Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka interneta laikmetā daudz un dažādas receptes tiek meklētas guglē. Tā kā nereti meklējumiem tiek izmantota tieši angļu valoda, no kādas plātsmaizes vai cepumu pagatavošanas var atturēt viena sīka detaļa izejvielu sarakstā – "cake flour" vai "self-raising flour". Kas ir šie milti un ar ko tos aizvietot?

Tā kā pie mums Latvijā ierasts mīklu gatavošanai izmantot parastos kviešu miltus, kuriem nav pievienotās vērtības, kas gatavotājiem varētu atvieglot dzīvi, cepamā pulvera, sodas vai cietes pievienošana miltiem nav nekas svešs. Tāpēc arī, lai iegūtu nepieciešamos "kūku miltus", nebūs jālauza galva, jo nekas īpaši citāds to saturā nav.

"Cake flour" aizvietošanas formula ir pavisam vienkārša – 120 gramiem parasto miltu noņem divas ēdamkarotes un tās aizvieto ar divām ēdamkarotēm kukurūzas cietes. Miltu daudzumu pēc tam pārsijā, lai kukurūzas ciete vienmērīgi sajauktos miltos un pēc tam izmanto, kā iecerēts. Kukurūzas ciete piešķir kūku biskvītiem poraināku tekstūru, bet, ja tās vietā izmanto kartupeļu cieti, tā saglabās biskvītā patīkamu mitrumu.

Bet, ja recepte ir pieprasījusi "self-raising" miltus, tad tos iegūt ir vēl vienkāršāk. Tas ir amerikāņu un angļu veikalos atrodams miltu produkts, kuram jau ir pievienota soda vai cepamais pulveris. Uz aptuveni 100 gramiem vienkāršu kviešu miltu pievieno vienu tējkaroti cepamo pulveri un pustējkaroti sāls. Miltu masu kārtīgi apmaisa un ir iegūta tā sastāvdaļa, ko pieprasījusi recepte!

Šokolādes biskvīta kūka ar aprikožu ievārījumu – Zahera torte

Foto: Shutterstock

Klasiskā austriešu šokolādes kūka Zahera torte ir viens no slavenākajiem Vīnes desertiem. Pagatavo garšīgo saldo ēdienu no bagātīga šokolādes biskvīta, aprikožu ievārījuma un tumšās šokolādes glazūras.

Lasīt vairāk

Klimpas – olīgas un mīkstas

Foto: Shutterstock

Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.

Lasīt vairāk

Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu

Foto: Shutterstock

Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.

Lasīt vairāk

Ingvera un medus cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigi un garšīgi medus un ingvera cepumiņi no sviesta un miltu mīklas. Ēd kamēr vēl svaigi, kopā ar tasi tējas, kafijas vai piena.

Lasīt vairāk

Ātrā skābā krējuma-citronu kūka

Foto: DELFI

Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.

Lasīt vairāk

Citronu biskvīta rulete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīga un mīksta citronu biskvīta rulete ar saldu citrona krēmu. Ruletes gabaliņi garšos lieliski kopā ar krūzi karstas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Valriekstu mafini ar sviesta glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgas mīklas mafini, kuriem izteiktākai garšai pievienoti valriekstu milti. Pa virsu katrai kūciņai "uzlaidies" gards sviesta un kafijas krēma taurenis.

Lasīt vairāk

Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!