Citroni – vieni no tiem augļiem, kurus pārsvarā izmanto tieši pamatēdienu papildināšanai. Citronu sulu plaši izmanto dažādās mērcēs un marinādēs, šķēlītes pievieno zivīm, bet smalki sarīvētu miziņu mēdz pievienot garnējumiem un uzkodu mērcēm. Citronu sīvums patīkami izcelsies lapu salātos, bet sula atsvaidzinās cepeškrāsnī gatavotas zivis. Bez citrona neiztikt arī zupās – piekritīsiet, soļanka garšos krietni vien labāk, ja zupas šķīvī atradīsies citrona šķēlīte. Citroni piestāvēs truša un jaunlopa gaļai.
Apelsīni – tā kā apelsīni, atšķirībā no citroniem, ir krietni vien saldāki, tie lieliski iederēsies svaigajos lapu salātos. No apelsīnu sulas gatavotā mērce būs saldāka, tāpēc labi ies kopā ar baltvīna etiķi, medu, olīveļļu un garšvielām. Apelsīna šķēlītes var pievienot vistas un tītara gaļas ēdieniem, truša gaļai, cūkgaļas cepešiem un pat jaunlopa gaļai.
Bumbieri – šie saldie augļi lieliski izcelsies salātos a spinātiem, rukolu un citiem lapu salātiem, ja pasniegs kopā ar zilā siera vai fetas siera gabaliņiem un valriekstiem. Bet gaļas ēdienos bumbieri izcelsies ar vistu, tītaru, pīli un pat brieža gaļu.
Granātāboli – mazās granātābolu sēkliņas, tāpat kā apelsīnus un citronus, izmanto gan mērču pagatavošanā, gan ka piedevu salātiem, gan garnējumu gaļai. Atliek vien uzbārstīt granātābolu sēkliņas maltītei un garšīgs efekts būs panākts. Granātāboli jo īpaši saskanēs ar jēra, vistas, tītara, pīles un brieža gaļu.
Vīnogas – universāla oga, kas derēs teju jebkurai maltītei. Vīnogas pievienot kā lapu salātiem, tā gaļas salātiem, kuros ir majonēzes mērces, kā arī siltajām mērcēm un gaļas pildījumiem. Ļoti labi vīnogas garšos kopā ar putna gaļu, it īpaši vistas, kā arī papildinās maigo teļa gaļu. Gatavojot gan labāk izvēlēties vīnogas, kurām nav kauliņu, lai ēdājiem nebūtu ar tiem jācīnās.
Zemenes – jā, arī saldo ēdienu karalienes zemenes var būt lieliska piedeva pamatēdieniem. Visvienkāršāk tās būs pievienot salātiem – tās piešķirs maltītei patīkamu sulīgumu. Bet, gatavojot gaļas ēdienus, tās vislabāk saskanēs ar cūkgaļu.
Āboli – šķiet, nav tādas maltītes, kurai nevarētu pievienot ābolus. Tie lieliski iederēsies gan rasolveidīgajos salātos ar krējuma un majonēzes mērcēm, gan svaigajos lapu salātos. Bet gaļas ēdienu cepeši bez tiem nav iedomājami – āboli lieliski garšo kopā ar cūkgaļu, truša gaļu, putnu gaļu, kā arī teļa gaļu. Vēl tos var plaši izmantot krēmzupu un biezeņu pagatavošanā.
Dzērvenes – lai gan dzērvenes ir patiesi gardas saldajos ēdienos, jo īpaši to garša izceļas tieši pamatēdienos. No tām gatavo siltas mērces, kas papildinās salātus un gaļas ēdienus, kā arī pievieno cepešiem, pildījumiem un pat zivīm. Dzērvenes lieliski garšos jēra gaļas, tītara, pīles un cūkgaļas ēdienos. Bet viscaur ziemā, kad nepieciešama deva vitamīnu, lielogu dzērvenes var pievienot arī krēmzupām.
Kazenes, avenes – no šīm ogām sanāks izcili gardas mērces. Atliek vien uz panniņas sabērt ogas, apcept sviestā un pārliet ar nedaudz sarkanvīna. Rezultāts – silta, vienkārša un ļoti aromātiska mērce, kuru pasniegt pie gaļas. Bet, gatavojot veselīgus lapu salātus, šķīvim var piebērt sauju šo ogu, lai papildinātu garšu buķeti.
Ananasi – cūkgaļas un liellopa gaļas ēdieni ir tie, kuros ananass izceļas godam. Tā kā šie gaļas ēdieni nereti ir sīvāki, ar spēcīgāku garšu, tad izteikti saldie ananasi būs fantastisks kontrasts un radīs neparastu garšu buķeti.
Pannā sutināta vista ar vīnogām
Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.
Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu
Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.
Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti
Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Eksotiskās jūras ķemmītes ar zemenēm
Saldās zemenes un izcili gardās jūras velšu karalienes jūras ķemmītes satiekas vienā šķīvī. Spirgtumu eksotiskajai, bet tajā pašā laikā vienkāršajai maltītei piešķirs patīkami skābais laims.
Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm
Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem
Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.
Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem
Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.
Kraukšķīgais cūkas stilbiņš
Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.
Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem
Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Krāsnī ceptas laša pauniņas
Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.