapkeiki jeb kēksiņi ar citronu krēmsiera "cepuri". Ja vēlies, vari tos dekorēt ar citrona miziņām, avenēm vai mellenēm. Receptes autore - Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

'Brauniju' glazūrkēksiņi ar šokolādes krēma putām

Svētkos iecienīta kūciņa, kas tiek moderni dēvēta par glazūrkēksiņu ir ar krēma cepurīti pasniegts tases izmēra kēksiņš. Gandrīz jebkuru kūciņu iespējams pasniegt kā glazūrkēksiņu. Galvenā atšķirība no standarta izmēra tortes ir tā, ka kēksiņš tiek cepts formiņā.

Lasīt vairāk

Sāļie siera mafini

Ideja brīvdienu brokastīm - sāļie siera mafini ar timiānu. Ar norādīto produktu daudzumu sanāks septiņi nelieli mafini.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!