Maltā gaļa dažādās maltītēs, šķiet, ir neatņemama mūsu tradicionālajā virtuvē. No tās gatavojam gan garšīgu mērci, gan sulīgas kotletes un sacepumus. Šoreiz pievērsīsimies gardajām maltās gaļas bumbiņām, kas lieliski garšo kopā ar tomātu mērci, kā arī frikadelēm.
Daudzviet pasaulē 9. marts ir nelieli gardēžu svētki – alternatīvajā atzīmējamo dienu kalendārā šī diena ir atzīta par Gaļas bumbiņu dienu. Tātad, burvīgs iemesls, lai pagatavotu maltās gaļas gardumus. Kā pagatavot izcilas gaļas bumbiņas? Un kā panākt, lai frikadeles zupā neizjuktu? Lūk, daži padomi, kurus ir vērts ņemt vērā!
Augstas kvalitātes gaļa
Gluži kā ar jebkuru citu produktu, arī izvēloties malto gaļu, jāgādā par to, lai tā būtu izcilas kvalitātes. Ideālu gaļas bumbiņu noslēpums slēpjas nevis gaļas veidā, bet gan malumā un svaigumā. Frikadeļu un bumbiņu pagatavošanai derēs kā cūkgaļas maltā gaļa, tā liellopa, teļa, vistas un tītara. Galvenais, kas jāņem vērā – lai tā ir malta no karbonādes/filejas daļas un svaiga. Gaļas bumbiņām un frikadelēm var sajaukt cūkgaļas un liellopa maltās gaļas uz pusēm – maltīte nebūs pārāk trekna, bet rezultāts – gards.
Gaļu pirms gatavošanas atdzesē
Vēl viens triks, lai gaļas bumbiņas un frikadeles gatavojot neizjuktu – aukstums. Maltās gaļas masai ir jābūt pēc iespējas aukstākai, tāpat arī pievienotajām sastāvdaļām. Tāpēc, ja maltajai gaļai pievieno arī olu, krējumu vai pienu, tad izmanto tādu, kas tikko pabijis ledusskapī. Auksta maltās gaļas masa tik ātri nesabruks, saskaroties ar karsto pannu vai šķidrumu zupas katlā.
Garšvielas – izteiksmīgumam, piena produkti – sulīgumam
Līdzīgi kā ar kotletēm, arī gaļas bumbiņām un frikadelēm, kas tiks liktas zupā, maltās gaļas masai obligāti jāpievieno garšvielas – sāls, pipari, garšaugi. Bet sulīgu gaļas bumbiņu noslēpums – pāris ēdamkarotes krējuma vai piena. Gaļu arī vajag labi izmīcīt un izsvaidīt, lai bumbiņas nebūtu pārāk cietas.
Bet, ja nākas saskarties ar problēmu, ka frikadeles zupā jūk ārā un nav visai pievilcīgas, viens no glābiņiem ir kartupelis. Pievieno to sarīvētu maltās gaļas masai (vienādā proporcijā cūkgaļa un liellopa gaļa) un kārtīgi iemaisa kopā ar olu. Ja kartupeļa skaidiņas nav vēlēšanās sagaršot, noderēs arī kartupeļu ciete – aptuveni uz puskilogramu maltās gaļas liek nepilnu ēdamkaroti kartupeļu cietes.
Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām
Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.
Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām
Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.
Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem
Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.
Gaļas bumbiņas ar fetas siera drupačām
Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Sulīgās gaļas bumbiņas tomātu mērcē
Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.
Gaļas frikadeles krēmīgā mērcē jeb Kenigsbergas klopši
Sātīgām pusdienām - gaļas frikadeles jeb Kenigsbergas klopši gardajā un krēmīgajā vīna mērcē.
Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci
Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.
Gardās gaļas bumbiņas zviedru gaumē - ātri un sātīgi
Gaļas bumbas ir viens no zviedru virtuvē biežāk sastopamajiem ēdieniem. Pagatavo tās pusdienās un baudi ar dažādām piedevām, kā arī dārzeņiem, pārkaisot ar zaļumiem vai sieru!
Frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem
Īpaši garda frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem.
Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem
Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.
Kotletes ar pārsteigumu
Cepeškrāsnī ceptas, gardas kotletes ar pārsteigumu - sīpolu un olu pildījumu.