kartupeļi
Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka bez kartupeļiem pusdienas vai vakariņas daudziem nav iedomājamas. Garšīgu kartupeļu pagatavošanai svarīgs ir ne tikai apstrādes veids, bet arī tas, kādi ir izvēlētās šķirnes kartupeļi. Tāpēc, lai nesaskartos ar nepatīkamiem pārsteigumiem – kā noteikt, vai kartupeļi ir miltaini vai ūdeņaini?

Padomu meklējām gudrībās no pūra lādes un uzgājām lielisku ieteikumu Jura Reiznieka grāmatā "Seni padomi". Lai pateiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Pēc tam abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja kartupeļa pusītes salīp kopā un berzējot gar tā malām veidojas putas, tas ir miltains. Bet, ja kartupeļus paberzējot un paspiežot no tiem izdalās vien ūdens – kartupeļi ir pārlieku ūdeņaini un būs ar sliktu garšu.

Kartupeļu miltainumu vai ūdeņainumu gan neietekmē tas, vai tā mīkstums ir dzeltens vai balts. Katrai šķirnei ir savas tekstūras un garšas īpatnības. Visgardākie būs miltainie, taču vārot ir jāuzmanās, lai tie neizjuktu. Tāpēc, kad tos vāra, vaktē, lai tie būtu vēl viegli stingri pirms nokāšanas. Ja plīts atļauj, tad vislabāk gardos, miltainos kartupeļus ir vārīt uz lēnas uguns.

No Latvijā pieejamajiem kartupeļiem miltaini un gardi būs "Agria", "Fontane", "Laura", "Vineta" un citu vidēji mīksto šķirņu kartupeļi (tos audzētāji apzīmē ar burtu B). Bet, ja kartupeļi nepieciešami stingri, ko pievienot salātiem un zupām, jāmeklē "A" šķirņu kartupeļi – "Almera", "Adelina", "Preciosa" un citi, norādīts biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" mājaslapā.

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar garšaugu sviestu

Foto: DELFI

Būsim godīgi, kartupeļu ēdienus ir grūti izkonkurēt, un viens no iemesliem tam ir tik dažādās pagatavošanas iespējas. Šajā gadījumā gandrīz izvārītie kartupeļi noslēgumā tiek cepti cepeškrāsnī ar garšaugu sviesta piciņām, kas ēdienu padara īpaši kārdinošu.

Lasīt vairāk

Cepelīni ar sviesta un krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Ar gaļu pildītus cepelīnus tradicionāli ēd ar sacepta speķa, kausēta sviesta vai krējuma mērci. Cepelīni ir viens no pazīstamākajiem lietuviešu tradicionālajiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Burvīga un kārdinoša kartupeļu rulete, kas pildīta ar apceptiem dārzeņiem. Pildījumu vari gatavot ļoti dažādu, atkarībā no sezonas. Tie var būt arī spināti, sēnes, kāposti un citi dārzeņi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Kārdinoši, kraukšķīgi un gardi tīstoklīši. Lieliski saderēs ar salātiem, biezpiena un krējuma mērci vai arī būs garšīgi vienkārši tādi, kā ir. Tā kā bekons kartupelim iedos gan treknumiņu, gan sāli, tad šo uzkodu var pagatavot burtiski no divām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: Shutterstock

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Foto: Shutterstock

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!