tasty - 946
Foto: Shutterstock
Citronus un laimus veikalos varam atrast visu gadu, taču kā jau visi citrusaugļi, tie vislabākie ir tieši ziemā, tāpēc ir īstais laiks tos likt lietā receptēs, kur bieži no tiem nepieciešama sula. Lai lieki neizšķērdētu citronus, ņem vērā šos padomus, kā no tiem izspiest pēc iespējas vairāk sulas.

Ja receptē nepieciešama sula, izvēlies citronus ar plānāku miziņu, savukārt biezo mizu citroni noderēs, ja nepieciešama rīvēta miziņa.

Kad labākais citrons atrasts, lielāko daļu no tā varēs izspiest, ja pirms tam augli nedaudz sasildīsi, piemēram, paturot to siltā ūdenī, vai arī izņem no ledusskapja vismaz stundu pirms lietošanas.

Vēl kāds efektīvs paņēmiens, kā citrons atdos vērtīgo sulu vairāk nekā ierasts, ja augli nedaudz paspaidīsi pa galda virsu. Nedaudz saspiežot augli, sula būs vieglāk iztecināma, un mazāk paliks pie miziņām. Šo pašu metodi var attiecināt uz laimu, kas bieži vien ir ar cietu mizu un sulu grūti izspiest.

Ērta ir citrusu sulas spiede, bet dažkārt viena citrona vai laima dēļ negribas rīku smērēt. Bet arī ar rokām ne mazāk labi var izspiest teju visu sulu. Noderīgs ieteikums citronu sulas spiešanai ar rokām – lai nebūtu tā, ka ēdienam nejauši pievienotas arī sēkliņas, ar vienu roku spied citronu, bet otru turi apakšā, un ļauj sulai tecēt cauri pirkstiem. Ja arī kāda sēkliņa izkritīs, tā paliks plaukstā (skatīt attēlu zemāk).

Foto: DELFI

Atceries, ka citronus ieteicams glabāt ledusskapī, bet atsevišķi no citiem augļiem un dārzeņiem. Ja ledusskapī jūtama nepatīkama smaka, tad daiviņu citronu atstāj uz nakti, un tā uzsūks nepatīkamos aromātus.

Tasty.lv iesaka - izspiestos citronus nebūt nav jāizmet. Ieliec izpiestās pusītes glāzē, aplej ar ūdeni, un jau pēc dažām stundām būs aromātisks un veselīgs citronūdens. Tāpat no sulas spiešanas pārpalikumus var izmantot, lai norīvētu auglim miziņu.

Sālīti citroni

Foto: Shutterstock

Sālīti citroni ir lieliska garšviela dažādiem Vidusjūras ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar tadžīnas dienvidnieciskajiem sautējumiem un zivju ēdieniem. Tos var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.

Lasīt vairāk

Ātrā skābā krējuma-citronu kūka

Foto: DELFI

Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.

Lasīt vairāk

Citronu biskvīta rulete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīga un mīksta citronu biskvīta rulete ar saldu citrona krēmu. Ruletes gabaliņi garšos lieliski kopā ar krūzi karstas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Tik vienkārši pagatavojama un tik ļoti garšīga - ceptā vistas fileja ar citronu sviestu sniegs baudu pat visizsmalcinātākajam ēdājam. Pasniedz ar salātiem, ceptiem kartupeļiem vai citronu rīsiem. Vistas filejas būs gatavas ļoti ātri, tādēļ piedevas jāpagatavo, pirms sāk cept vistu.

Lasīt vairāk

Citronu smilšu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.

Lasīt vairāk

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru

Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!

Lasīt vairāk

Citronu sviesta cepumi bez glutēna

Foto: Vida Press

Saldākai dzīvei un ikdienas priekam - vienkārša cepumu recepte, kuru novērtēs arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Siera citronkūka

Foto: Shutterstock

Siera - citrona kūka gardam našķim pie tējas.

Lasīt vairāk

Angļu citronu krēms

Foto: Shutterstock

Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.

Lasīt vairāk

Pasta ar vārītu vistu un citronu

Foto: Vida Press

Pasta ar citrusaugļa svaigumu un vistu – kas gan var būt vēl labāks, ko pagatavot vakariņām?

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!