Pistācijas var būt lieliska piedeva dažādiem salātiem – izlobītas no čaulītēm, tās ar nazi sasmalcina. Pēc tam pārkaisa pāri lapu salātiem vai graudaugu salātiem, ar rīsiem, kvinoju, bulguru.
Pistācijas tāpat var pievienot arī makaronu un rīsu pamatēdieniem. Piemēram, iemaisot tos spageti ar krēmsieru, pievienojot maltās gaļas mērcei, kas likta virs rīsiem, vai papildināt ar pistācijām tik vienkāršo vakariņu maltīti – plovu.
Ja pesto ir viena no iecienītākajām mērcēm, tad tā pagatavošanai nepieciešamos ciedru riekstus vai mandeles var aizvietot ar pistācijām. Rezultāts – ārkārtīgi krēmīgs, zaļš un maigs pesto, kurā pistāciju garša lieliski saskanēs ar svaigo baziliku (gatavošanai izmanto šo recepti). Ja pesto pagatavošanai izmanto sāļās pistācijas, kas izlobītas no čaulītēm, nevajadzēs zaļumu mērcei pievienot papildu sāli.
Pistācijas lieliski garšo kopā ar svaigajiem sieriem un augļiem. Kā arī ar jogurtu un ogām. Tāpēc pavisam vienkāršu un garšīgu desertu var pagatavot no grieķu jogurta, mellenēm un pistācijām. Vai pagatavot krāsnī ceptus persikus, kuriem pa virsu uzlikts kazas siers un uzkaisīti zaļie rieksti. Pistācijas lieti noderēs arī tad, ja gatavo lassi – saldo mango, piena un jogurta kokteili. Pievieno riekstus vēl pirms dzēriena blendēšanas, kā arī dekorē ar tiem glāzi.
Tāpat, kūku mīklās, kēksos, mafinos un citās kūciņās nepieciešamos riekstus pamēģini aizvietot tieši ar pistācijām. Tā kā pistācijas ir visai mīksti rieksti, tikai ar tiem raksturīgu garšu un krāsu, biskvītiem tās piešķirs patīkamu garšu, krāsu, smaržu un tekstūru. Piemēram, glazūrkēksiņi būs mitri un tiem nevajadzēs nekādas papildu garšas. Ja runājam par saldumiem, nedrīkst aizmirst, ka pistācijas ir pamatsastāvdaļa daudziem Austrumu saldumiem, tostarp Turcijā populārajai baklavai – filo mīklas, medus un pistāciju deserts.
Nedaudz par pistācijām
Pistācijas ir vieni no veselīgākajiem riekstiem, jo tajos ir maz tauku un kaloriju. Pie reizes, tās satur ievērojamu daudzumu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Turklāt, lai izvairītos no pārešanās, našķojoties izvēlies pistācijas, kas ir čaulītēs – lobīšana būs puse no procesa un zināsi, ka neesi apēdis par daudz. 100 gramos pistāciju ir 27 grami šķiedrvielu, 45 grami tauku un 20 grami proteīnu. Vairāk par pistāciju vērtīgumu uzturā lasi Rutks.lv.
Pistāciju koki, no kuru augļiem iegūst riekstus, cēlušies no Centrālāzijas un Tuvo Austrumu apvidus. Šobrīd lielākie pistāciju kultivētāji pasaulē ir Irāna, ASV un Turcija, tālu neatpaliekot arī Ķīnai un Sīrijai. Taču pistāciju koku lauki sastopami arī Grieķijā un Itālijā. No viena pistāciju krūma, ja tas ir vidēja izmēra (10 metri), sezonas laikā var iegūt līdz pat 50 kilogramus riekstu.
Interesanti, ka aptuveni pirms 30 gadiem pistācijas lielākoties tika mākslīgi nokrāsotas sarkanas. Importa pistācijām tā novērsti redzamie defekti uz čaulītēm, vēsta Thekitchn.com. Šobrīd gan reti kur sastopamas sarkanās pistācijas, jo šāda prakse nav izplatīta.
Jogurts ar melleņu mērci un pistācijām
Laiks uzfrišināt ierasto brokastu jogurta bļodiņu ar ko īpašu! Pagatavo gardu melleņu kompotu, kas piedevām garšos un smaržos pēc gabaliņa saules, pateicoties apelsīnam un vaniļas ekstraktam. Servējot neaizmirsti pievienot pistācijas – tās ne tikai dos enerģiju dienas sākumam, bet patīkami kontrastēs ar jogurtu un saldajām ogām.
Jēra ragū ar rīsu makaroniem
Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.
Liels pildītais pīrāgs ar pīles gaļu, pistācijām un aprikozēm
Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.
Mango lassi no Pendžābas
Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.
Krāsnī cepti persiki ar Gorgonzolas sieru
Ļoti vienkāršs, bet gards deserts, kura vienīgais saldinātājs ir medus. Saldskābais persiks līdzsvaros trekno, krēmīgo Gorgonzolu, bet pistāciju gabaliņi desertam uzliks punktiņu uz i.
Interesantā dārzeņu un riekstu pildījuma mīklas rulete
Fantastiski garda dārzeņu rulete, kurai kraukšķīgumu piešķirs ne tikai pati mīkla un sezama sēkliņas, kas uzkaisītas pa virsu, bet arī neliels, paslēpts gardums - sasmalcināti rieksti starp mīklas kārtām. Šis būs interesants veids, kā papildināt ne tikai pusdienu ieradumus ar ko vizuāli vienkāršāku, bet arī gardums, kuru paņemt līdzi un ēst visas dienas garumā.
Pistāciju glazūrkūciņas ar pūdercukura garnējumu
Šī pistāciju glazūrkūciņu recepte būs lieliska kompanjone vakariem, kad vēlies pagatavot ko saldu, samērā vieglu un neikdienišķu. Pistāciju kūciņas lieliski garšos kopā ar tēju vai citiem siltajiem dzērieniem vēsajos ziemas vakaros.
Žāvētas vistas salāti ar pistācijām un vīnogām
Vienkārši pagatavojami un ļoti garšīgi salāti ātrām vakariņām vai launagam.
Ķiršu un pistāciju plātsmaize
Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.
Pistāciju un kokosriekstu konfektes
Man patīk pistāciju rieksti. Kādreiz gan pazinu tikai čaulās un sālītus, un tie man ļoti garšoja, bet izrādās, veikalos var atrast arī izlobītus no čaulām un nesālītus. Lūk, arī atbilde uz manu kādreizējo jautājumu - kā var pietikt pacietības lobīt ārā pistācijas, lai pievienotu tās ēdieniem.
Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām
Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem (recepti aplūko šeit), pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Ja tev nav vakardienas šķiņķīšu, vari tos aizstāt ar kūpinātu vistu. Garšīgi!
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Mājās gatavotas marcipāna konfektes ar šokolādi un pistācijām
Mājās gatavotas marcipāna konfektes - gan pašu priekam, gan dāvaniņām Ziemassvētkos! Recepte no portāla "Cālis.lv" arhīva.
Riekstu un brokastu pārslu mikslis – sāļā uzkoda
Saldi sāļais našķis, uzkošanai starp ēdienreizēm, skatoties kādu filmu vai hokeja spēli. Brokastu pārslām un riekstiem pikantumu piešķirs sausā paprikas garšviela, bet Vorčesteras mērce palīdzēs mikslim saķept.