Izcilu garšu meklējumos uz Ostinas pilsētu Teksasā, ASV devušies Bonappetit.com autori, kuri, meklējot 10 labākos jaunos restorānus Amerikā, sastapušies ar restorāna "Dai Due" šefpavāru Džesiju Grifitu (Jesse Griffiths). Ko tad šefpavārs, kura restorāns specializējies tieši vistas ēdienu pagatavošanā, iesaka?
Izvēlies krūtiņu ar kaulu
Viens no sulīgu vistas krūtiņu noslēpumiem – gaļas gabalā atstāts kauliņš. Izvēloties krūtiņu, pavārs iesaka ņemt tādu, kurā palicis spārna kauliņš. Tādā veidā kauls palīdzēs saglabāt gaļā tās dabiskās sulas un porcija būs mazliet lielāka.
Atstāj ādu
Vēl viena lieta, kas palīdz pagatavot izcili gardu vistas krūtiņu, ir tās āda. Grifits iesaka cept vistas krūtiņu karstā pannā, sviestā vai eļļā, ar ādas pusi uz leju. Tādā veidā apceptā vista nebūs sausa. Vēl viens svarīgs gatavošanas padoms: kad vistas krūtiņa cepas, to dažas minūtes it nemaz nevajag aiztikt. Ļauj ādiņai apcepties un tā pati atleks no pannas, kad būs pietiekami gatava, lai gabaliņu grieztu otrādi.
Buljons sulīgumam
Kad vistas krūtiņas uz pannas apgrieztas otrādi, pievieno pannai pāris kausiņus buljona vai ūdens. Gaļa saglabāsies mitra, bet šķidrums radīs tvaikus. Tiklīdz gaļa ir viscaur gatava (pārgriežot nav sārts vidus), tā ņem to ārā no pannas. Tā nodrošināsies pret to, ka gaļa nebūs pārcepta un sausa.
Vistas krūtiņa 'papiloti'
Lai pagatavotu šo veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavāra Ērika Dreibanta vistas filejas recepti, būs vajadzīgas pergamenta papīra loksnes (40 x 40 cm), no kurām varēs salocīt kabatiņas. Pēc cepšanas ēdienu pasniedz, neizņemot no papīra kabatām, bet liek uz šķīvja un papildina ar salātiem.
Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu
Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.
Vistas krūtiņa ar ķiploku pildījumu
Ja garšo putna baltā gaļa un ķiploki, šis ēdiens noteikti jāpagatavo - pikantais pildījums gaļai piešķir īpašu aromātu. Izmēģini!
Vistas krūtiņa sinepēs un medū
Tie, kuri jau ilgāku laiku seko līdzi manam kulinārajam blogam, zina, ka virtuvē esmu ļoti radoša. Lazanjas zupa, makaronu un siera zupa, salātu pica, bekons šokolādē... Bet ir tādas reizes, kad es vēlos gatavot kaut ko pavisam vienkāršu. Kaut ko tādu, kas neprasa braucienu uz lielveikalu, jo visi nepieciešamie produkti jau ir mājās. Kaut ko tādu kā šī vistas krūtiņa medū un sinepēs.
Vistas krūtiņa ar ziedkāpostu biezeni
Vienkārša ideja vakariņām - vistas krūtiņa ar ziedkāpostu biezeni! Recepti piedāvā šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists, restorāna "Tex-Mex Republic" ēdienkartes autors Artūrs Freibergs.
'Lipīgā' vistas krūtiņa ar laimu un mango salsu
Svaigu garšu tik ierastajai vistai piešķirs laims – tā sula ir arī teju galvenā šīs receptes sastāvdaļa, kas padara vistas krūtiņu viegli lipīgu un iekaramelizē.
Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.
Vistas fileja sēkliņās ar svaigajiem rukolas un biešu salātiem
Reizēm gardai maltītei vajag itin maz – fantastisku garšu var panākt, vistas filejas panējot nevis miltos, bet gan kraukšķīgu sēkliņu maisījumā. Apceptos vistas gabaliņus pasniedz ar svaigiem salātiem.
Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē
Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.
Vistas šnicele ar lociņu pesto
Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.