Pirms ķerties pie gatavošanas, saldētos zirnīšus atlaidini, lai tie nebūtu pamatīgi sasaluši. Jāņem vērā arī tas, ka, tā kā zirņi ir nelieli, to pagatavošanai vārot vai cepot vajag pavisam īsu laiku. Tāpēc, ja zirņus pievieno sautējumam, to dara 3-5 minūtes pirms gatavošanas beigām.
No zaļajiem zirņiem sanāks gards un interesants smēriņš, kuru ziest uz grauzdētām maizītēm. To var izdarīt pavisam vienkārši – atliek zirņus pirms tam nedaudz apcept vai novārīt ūdenī un samīcīt vienmērīgā masā kopā ar garšvielām un mazliet citronu sulas. Kreptīgumam klāt pievieno arī drusku olīveļļas, lai smēriņš vieglāk ziestos uz maizes.
Zirņi lieliski garšos arī pievienoti vienkāršām siltajām garšaugu mērcēm. Tos var apcept pannā ar piparmētru, bazilika vai spinātu lapiņām (ja pieejamas skābenes, tās būs vēl labāka izvēle), pievieno saldo krējumu un garšvielas, un mērce gatava! Pasniedz to pie apceptas zivs gabaliņiem, makaroniem vai gaļas.
Blanšēti zaļie zirnīši kalpos kā gardu salātu sastāvdaļa un pat pildījums mājās gatavotiem ravioli. Tos var pievienot arī risoto un citiem rīsu ēdieniem. Bet, ja vieglie salāti nesaista, pagatavo no zirņiem sautējumu vai pievieno tos kreptīgam gaļas sautējumam, vai arī ierastās kartupeļu biezputras vietā pagatavo zaļo zirnīšu biezeni.
Taču vispavasarīgākā maltīte, ko pagatavot no saldētu zaļo zirnīšu paciņas, ir krēmzupa. Atliek vien zaļos zirnīšus nedaudz novārīt buljonā un sablendēt. Gatavajai zupai pievieno svaigās piparmētras un apceptus bekona gabaliņus. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Zaļo zirnīšu sautējums ar bekonu
Ideāla recepte steidzīgajai ikdienai. Zaļo zirnīšu sautējums kārtīgi pabaros, tam nav nepieciešamas neskaitāmas sastāvdaļas un arī gatavošanas laiks ir visai īss. Šis noteikti ir ļoti labs veids, lai atklātu, cik dažādi un gardi pagatavojami saldēti zaļie zirnīši.
No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem
Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām
Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.
Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa
Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.
Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte
Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.
Indonēziešu rīsu ēdiens 'Nasi Gopreng' no Laura Aleksejeva
Indonēziešu radījuši izcilu ēdienu ar rīsiem – Nasi Gopreng. Lai arī sastāvdaļas šķiet baisi daudz, ēdiena gatavošana neaizņem daudz laika, un garša nekad neliek vilties! Par to vērts pārliecināties, izmēģinot šefpavāra Laura Aleksejeva piedāvāto recepti.
Cepta plekste ar skābeņu mērci
Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.
Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem
Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.