Konservētas pupiņas ir viens no tiem produktiem, kuru vērts glabāt virtuves skapītī, lai tās vienmēr būtu pa rokai. Pupiņas papildinās ne vien vienkāršus salātus un zupas, bet arī sautējumus, sacepumus un daudzas citas maltītes. Pirms pupiņu pievienošanas maltītei tās gatavošanas laikā gan ir dažas lietas, kas jāņem vērā.
Ierasts, ka pēc konservēto pupiņu bundžas atvēršanas mēs tās uzreiz pievienojam salātiem, zupai vai sautējumam. Taču tā gluži nevajadzētu darīt. Lūk, vēl piecas lietas, kuras darām aplam, gatavojot konservētas pupiņas.
Pupiņas netiek noskalotas
Pēc tam, kad konservētu pupiņu bundža ir atvērta, mēs tās nenoskalojam. Bet to vajadzētu darīt. Kā norāda "Thekitchn" kulinārie speciālisti, konservēto pupiņu šķidrumā ir ļoti daudz cietes un nātrija, kas ēdājiem nenāk par labu. Tāpēc, pirms pievienošanas maltītei, konservētās pupiņas kārtīgi nokās un noskalo zem ūdens strūklas.
Lieka sāls pievienošana
Tā kā konservētās pupiņās jau ir nātrijs, papildu sāls nav nepieciešams. Gatavojot konservētās pupiņas, nogaršo – ja tās ir sāļas, salātiem vai sautējumiem vēl vairāk sāls nebūs nepieciešams.
Par maz pupiņu
Reizēs, kad recepte pieprasa iepriekš izmērcētas kaltētās pupiņas, tās var aizvietot ar konservētām pupiņām. Bet ar vienu noteikumu – izmanto divreiz vairāk konservēto pupiņu, nekā vārīto. Piemēram, ja recepte pieprasa krūzi kaltētu pupiņu, būs nepieciešamas divas krūzes konservētas pupiņas.
Pirms cepšanas pupiņas netiek nosusinātas
Ja konservētās pupiņas izmanto receptē, kuru jāgatavo cepeškrāsnī, pirms pievienošanas pārējām sastāvdaļām tās ir kārtīgi jānosusina. Tas nepieciešams, lai pupiņas saglabātos kraukšķīgas un apetītlīgas.
Pāri palikušās pupiņas tiek glabātas bundžā
Ja pēc gatavošanas pāri palikusi ir puse no konservētajām pupiņām, tās nevajadzētu glabāt turpat bundžā. Ledusskapī pupiņas tikai uzņems metāla garšu un būs mazāk garšīgas. Pāri palikušās pupiņas pārliec stikla vai plastmasas uzglabāšanas traukā un ledusskapī atstāj ne ilgāk par nedēļu.
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Ar kuskusu, pupiņām un kukurūzu pildīta paprika
Vienkārša un krāsaina recepte vakariņām - pildītas paprikas, kurās paslēpts kuskuss, kukurūza un konservētas pupiņas. Pasniedz kopā ar pikanto salsas vai kādu jogurta mērcīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Pupiņu un lapu kāpostu zupa
Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē
Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!
Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu
Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Pupiņu zupa ar liellopa gaļu un desiņām
Zupa ar spēcīgu garšu sātīga ēdiena cienītājiem. Šajā Chili con carne interpretācijā netrūkst gaļas, garšvielu un, protams, sarkano pupiņu. Angļu valodā ir iegājies apzīmējums "komforta ēdiens" (comfort food), ar kuru tiek apzīmēti tādi ēdieni, kas dod mājīguma sajūtu un ļauj vismaz uz brīdi piemirst par savām ikdienas raizēm – šī zupa noteikti ir viens no šādiem ēdieniem.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Veģetārais pupiņu sautējums
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.